بیماری گریوز یک بیماری تیروئیدی شایع است که با علائم مختلفی خصوصا در ناحیه ی چشم و پوست خود را نشان می دهد. افراد مشکوک به این بیماری باید تحت نظر پزشک و روش های تشخیصی ، درمان ها و مراقبت های را دریافت کنند. تانما در این مطلب نکات مهمی در خصوص عوارض و علل بیماری گریوز و روش های تشخیص و درمان آن بیان می کند؛

بیماری گریوز چیست ؟

بیماری گریوز (Graves ) یک بیماری خود ایمنی است که باعث می شود تیروئید پر کار شود و یکی از شایع ترین مشکلات تیروئید و عامل اصلی پرکاری تیروئید است، بیماری که در آن غده تیروئید بیش از حد هورمون تولید می کند.

غده تیروئید یک غده پروانه ای شکل کوچک است که در جلوی گردن قرار دارد و هورمون هایی را آزاد می کند که به تنظیم متابولیسم بدن کمک می کنند. در بیماری گریوز، سیستم ایمنی بدن آنتی بادی هایی ایجاد می کند که به عنوان ایمونوگلوبولین های محرک تیروئید شناخته می شوند. سپس این آنتی بادی ها به سلول های سالم تیروئید متصل شده و باعث تولید بیش از حد هورمون تیروئید توسط این غده می شوند.

این تولید بیش از اندازه هورمون باعث ایجاد مشکلات متعدد در قسمت های مختلف بدن می شود؛ از جمله عملکرد سیستم عصبی، رشد مغز، دمای بدن. در صورت عدم درمان، پرکاری تیروئید ممکن است باعث کاهش وزن، مسائل عاطفی (گریه غیرقابل کنترل، خندیدن)، افسردگی و خستگی روحی و جسمی شود.

بیماری گریوز چقدر شایع است؟

تخمین زده میشود بیماری گریوز در بین حدود %4/0 جمعیت ایالات متحده امریکا اتفاق می افتد، این بیماری بیشتر در دوره سوم و چهارم زندگی اتفاق می افتد و نسبت زنان به مردان حدود 7 به 1تا 10 به 1 در مطالعات انجام شده است .

مطالعات اخیر نشان داده است که میزان بروز و شیوع بیماری گریوز حدود 1تا 2 مورد در 1000نفر جمعیت در سال است. این بیماری در زنان بیشتر از مردان اتفاق می افتد و علیرغم شیوع کمتر آن در مردان، شدت بیماری در مردان بیشتر از زنان است و البته درگیری قلبی آن علایمی مانند طپش قلب و تنگی نفس در زنان، بیشترو شدید تر از مردان است.

بیماری گریوز به چه دلیل بروز پیدا می کند؟

بیماری گریوز به دلیل سوء عملکرد سیستم ایمنی بدن در برابر بیماری ها، ایجاد می شود و علت دقیق آن مشخص نیست. سیستم ایمنی بدن به طور معمول آنتی بادی هایی تولید می کند که برای حمله به یک ویروس خاص، باکتری یا سایر مواد خارجی طراحی شده اند. در بیماری گریوز – به دلایلی که به خوبی درک نشده است – سیستم ایمنی بدن یک آنتی بادی علیه یک قسمت از سلول های غده تیروئید در گردن تولید می کند.

به طور معمول، عملکرد تیروئید توسط هورمونی که از غده کوچکی در قاعده مغز (غده هیپوفیز) ترشح می شود، کنترل می شود. آنتی بادی مرتبط با بیماری گریوز – آنتی بادی گیرنده تیروتروپین- مانند هورمون تنظیم کننده هیپوفیز عمل می کند. این بدان معنی است که این آنتی بادی تنظیم طبیعی تیروئید را نادیده می گیرد و باعث تولید بیش از حد هورمون های تیروئید می شود (پرکاری تیروئید)

علائم بیماری گریوز

علل بیماری گریوز

علت عوارض چشمی گریوز

عوارض چشمی گریوز در اثر تجمع کربوهیدرات های بخصوص در عضلات و بافت های پشت چشم ایجاد می شود و علت آن نیز مشخص نیست. به نظر می رسد که همان آنتی بادی که می تواند باعث اختلال در عملکرد تیروئید شود، ممکن است روی بافت های اطراف چشم هم اثر بگذارد.

عوارض چشمی گریوز اغلب هم زمان با پرکاری تیروئید یا چند ماه بعد از آن ظاهر می شود. اما علائم و نشانه های چشمی ممکن است سال ها قبل یا بعد از شروع پرکاری تیروئید ظاهر شود. حتی در صورت عدم وجود پرکاری تیروئید،عوارض چشمی گریوز نیز می تواند رخ دهد.

عوامل خطر ایجاد بیماری گریوز چیست؟

اگرچه هر کسی می تواند به بیماری گریوز مبتلا شود، عوامل زیادی می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند، از جمله:

سابقه خانوادگی

از آنجا که سابقه خانوادگی بیماری گریوز یک عامل خطر شناخته شده است، به احتمال زیاد یک ژن یا ژن هایی وجود دارد که می تواند فرد را مستعد ابتلا به این بیماری کند.

جنسیت

احتمال ابتلا به بیماری گریوز در زنان بسیار بیشتر از مردان است.

سن

بیماری گریوز معمولاً در افراد قبل از 40 سالگی ایجاد می شود.


سایر اختلالات خود ایمنی

افرادی که دارای سایر اختلالات سیستم ایمنی بدن هستند، مانند دیابت نوع 1 یا آرتریت روماتوئید، خطر بیشتری دارند.

استرس عاطفی یا جسمی

حوادث استرس زای زندگی یا بیماری ممکن است به عنوان محرکی برای شروع بیماری گریوز در میان افرادی که ژن هایی دارند که خطر ابتلا آنها را افزایش می دهد، عمل کند.

بارداری

بارداری یا زایمان اخیر ممکن است خطر ابتلا به این اختلال را افزایش دهد، به ویژه در زنانی که ژن هایی دارند که خطر ابتلا آنها را افزایش می دهد.


سیگار کشیدن

سیگار کشیدن، که می تواند بر سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارد، خطر ابتلا به بیماری گریوز را افزایش می دهد. افراد سیگاری که به بیماری گریوز مبتلا هستند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض چشمی گریوز قرار دارند.

بیماری گریوز چه نشانه هایی دارد؟

از جمله رایج ترین علائم بیماری گریوز که در بدن ایجاد می کند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اضطراب و کج خلقی
  • لرزش دستان یا انگشتان
  • افزایش حساسیت فرد به گرما و افزایش تعریق یا گرم و مرطوب شدن پوست
  • کاهش وزن، با وجود عدم تغییر در رژیم غذایی
  • بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر)
  • تغییر در چرخه قاعدگی
  • اختلال نعوظ یا کاهش میل جنسی
  • حرکات مکرر روده
  • برآمدگی چشم ها (گریوز چشمی)
  • خستگی
  • ضخیم و قرمز شدن پوست که معمولا در ناحیه بالای ساق پا ایجاد می شود (گریوز پوستی)
  • ضربان سریع یا نامنظم قلب
  • اختلال در خواب
تشخیص بیماری گریوز

علائم بیماری گریوز

علائم بیماری گریوز چشمی

حدود ۳۰ درصد از افراد مبتلا به گریوز، عوارض چشمی این بیماری را تجربه می کنند. در گریوز چشمی، التهاب و سایر اتفاقاتی که در سیستم ایمنی بدن رخ می دهد، عضلات اطراف چشم بیمار را تحت تاثیر خود قرار می دهند. علائم و نشانه های این اختلال شامل موارد زیر می شوند:

  • چشم های برآمده
  • احساس وجود ریگ در چشم ها
  • احساس فشار یا درد در چشم
  • پف کردن یا جمع شدن پلک ها
  • قرمز شدن یا التهاب چشم ها
  • حساسیت به نور
  • دوبینی
  • کاهش بینایی

علائم بیماری گریوز پوستی

یکی از حالت های غیر رایج بیماری گریوز، حالت پوستی آن است که در صورت ابتلا به آن پوست بیمار (بیشتر در ناحیه ساق پا یا بالاتر) ضخیم شده و به رنگ قرمز در خواهد آمد.

بیماری گریوز چه عوارضی را برای فرد دارد؟

عوارض جانبی ای که بعد از بیماری گریوز ممکن است فرد را درگیر کند شامل موارد زیر می شود:

مشکلات بارداری

عوارض بیماری گریوز در دوران بارداری شامل سقط، زایمان پیش از موعد، اختلال عملکرد تیروئید جنین، رشد ضعیف جنین، مشکلات قلبی و عروقی و پره اکلامپسی شود. پره اکلامپسی یک بیماری مرتبط با مادر است که باعث افزایش فشار فشار خون و دیگر علائم و نشانه های جدی در فرد می شود.

اختلالات قلبی

در صورتی که درمان بیماری گریوز نادیده گرفته شود می تواند باعث بروز اختلالات مربوط به ضربان قلب، تغییر در ساختار دریچه ها و عملکرد عضلات قلب شده و در نتیجه پمپاژ خون کافی از قلب به دیگر قسمت های بدن (نارسایی احتقانی قلب) را با مشکل مواجه کند.

طوفان تیروئید

یکی از عوارض جانبی نادر ولی تهدید کننده بیماری گریوز، طوفان تیروئیدی است که آن را به عنوان پرکاری تیروئید یا بحران تیروتوکسیک می شناسند. احتمال بروز این عارضه در صورت درمان نکردن یا درمان نامناسب پر کاری تیروئید شدید، افزایش قابل توجهی خواهد یافت.

افزایش ناگهانی هورمون تیروئید می تواند باعث بروز علائمی مثل تب، تعریق، حالت تهوع، اسهال، ضعف شدید، ضربان قلب غیر عادی، زردی پوست و چشم ها، فشار خون بسیار پایین و کما بیمار شود. بروز طوفان تیروئید نیازمند درمان و مراقبت فوری است.

شکنندگی استخوان ها

درمان نکردن پر کاری تیروئید علاوه بر موارد گفته شده می تواند باعث ضعف و شکنندگی استخوان ها (پوکی استخوان) شود. بخشی از استحکام استخوان ها بستگی به میزان کلسیم و دیگر مواد معدنی موجود در آن ها بستگی دارد. اما هورمون تیروئید بیش از حد توانایی بدن برای رساندن کلسیم به استخوان ها منافات داشته و این روند را با اختلال مواجه خواهد کرد.

بیماری گریوز را چگونه می توان تشخیص داد؟

با وجود اینکه علائم بسیاری در بیماری گریوز وجود دارد، با این حال برای اطمینان از نوع بیماری، نیازمند انجام آزمایش هایی هستند. البته سابقه ژنتیکی و خانوادگی بیماری نیز به تشخیص کمک می کند. آزمایش هایی که برای تشخیص بیماری گریوز استفاده می کنند، به شرح زیر است:

  • آزمایش خون سطح هورمون TSH و هورمون های تیروئیدی
  • سونوگرافی از غده تیروئید
  • آزمایش جذب ید رادیواکتیو
  • تصویربرداری سی تی اسکن یا ام آر آی
پیشگیری از بیماری گریوز

تشخیص بیماری گریوز

روش های درمان بیماری گریوز کدامند؟

درمان خانگی بیماری گریوز

هیچ راهی برای پیشگیری از بیماری گریوز وجود ندارد و با وجود اینکه روش درمان خانگی بیماری گریوز همچون درمان شیمیایی و جراحی به سرعت عمل نمی کند و برخلاف آن قطعیت ندارد؛ اما می توان با تغییر سبک زندگی و درمان خانگی بیماری گریوز، اندکی از عوارض این بیماری را کنترل کرد:

ورزش و رژیم غذایی سالم

بهتر است چنانچه به گریوز مبتلا هستید، از انواع غذاهای سالم و مغذی استفاده کنید و پس از درمان های شیمیایی ویا جراحی نیز ورزش و رژیم غذایی سالم را در اولویت قرار دهید؛ زیرا ممکن است به دلیل کاهش عملکرد تیروئید، پس از درمان، دچار اضافه وزن شوید. چنانچه در این مرحله قرار دارید، با کلیک بر روی سایت غفاری دایت، به آن سر بزنید.

کاهش اضطراب و استرس

استرس می تواند تاثیرات مخربی بر بدن داشته باشد و وضعیت بیماری را وخیم تر کند، با وجود اینکه کنترل استرس بسیار دشوار است، اما بهتر است راه های کنترل استرس را در خود تقویت کنید.

درمان خانگی گریوز چشمی

برای درمان علائم این بیماری، می توانید از قرار دادن کمپرس سرد روی چشم ها، بالاتر قرار دادن سر هنگام خواب و همچین استفاده از عینک آفتابی برای کنترل عوارض آن استفاده کنید.

درمان گریوز در طب سنتی

همانطور که گفته شد، انواع روش های طب نوین برای درمان گریوز عوارض جانبی زیادی به همراه دارند. به همین علت است که بسیاری از افراد در دنیا برای درمان گریوز به سمت درمان های مکمل روی می آورند. یکی از روش های درمانی مکمل، استفاده از توصیه های طب سنتی است. روش های مختلفی در طب سنتی هم برای تنظیم تیروئید پرکار و هم برای کنترل گریوز وجود دارد:

  • ماساژ گلو با روغن بنفشه ، روغن نیلوفر و روغن گلسرخ
  • ماساژ کفت پا و کف دست با حنا
  • تنظیم ساعت خواب و بیداری؛ خواب قبل از ساعت 10 شب و بیداری حدودا ساعت 5 صبح
  • مصرف خاکشیر و تخم شربتی
  • مصرف گیاه خرفه
  • خوردن روزانه توت خشک و برگه زردآلود
  • مصرف میوه هایی مثل هلو، آناناس، سیب، گریپ فروت و لیموشیرین
  • مصرف سبزیجات مثل کلم بروکلی، کلم بنفش و شلغم
  • مصرف حبوبات به ویژه نخود
  • مصرف انجیز تازه و خشک
  • مصرف زیتون
  • بوییدن و خوردن گلاب
  • مصرف دمنوش هایی مثل بادرنجبویه، سنبل الطیب، بابونه، تخم گشنیز و بهارنارنج به صورت تنها یا ترکیبی به نسبت مساوی از همه آن ها
  • ژل رویال طبیعی و اصل

البته انتخاب از بین تمامی این توصیه ها برای هر فردی ساده نیست. متخصص طب سنتی بر اساس نیاز شما و شرایط بدنی شما تصمیم می گیرد که این بیماری را با استفاده از برخی روش ها درمان کند. همچنین تجویز برخی از این خوراکی ها نیز وابسته به شرایط شما دارد. به ویژه کاربرد ژل رویال برای درمان گریوز بسیار خاص است و باید به صورت اصولی مورد توجه قرار گیرد.

ویژگی درمان های طبیعی این است که حداقل عوارض جانبی ندارد. البته اگر قصد درمان گریوز با ژل رویال را داشته باشید، باید به موارد منع مصرف ژل رویال توجه کنید. همچنین برخی از داروهای گیاهی و خوراکی های طبیعی ممکن است با داروهایی که مصرف می کنید تداخل داشته باشند. در نتیجه سعی کنید به صورت خودسرانه هیچ چیزی مصرف نکنید.

درمان بیماری گریوز

درمان بیماری گریوز در طب سنتی

درمان های بیماری گریوز در طب نوین و رایج کدامند؟

هدف اصلی درمان بیماری گریوز، جلوگیری از تولید هورمون های تیروئیدی و محدود کردن تأثیر هورمون ها بر روی بدن فرد بیمار است. بعضی از این شیوه های درمانی برای بهبود بیماری گریوز عبارتند از:

ید رادیواکتیو

ید رادیواکتیو، به سمت غده تیروئید جذب می شود و پس از اتصال، از طریق ایجاد تشعشعاتی، بخش فعال تیروئید را از بین می برد و به همین دلیل با از بین رفتن بخشی از غده تیروئید، هورمون های ترشحی آن کمتر شده و عوارض آن کاهش می یابد. یکی از عوارض استفاده از ید رادیواکتیو برای درمان گریوز، کاهش عملکرد غده تیروئید پس از مدتی و ابتلای فرد به کم کاری تیروئید است.

داروهای ضد تیروئید

داروهایی همچون متی مازول و پروپیل تیو اوراسیل، برای بیماری گریوز تجویز می شوند و اجازه تولید هورمون به این غده را نمی دهند و از این طریق در کنترل عوارض بیماری گریوز دخالت می کنند. البته مصرف این داروها نیز کاملا بدون عوارض نیست.

یکی از عوارض مهم آن ها دردوران بارداری است که به خصوص متی مازول در سه ماهه اول بارداری، می تواند سبب بروز نقص در جنین شود. پروپیل تیو اوراسیل نیز برای کبد بسیار مضر است و مصرف آن در بسیاری از افراد سبب بیماری های کبدی شده است.

داروهای بتا بلاکر

یک روش درمان دارویی بیماری گریوز، استفاده از داروهای بتا بلاکر است. این داروها بیشتر برای کنترل عوارض بیماری گریوز به کار می روند. در حقیقت بتا بلاکرها به صورت مستقیم بر غده تیروئید تاثیری ندارند. عوارضی همچون ضربان ناممنظم قلب، استرس و پرخاشگری، لرزش، حساس بودن به گرما، تعریق، ضعف عضلانی و... توسط این دسته از داروها کنترل می شوند.

جراحی

یکی از روش های درمان بیماری گریوز، جراحی غده تیروئید است که طی آن بخشی از این غده برداشته می شود تا ترشح هورمون کمتر شود. این روش نیز همچون ید رادیواکتیو عمل می کند و یک روش تهاجمی است، با این تفاوت که در جراحی، امکان آسیب رسیدن به حنجره، تارهای صوتی و غدد پاراتیروئید وجود دارد. در روش جراحی نیز، مممکن است سال ها پس از عمل، فرد به کم کاری تیروئید مبتلا شود و مجبور شود برای درمان آن اقدام کند.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید