فیستول مقعد در کودکان بیماری نادر و عجیبی نیست و والدین باید در صورت بروز علائم این بیماری در فرزندشان، تعلل نکرده و او را نزد پزشک ببرند تا درمان های لازم و به موقع را دریافت کنند. تانما در این مطلب ضمن بیان علل و انواع فیستول مقعد در کودکان، مراقبت های درمانی فیستول مقعد در کودکان را نیز بیان می کند؛

فیستول مقعد در کودکان چیست؟

فیستول مقعدی به ایجاد مجرای غیر طبیعی میان دو بافت از بدن اطلاق می شود. فیستول مقعدی یک مسیر باریک است که از درون کانال مقعد به سمت پوست اطراف آن ایجاد شده است. فیستول می تواند خود به خود به وجود آید و یا ناشی از یک آبسه آنورکتال باشد. فیستول مقعد معمولا در میان افرادی که آبسه مقعدی دارند، رایج می باشند.

البته این بیماری در کودکان در بیشتر مواقع ساده و بدون عارضه ایجاد می شود و فاقد آبسه است. نکته ی دیگری که در رابطه با این بیماری وجود دارد، درگیری اطفال زیر یک سال با این عارضه است.

شیوع فیستول مقعد در کودکان

فیستول در نوزادان به صورت مادرزادی به وجود می آید و در نوزادان پسر شیوع بیشتری دارد. طبق یک مطالعه صورت گرفته در بین 27 کودک مبتلا به فیستول، 25 مورد آن در بین پسران مشاهده شده و تنها دو مورد به دختران تعلق داشت.

انواع فیستول مقعد در کودکان

  • فیستول اکسترا اسفنکتریک که از قسمت انتهایی راست روده آغاز می شود و به پوست اطراف ناحیه ی مقعد می رسد .
  • فیستول سوپر اسفنکتریک که از میان عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی مقعد شروع می شود و به سطح پوست اطراف ناحیه ی مقعد می رسد .
  • فیستول ترانس اسفنکتریک که از میان ناحیه ی پشت مقعد یا عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی مقعد شروع می شود و از مین عضله ی خارجی اسفنکتر مقعد عبور می کند و به سطح پوست می رسد .
  • فیستول اینتر اسفنکتریک که از میان عضلات اسفنکتر داخلی یا خارجی ناحیه ی مقعد عبور می کند و با عبور از میان عضله ی اسفنکتر داخلی مقعد به سطح پوست راه باز می کند .
  • فیستول زیر مخاطی که به شکل یک مجرای ساده و سطحی از زیر مخاط مقعد عبور می کند .
منشاء فیستول مقعد در کودکان

انواع فیستول مقعد در کودکان

منشاء فیستول مقعد در کودکان

فیستول مقعدی در کودکان تفاوت های بسیاری با این بیماری در بزرگسالان دارد. در اطفال ایجاد غده های عفونی کانال مقعد عامل این بیماری است. در اغلب موارد وجود اسهال های مزمن و مداوم عاملی برای این بیماری می شود، زیرا این شرایط موجب آسیب به دیواره های خروجی کانال مقعد می گردد. محل ایجاد این بیماری در کودکان و نوزادان با یکدیگر متفاوت است.

نکته ی دیگری که در رابطه با این بیماری وجود دارد، رنجور بودن بدن کودک است. زیرا هنگامی که حجم مدفوع افزایش یافته و همراه با فشار آماده تخلیه می شود، اتصال مابین حفره داخلی و خارجی تشدید می شود. همچنین از آنجایی که روزنه مقعد در نوزادان و کودکان یک الی دو سال نازک و باریک است، موجب می شود، نسبت به این بیماری حساس و مستعد باشند.

علائم فیستول مقعد در کودکان

  • تورم و قرمزی در نواحی اطراف مقعد
  • ایجاد جوش چرکی یا کورک در نواحی اطراف مقعد
  • درد که موجب گریه مداوم نوزاد می شود.
  • خروج ترشحات

عوارض فیستول مقعد در کودکان

افزایش تعداد مسیر های فیستول

وقتی برای مدت طولانی بیماری خود را درمان نمی کنید.عفونت حاصل از آن به سایر بافت های مجاور نفوذ کرده و این موضوع باعث میشود، تعداد مسیر های ایجاد شده بیشتر شود و یا عمق و طول مسیر فیستول در اثر عفونت افزایش یابد. نتیجه ی این موضوع می شود، درمان سخت تر و پیچیده تر. چرا که درمان یک فیستول خیلی راحت تر از چند فیستول حاد است. وقتی تعداد مسیر های بیماری افزایش پیدا کند، بعد از جراحی هم تا چند برابر مدت زمان بهبودی افزایش خواهد یافت.

تشدید عفونت

فیستول حاصل عفونت است و درمان نکرده آن مساوی است با تشدید این عفونت. التهاب ناشی از این بیماری می تواند به سایر بافت های اطراف نیز سرایت کرده و آن ها را درگیر کند. ممکن است عفونت وارد خون شده و مشکلات دیگر را به همراه داشته باشد.

خطر مرگ!

وقتی برای مدت زمانی طولانی بیماری درمان نشود، علائم آن روز به روز تشدید میشود. افزایش عفونت موجب از بین رفتن بخشی از بافت بدن شده و باید این بخش با جراحی قطع شود. عدم درمان به موقع در افراد مسن، با سیستم ایمنی ضعیف و یا مبتلایان به دیابت خطرناک بوده و حتی خطر مرگ را در پی دارد. طبق گزارش سایت ncbi بطور میانگین 6 درصد افراد بر اثر فیستول مقعدی فوت میکنند.

تشخیص فیستول مقعد در کودکان

عوارض فیستول مقعد در کودکان

تشخیص فیستول مقعد در کودکان

تشخیص فیستول در نوزادان دشوار نیست و مادر ممکن است گزارش دهد که مدتیست که جوش یا کورکی در اطراف کانال مقعد کودک او توسعه یافته است. این جوش به مرور موجب اذیت و ناراحتی کودک می شود و در فواصل زمانی معین سر باز می کند و چرک سفید از آن خارج خواهد شد. بدین ترتیب برای رهایی از این معضل مادر باید به سرعت فرزند خود را به یک متخصص جراحی دستگاه گوارش نشان داده تا وی بهترین درمان را برای وی در نظر بگیرد.

پیشگیری از فیستول مقعد در کودکان

فیستول در نوزادان به صورت مادرزادی به وجود می آید اما رعایت بهداشت فردی و پاکیزه نگهداشتن مقعد و البته خشک نگه داشتن آن پس از شست و شو مفید است چرا که رطوبت عامل حیات بسیاری از ویروس ها، باکتری ها و قارچ هاست.

همچنین درمان به موقع بیماری های ناحیه مقعدی مثل هموروئید و شقاق، تغذیه مناسب جهت جلوگیری از یبوست و یا اسهال های شدید و مداوم، استفاده از لباس هایی با حداقل میزان ایجاد حساسیت و در نهایت چکاپ سالیانه می تواند به عدم و یا کاهش ابتلا به بیماری فیستول مقعدی موثر باشد.

درمان فیستول مقعد در کودکان

الف) مراقبت های خانگی درمان فیستول مقعد در کودکان

نشستن در آب گرم می تواند اثرات آرامش بخشی داشته و به بهبود بیماری کمک نماید. برای تأثیر بیشتر این درمان خانگی فیستول می توانید از آب گرم و مقداری اسانس های ضد درد و یا جوش شیرین و نمک اپسوم استفاده نمایید.

ب) درمان دارویی فیستول مقعد در کودکان

از روشهای رایج برای درمان فیستول در کودکان می توان به مصرف آنتی بیوتیک اشاره کرد، اما از آنجایی که این روش درمان قطعی نیست معمولاً به عنوان مکملی برای درمان های تهاجمی تر کاربرد دارد.

درمان فیستول مقعد در کودکان با لیزر

درمان فیستول مقعد در کودکان

ج) درمان فیستول مقعدی با لیزر

  • لیزر در هنگام برش و برداشتن تگ پوستی انتهای عصب بریده شده را ترمیم میکند و در نتیجه بیمار بعد از عمل درد نداشته یا درد بسیار کمی دارد.
  • لیزر عروق کوچک بریده شده در هنگام همل را ترمیم میکند و در نتیجه خونریزی هنگام عمل کاهش میابد.
  • این عمل بطور سرپایی و بدون بیهوشی قابل انجام است.
  • بیمار فقط شب اول استراحت میکند ونیاز به استراحت بیشتر ندارد.
  • بیمار بازگشت سریعتر به محیط کار وزندگی طبیعی خوددارد.
  • با این نوع لیزر می توان تمام انواع هموروئید و حتی شقاق و فیستول همزمان را درمان نمود.
  • لیزر محیط عمل را استریل کرده و باعث کاهش عفونت محل عمل میشود.قابل ذکر است به همین علت انتقال بیماریهای ویروسی از جمله هپاتیت و ایدز به صفر میرسد.
  • لیزر هنگام عمل به بافت اطراف صدمه نمیزند و مانند کوتر باعث نکروز نمیشود به همین علت درد بعد از عمل کاهش داشته وبه اسفنکتر مقعد اسیبی وارد نمیشود.این مزیت لیزر باعث کاهش عارضه بی اختیاری مقعد میشود..

د) درمان فیستول مقعد در کودکان با جراحی یا فیستولومی

معمول ترین روش جراحی برای فیستول، فیستولومی می باشد. در این روش فیستول را باز می کنند پس می توانند آن را از داخل خارج کنند. بعد از این که بی هوشی تاثیر خود را گذاشت، جراح یک حسگر وارد فیستول خواهد کرد. آن ها سپس پوست را برش می دهند و بافت را بیرون می آورند و فیستول را خارج می کنند. زخم را بدون هیچ چسب زخمی رها می کنند و به مرور زمان خودش بهبود می یابد. این نوع جراحی به اکثر مدل های فیستول جواب می دهد.

مراقبت های بعد از عمل فیستول مقعد در کودکان

مراقبت از محل عمل شده، به صورت نشستن در لگن آب گرم حاوی چند قطره بتادین، سه الی چهار بار در روز و هر بار به مدت بیست دقیقه است که برای دو هفته ادامه می یابد. در صورت وجود درد از داروی مسکن استفاده می شود. سایر مراقبت ها بسته به نظر جراح، برای بیمار شرح داده می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید