بیماری التهابی لگن در زنان یک بیماری نسبتا شایع است و می تواند در صورت درمان نشدن، عوارض جدی و طولانی مدتی را به همراه داشته باشد؛ مانند ناباروری، حاملگی خارج از رحم ، تشکیل آبسه در داخل لگن و درد مزمن لگنی.تانما در این مطلب ضمن بیان علل و علائم بیماری التهابی لگن، نکاتی را در خصوص تأثیر این بیماری بر باروری زنان مطرح می کند؛

بیماری التهابی لگن چیست؟

اختلال التهابی لگن (PID) عبارت است از عفونت رحم ، لوله های رحمی و سایر اعضاء تولید مثل که سبب درد مزمن در قسمت تحتانی شکم می شود.این بیماری یکی از عوارض جدی تعدادی از بیماری های آمیزشی مثل عفونت با کلامیدیا و سوزاک است. بیماری التهابی لگن می تواند به لوله های رحمی آسیب برساند.

شیوع بیماری التهابی لگن

سالیانه صدها هزار نفر در دنیا دچار اختلال التهابی لگن (PID) حاد می شوند. از این افراد 15-10 درصد دچار ناباروری خواهند شد. تعداد قابل ملاحظه ای از حاملگی های خارج رحمی که همه ساله اتفاق می افتند، ناشی از بیماری التهابی لگن هستند.

علل بیماری التهابی لگن

بیماری التهابی لگن (PID) در اثر عفونت در دستگاه تناسلی فوقانی زنان ایجاد می شود. بسیاری از انواع باکتری ها می توانند باعث PID شوند، اما عفونت سوزاک یا کلامیدیا شایع ترین آن ها است. این باکتری ها معمولاً در طول رابطه جنسی محافظت نشده به وجود می آیند.

این باکتری ها ابتدا وارد واژن شده و در آنجا باعث عفونت می شوند. با گذشت زمان، این عفونت می تواند در اندام های لگن حرکت کند و به دستگاه تولید مثل زنان منتقل شود. PID غالباً توسط بیش از یک نوع باکتری ایجاد می شود و گاهی تشخیص را برای پزشکان دشوار می کنند .

عوامل خطر

  • داشتن چند شریک جنسی
  • رابطه جنسی بدون کاندوم
  • داشتن سابقه بیماری التهابی لگن یا عفونت مقاربتی
  • فعالیت جنسی و برقراری رابطه جنسی در زنان کمتر از 25 سال
  • برقراری رابطه جنسی با شخصی که بیش از یک شریک جنسی داشته باشد.
علائم بیماری التهابی لگن

علل بیماری التهابی لگن در بارداری

علائم بیماری التهابی لگن

علائم رایج

  • درد در ناحیه زیر شکم (رایج ترین علامت)
  • درد در بالای شکم
  • تب
  • رابطه جنسی دردناک
  • درد در هنگام ادرار
  • لکه بینی قبل و بعد از پریود
  • افزایش ترشحات بودار واژن
  • خستگی

علائم شدید

  • درد شدید و تیز در شکم
  • استفراغ
  • غش کردن
  • تب شدید

اگر علائم شدیدی از این دست دارید، فورا به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید. عفونت ممکن است به جریان خون یا دیگر نقاط بدن سرایت کرده باشد که می تواند کشنده باشد.

شیوع بیماری التهابی لگن

علائم بیماری التهابی لگن

عوارض بیماری التهابی لگن

بیماری التهابی لگن درمان نشده ممکن است باعث ایجاد زخم، تجمع مایع آلوده (آبسه) در لوله های فالوپ و آسیب رسانی به دستگاه تولید مثل زنان شود. سایر عوارض این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:

بیماری های التهابی لگن مکرر

بیماری التهاب لگن در برخی خانم ها ممکن است دوباره عود کرده و برگردد و زنان مجبور شوند قسمت های مکرر از PID را تجربه می کنند. این بیماری به عنوان التهاب مکرر لگن شناخته شده ی شود. این شرایط در صورت درمان نامناسب و یا عدم درمان شریک جنسی بیمار اتفاق میفتد. علاوه بر این آسیب دیدگی رحم یا لوله های فالوپ در بیماری التهابی لگن اولیه می تواند احتمال ابتلا زنان را به PID های مکرر را افزایش دهد. قسمت های مکرر از PID با خطر ناباروری همراه می باشند.

آبسه ها

PID گاهی اوقات می تواند باعث ایجاد مجموعه ای از مایع آلوده به نام آبسه شود که بیشتر در لوله های فالوپی و تخمدان ها دیده می شود. درمان آبسه ها بیشتر با آنتی بیوتیک انجام می شود اما ممکن است گاهی اوقات جراحی لاپاروسکوپی (جراحی سوراخ کلید) برای تخلیه مایعات صورت گیرد.

درد لگن طولانی مدت

بیماری التهابی لگن می تواند باعث درد لگن شود که ممکن است ماه ها یا سال ها طول بکشد. زخم شدن لوله های فالوپ و سایر اندام های لگن زنان می تواند باعث درد هنگام مقاربت و تخمک گذاری شود. برخی از زنان مبتلا به PID دردهای طولانی مدت (مزمن) در اطراف لگن و پایین شکم خود را تجربه می کنند که این دردها می توانند منجر به مشکلات بعدی مانند افسردگی و اختلالات خواب (بی خوابی) شوند. در صورت بروز درد مزمن لگن، پزشک برای تسکین علائم بیمار، مسکن را تجویز می کند.

بیماری التهاب لگن در بارداری

بیماری عفونت لگن قابل درمان است و اغلب زنان به راحتی و به طور کامل بهبود پیدا می کنند. با این وجود، حدود 10 تا 15 درصد زنانی مبتلا به بیماری عفونت لگن دچار مشکلات باروری می شوند. البته بارداری برای اغلب زنانی که بیماری عفونت لگن آنها بهبود یافته است، ممکن و شدنی است.

در ضمن بیماری التهاب لگن یکی از دلایل اصلی بارداری توبولار (خارج رحمی) است. در یک حاملگی خارج رحمی، بافت زخم ناشی از بیماری التهابی لگن مانع از تولید تخم لقاح شده می شود. حاملگی خارج رحمی می تواند باعث خونریزی زیاد شده و خطرناک است و نیاز به درمان فوری دارد. از طرفی در زنان مبتلا به PID، بارداری های خارج از رحم شش برابر رایج تر هستند که بیشتر این بارداری ها به سقط جنین ختم می شوند.

بیماری التهابی لگن و ناباروری

بیماری التهابی لگن می تواند به دستگاه تولید مثل زنان آسیب رساند و باعث نازایی هم شود. هرچه تعداد مراتب ابتلا زنان به بیماری التهابی لگن بیشتر باشد، خطر ناباروری زنان بیشتر می شود. تأخیر در درمان PID همچنین خطر ناباروری زنان را به طرز چشمگیری افزایش می دهد.

تخمین زده می شود که از هر 10 زن مبتلا به PID در نتیجه 1 بیماری نابارور شود و بیشترین خطر برای زنانی که درمان را به تاخیر انداخته اند یا دارای قسمت های مکرر PID بودند. اما یک مطالعه طولانی مدت در ایالات متحده نشان داد که زنانی که با موفقیت در درمان PID تحت درمان قرار گرفتند، نرخ بارداری یکسانی با سایر افراد داشتند.

تشخیص بیماری التهابی لگن

بیماری التهابی لگن و ناباروری

تشخیص بیماری التهابی لگن

برای تشخیص این بیماری و بررسی بیماری های مقاربتی، معمولاً پزشکان معاینه فیزیکی انجام می دهند. اگر احساس می کنید به این بیماری مبتلا هستید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.اگر در قسمت پایینی شکم درد داشته باشید پزشک یا پرستار به دنبال علائم زیر می گردند:

  • ترشح غیرمعمول در واژن یا دهانه رحم
  • وجود آبسه در اطراف تخمدان ها یا لوله های فالوپ
  • سفتی یا درد اعضای تناسلی

همچنین ممکن است پزشک برای فهمیدن این که آیا به PID مبتلا هستید یا مشکل چیز دیگری است، آزمایش هایی را برایتان تجویز کند. این آزمایش ها عبارتند از:

  • آزمایش ابتلا به بیماری های مقاربتی، به ویژه سوزاک و کلامیدیا. این بیماری ها می توانند سبب بروز بیماری های التهابی لگن شوند.
  • آزمایش عفونت دستگاه ادراری یا دیگر بیماری هایی که می توانند سبب درد لگن شوند.
  • سونوگرافی یا دیگر آزمایش های تصویری تا پزشک بتواند برای شناسایی علائم PID، اعضای داخلی بدن را ببیند.

پیشگیری از بیماری التهابی لگن

  • استفاده از کاندوم
  • آزمایش از نظر ابتلا به عفونت های مقاربت جنسی
  • عدم استفاده از دوش های واژینال
  • شستن از جلو به عقب در هنگام رفتن به دستشویی برای ممانعت از وارد شدن باکتری ها به واژن
  • عدم داشتن بلافاصله رابطه واژینال بعد از رابطه مقعدی
درمان بیماری التهابی لگن

پیشگیری از بیماری التهابی لگن

درمان بیماری التهابی لگن

دارو درمانی

PID معمولاً در اثر انواع باکتری های مختلف ایجاد می شود، برای همین بیماران باید چند نوع آنتی بیوتیک را برای نتیجه گیری بهتر مصرف کنند. مصرف برخی از آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری می تواند مضر و خطرناک باشد برای همین زنانی که فکر می کنند باردار هستند قبل از شروع درمان با آنتی بیوتیک باید با پزشک خود مشورت کنند. آنتی بیوتیک ها معمولا تا 14 روز باید مصرف شوند و گاهی بیمار به آنتی بیوتیک تزریقی نیاز پیدا می کند.

پزشک ترکیبی از آنتی بیوتیک ها را برای شروع درمان فوری تجویز می کند. بعد از دریافت نتایج آزمایش های تجویز شده، پزشک نسخه بیمار را براساس علت اصلی بیماری تنظیم می کند. به احتمال زیاد بیمار باید بعد از سه روز برای پیگیری روند درمانی خود به پزشک مراجعه کند. زنان باید حتی بعد از احساس بهبودی، تمام داروهای خود را مصرف کنند. درمان آنتی بیوتیکی می تواند به جلوگیری از عوارض جدی کمک کند.

بستری و جراحی

بیشتر زنان مبتلا به التهاب لگن فقط به درمان سرپایی احتیاج دارند. اما در موارد شدیدتر که بیماری به داروهای خوراکی پاسخ نداده و یا بیماری در دوران بارداری ممکن است بیماران نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند. در این صورت پزشک می تواند آنتی بیوتیک داخل وریدی را همزمان با داروهای خوراکی تجویز کند.

در درمان بیماری التهابی لگن، جراحی به ندرت لازم است و در صورت تشکیل آبسه و خطر پارگی آن، پزشک می تواند آن را تخلیه کند. همچنین اگر بیمار به درمان آنتی بیوتیکی پاسخ ندهد ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشد.

درمان شریک زندگی

برای جلوگیری از بازگشت و عود عفونت های مقاربتی، شریک جنسی بیمار هم باید معاینه و معالجه شود. اگر هر دو شریک در همان زمان تحت درمان قرار نگیرند، احتمال بازگشت بیماری بیشتر خواهد بود.

پرهیز موقت از رابطه جنسی

از روابط جنسی دوری کنید تا زمانی که کامل درمان شوید و تست ها نشان دهند که عفونت در شما و شریکتان از بین رفته است.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید