مشکلات ریوی نوزاد اغلب در نوزدانی که نارس به دنیا می آیند شایع است و امکان دارد تا ماه ها کودک تحت درمان پزشک باشد. از طرفی مشکلات ریوی نوزاد هر چند جزئی والدین را دچار نگرانی و دلهره می کند. تانما در این مطلب شما را با علل، علائم و راه پیشگیری از مشکلات تنفسی نوزادان آشنا می کند؛

علل مشکلات تنفسی نوزادان

تنفس سریع در روزهای اول زندگی به خاطر ناکامل بودن ریه ها یا جذب کاهش یافته مایع جنینی ریه دیده می شود. نوزادان زودرس اغلب مشکلات تنفسی دارند، زیرا ریه های آن ها کاملاً رشد یافته نیست. نوزادان فول ترم یعنی نوزادانی که در زمان تعیین شدۀ زایمان به دنیا آمده اند هم ممکن است دچار برخی مشکلات هنگام تولد مثل مشکلات تنفسی شوند.

دلایل قطعی بروز مشکلات تنفسی در نوزاد کاملا معلوم نیست، اما تحقیقات حاکی از آن است که تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی بدن مادر و جنین طی زایمان طبیعی ، برای رشد و تکامل ریه های نوزاد ضروری است. بروز درد زایمان در مادر سبب آزادسازی هورمون هایی می شود که منجر به رشد ریه های نوزاد خواهد شد.
اما این تغییرات، طی زایمان سزارین انجام نمی گیرد. نتیجه بررسی ها نشان داد نوزادانی که با عمل سزارین به دنیا آمده بودند، در مقایسه با نوزادانی که به روش زایمان طبیعی به دنیا آمده بودند، خیلی بیشتر دچار مشکلات تنفسی بودند.

درمان عفونت ریه نوزادان

علل مشکلات تنفسی نوزادان

علائم مشکلات تنفسی نوزادان

  • متمایل به آبی بودن رنگ پوست و غشاهای مخاطی (سیانوز)
  • وقفه تنفسی کوتاه (آپنه نوزادی)
  • کاهش خروج ادرار
  • خرخر و ناله کردن نوزاد
  • پهن شدن بینی نوزاد که نشان دهنده تلاش نوزاد برای نفس کشیدن است
  • تنفس سریع
  • تنفس کم عمق
  • تنگی نفس و خس خس سینه نوزاد هنگام تنفس
  • حرکت های غیرعادی تنفسی مانند به عقب کشیده شدن عضله های قفسه سینه حین تنفس

برونکیولیت

برونشیولیت یا برونکیولیت یک بیماری ویروسی تنفسی است که لوله های بسیار باریک انتهای برونش ها که برونشیول نام دارند را درگیر می کند و در نتیجه برونشیول ها پر از ترشح می گردند و موجب می شود کودک نتواند به راحتی تنفس کند و خس خس می کند.

سندرم زجر تنفسی

سندرم زجر تنفسی یا دیسترس تنفسی نوزادان به دلیل رشد ناقص و کامل نشدن ریه نوزاد رخ می دهد و بیشتر در نوزادان نارس مشاهده می شود. نوزادان مبتلا به سندرم دیسترس تنفسی نمی توانند به خوبی نفس بکشند.

یک بارداری بارداری کامل باید ۴۰ هفته طول بکشد تا جنین در این فرصت به طور کامل رشد کند. اگر نوزاد سه هفته یا بیشتر قبل از این زمان به دنیا بیاید نوزاد نارس است. نوزادانی به سندرم دیسترس تنفسی مبتلا می شوند که ریه هایشان هنوز به طور کامل رشد نکرده است.

دلیل اصلی سندرم زجر تنفسی نبود ماده لغزنده ای به نام سورفاکتانت در ریه ها است. این ماده به ریه ها کمک می کند تا از هوا پر شوند و کیسه های هوا را در حالت باد شده نگه می دارد. سورفاکتانت زمانی در ریه ها وجود دارد که رشد آنها کامل شده باشد.

مشکلات تنفسی در نوزادان

سندرم زجر تنفسی

علل عفونت ریه در کودکان

راه انتقال عفونت گاهی از طریق جریان خون به ریه ها است ولی اغلب توسط قطرات تنفسی به ریه ها هم منتقل می شود و منبع این جرم ها افرادی هستند که با سرفه و عطسه کردن باعث انتشار جرم ها در هوای تنفسی می شوند.
گاهی اوقات این نوع عفونت از طریق پرندگان و یا عفونت های بیمارستانی نیز منتقل می شود. علل عفونت ریه می تواند باکتری، ویروس و یا قارچ باشد. انگل ها نیز باعث این عفونت ها می گردند. عفونت باکتریایی از تمامی عفونت ها بیشتر است. این عفونت ها توسط آنتی بیوتیک ها درمان می شوند. عفونت های باکتریایی موجب سوزش پوست می گرد.

علائم عفونت ریه در کودکان

عفونت ریه بسته به عامل ایجاد کننده می تواند علائم مختلفی داشته باشد. تب ، درد قفسه سینه ، سرفه، کاهش اشتها و ضعف از علائم اصلی بیماری هستند. سرفه در ابتدا ممکن است خشک باشد اما یک تا ۲ روز بعد سرفه همراه با خلط خواهد شد.

خلط معمولا زرد رنگ است و ممکن است رگه های خونی داشته باشد یا نارنجی رنگ باشد.تنفس سریع و سطحی به طوری که ممکن است بیمار به نفس نفس زدن بیفتد. بیماری ریوی ممکن است فقط در اثر سرماخوردگی پدید بیاید و یا به صورت عوارض بعضی از بیماری ها بروز کند.

درمان عفونت ریه در کودکان

درمان با دارو

در صورت درمان سرپایی می توان از آنتی بیوتیک های خوراکی استفاده کرد اما در صورت بستری فرد باید از آنتی بیوتیک های تزریقی استفاده شود. فیزیوتراپی قفسه سینه، بخور، استفاده از داروهای برم هگزین یا گایافنزین ، تجویز مسکن و تب بر و تجویز اکسیژن نیز از دیگر روش های درمانی این بیماری عفونی است.

واکسیناسیون


واکسیناسون در کاهش بروز علل قابل پیشگیری تاثیر زیادی دارد لذا به واکسینه کردن کودکان بیشتر توصیه می شود. در صورتی که کودک دچار سرماخوردگی و یا سایر عفونت های تنفسی باید نکات بهداشتی رعایت گردد تا از انتقال عوامل بیماری زا به افراد مستعد پیشگیری شود.

داروهای گیاهی

استفاده از داروهایی گیاهی مانند آویشن، سیر، پیاز، کدوحلوایی، آب هویچ و جوشانده انجیر و برگ کرفس نیز برای کمک به درمان نیز توصیه می شود.

علل و علائم عفونت ریه در کودکان

درمان عفونت ریه در کودکان

پیشگیری از مشکلات تنفسی نوزادان


پیشگیری از زایمان زودرس اصلی ترین روش جلوگیری از بروز زجر تنفسی محسوب می شود. اما اگر راهی برای پیشگیری از زایمان زودرس وجود نداشته باشد، مادر قبل از زایمان کورتیکواستروئید دریافت می کند. این داروها احتمال بروز سندرم دیسترس تنفسی و شدت آن را کاهش می دهد.

داروهای استروئیدی غالباً در بازه زمانی هفته بیست و چهارم تا سی و چهارم بارداری به بانوانی داده می شود که احتمال دارد زایمان زودرس داشته باشند. کورتیکواستروئید گاهی در هفته سی و هفتم نیز تزریق می شود. اما اگر زایمان بسیار سریع یا غیرمنتظره باشد، ممکن است فرصتی برای تزریق استروئید پیش نیاید یا داروی تزریق شده زمان برای تاثیرگذاری نداشته باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید