خارش بارداری می تواند برای بسیاری از خانم های باردار خصوصا در سه ماهه ی سوم بارداری اتفاق بیفتد و آزاردهنده باشد. همچنین قابل ذکر است خارش بارداری، اگزما و فولیکولیت های خارش دار بارداری جزء ضایعات اتوپیک بارداری محسوب می شوند. تانما در این مطلب علل خارش بارداری و درمان خانگی و دارویی این بیماری را مطرح می کند؛

خارش بدن در بارداری

خارش شدید در سه ماهه دوم یا سوم بارداری نشانه مشکل کبدی در بارداری است. این مشکل در یک درصد خانم های باردار در امریکا دیده شده است. هنگامی که صفرا در مجاری کوچک کبد جریان ندارد، باعث تجمع نمک های صفرایی در زیر پوست و خارش می شود. این خارش بر کف دست و پا اثر می گذارد اما در نقاط دیگر نیز دیده می شود. این خارش در شب شدیدتر می شود.

برخی خانم ها علاوه بر خارش علائم دیگری مانند از دست دادن اشتها، تهوع و استفراغ در بارداری و ضعف را نیز مشاهده می کنند. اگر احساس می کنید مشکل جدی است با پزشک تماس بگیرید. این مشکل احتمال تولد نوزاد مرده را افزایش می دهد بنابراین پزشک با استفاده از سونوگرافی به بررسی جنین می پردازد. همچنین می توانید با استفاده از آزمایش خون، کبد را بررسی کنید.

احتمال دارد پزشک قرصی تجویز کند که باعث کاهش خارش و عملکرد درست کبد شود. اگر سونوگرافی مشکلی را نشان می دهد باید بلافاصله زایمان کنید. البته گاهی با توجه به شرایط جنین و مادر، می توان منتظر ماند. اما معمولا زایمان زودتر از موعد انجام می شود.

علل خارش بدن در بارداری

تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی در دوران بارداری مانند افزایش هورمون استروژن، عامل مۆثری در ایجاد خارش های پوستی می باشد .این هورمون ها همچنین می توانند باعث تغییر خلق و خو شوند و بسیاری از تغییرات دوران بارداری را به این هورمون ها مربوط می دانند. علاوه بر این، تغییر هورمون ها در دوران بارداری می تواند منجر به خشکی پوست شود که به تبع آن، خارش پوستی را ایجاد می کند.

کشیدگی پوست

اگرچه پوست بدن بسیار انعطاف پذیر است و به راحتی منقبض و منبسط می شود، اما به دلیل اینکه در دوران بارداری باز شدن پوست (به خصوص در ناحیه شکم) در طی مدتی کوتاه و سریعا ایجاد می شود، انعطاف پذیری پوست کم شده و پوست دچار کشیدگی می شود.

پاپول

در سه ماهه سوم بارداری، بسیاری از زنان دچار خارش پوست، برجستگی های قرمز و یا حتی دمل های چرکی بر روی پوست خود می شوند که به اختصار این حالت را (pupp) می نامند. این حالت نگران کننده نیست و طی مدت کوتاهی پس از زایمان از بین می رود. اما چنانچه این حالت در فردی بسیار وخیم و غیر قابل تحمل باشد، باید تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرد و راه کارهای درمانی را انجام دهد. لازم به ذکر است که این بثورات پوستی بر جنین تأثیری نخواهد داشت.

کلستازیس داخل کبدی

کلستازیس داخل کبدی با انتقال صفرا به کبد تداخل پیدا می کند و منجر به ساخت نمک های صفراوی می شود. این حالت می تواند سبب تشدید خارش های پوستی در زمان بارداری شود.لازم به ذکر است که این خارش ها معمولا با بثورات پوستی همراه نیست. این بیماری اگر درمان نشود، می تواند سبب بروز مشکلات جدی در افراد باردار شود.

بیماری های پوستی دیگر

بیماری های پوستی از قبیل پسوریازیس، اگزما و آلرژی می تواند در طی بارداری تشدید می شوند. اگر فردی هستید که از قبل بیماری پوستی داشته اید و در حال حاضر باردار هستید، برای ادامه مصرف داروهای تجویز شده برای بیماری پوستی تان باید حتما با پزشک متخصص مشورت کنید، زیرا ممکن است این داروها برای بارداری تان مضر باشند و یا باید میزان آنها تغییر کند.

درمان خارش بارداری

درمان خانگی خارش بارداری

  • به خانم های باردار توصیه می شود با آب ولرم دوش بگیرند. می توانند با اضافه کردن جو دو سر به آب وان حمام، در آن بنشینند. این محلول سبب تسکین عروق خونی و خارش های پوستی می شود. حداقل می توانید 15 دقیقه در این محلول بنشینید.
  • سعی کنید محیط اطراف خود را مرطوب نگه دارید و پس از حمام بدن خود را با کرم، چرب کنید.
  • همیشه بدن خود را خشک و تمیز نگه دارید، زیرا هورمون های حاملگی می توانند سبب افزایش تعریق پوست شوند و تعریق می تواند منجر به افزایش خارش بدن شود.
  • زنان باردار باید از لباس های گشاد نخی استفاده کنند تا پوست آن ها نفس بکشد. لباس تنگ سبب کاهش جریان خون و تحریک خارش پوست می شود.
  • از مصرف یک سری مواد غذایی که احتمال خارش پوستی را افزایش می دهند، پرهیز کنید؛ مثلا اگر قبل از بارداری به یک ماده غذایی خاص آلرژی داشته اید، در دوران بارداری هم نباید آن را مصرف کنید، مثل برخی ادویه ها، سس های تند و ... .
  • باید از پوشیدن لباس با برخی جنس پارچه که احتمال حساسیت پوستی را افزایش می دهند، اجتناب کرد، مثلا لباس های پشمی محرک خارش هستند. بهترین جنس پارچه لباس در دوران حاملگی، نخی و پنبه می باشد.
  • اگر خارش پوست در مناطقی از بدن که در تماس با دکمه و یا زیپ لباس می باشد اتفاق می افتد، باید درباره حساسیت خودتان نسبت به آن مطمئن شوید.
  • می توانید یک قاشق غذاخوری جوش شیرین و یک قاشق غذاخوری پودر ذرت را به یک لیتر آب سرد اضافه کنید و آن را مخلوط کنید و آن را به مناطقی که دچار خارش شده است بمالید.
  • اگر احساس خارش دارید سعی کنید صابون و شامپو یا شوینده های لباس و عطر خود را عوض کنید.
  • آب بیشتری بنوشید و از الکترولیت ها استفاده کنید. برخی مایعات نظیر آب نارگیل حاوی الکترولیت بالایی است.
  • از دستگاه بخور استفاده کنید. مرطوب نگه داشتن هوا می تواند از بثورات ناشی از گرما و خشکی پوست پیشگیری کند.

درمان دارویی خارش بارداری

  • خارش در حاملگی آن هم نیمه دوم بارداری به بعد در مواردی ایجاد می شود که بر اثر فشار جنین روی کیسه صفرا و پس زدن آن، صفرا داخل خون می شود که می توانید از آنتی هیستامین استفاده کنید. ولی بهتر از آن پودر سوربیتول Sorbitol است که باعث ترشح بیشتر صفرا به داخل روده ها می شود و موثرتر است و همزمان از غذاهایی نظیر شیر، تخم مرغ و ... نیز کمتر استفاده شود.
  • بسیاری از داروهای ضد آلرژی برای دوران بارداری بی خطر هستند، ولی مشورت با پزشکتان خیال شما را از این جهت آسوده می کند.اما اگر علائم آلرژی آزار دهنده و سخت هستند، و برای خوابیدن دچار مشکل هستید، مصرف داروهای ضد حساسیت برای شما و جنین تان بهتر است.
  • داروی " اورسودیل "برای کاهش نمک صفراوی در خون زنان باردار تجویز می شود. با دفع نمک صفراوی بیش ازحد خود به خود خارش نیز از بین می رود.
  • لوسیون کالامین برای رفع خارش، آزردگی، گزیدگی حشرات و آبله مرغان استفاده می شود.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید