خواص جعفری برای درمان بسیاری بیماری توصیه می شود و متخصصان طب سنتی همواره خواص انواع جعفری را گوشزد می کنند. تانما در این مطلب علاوه بر خواص جعفری برای سلامت بدن، مضرات آن را نیز بیان می کند؛

جعفری چیست؟

گیاه جعفری مشهورترین سبزی و گیاه دارویی به حساب می آید. این سبزی معطر و پرفایده گیاهی دو ساله و از خانواده کرفس میباشد. برگهای آن به رنگ سبز تیره و دارای بریدگی های تور یا مثلثی شکل است. از برگ و تخم جعفری به وسیله روش تقطیر اسانس گرفته میشود که بسیار معطر بوده و در طعم دار کردن غذاها کاربرد دارد.

ویتامین های موجود در جعفری

جعفری غنی ترین ماده حاوی ویتامین (کا) بوده، همچنین منبع بسیار خوبی برای ویتامین (آ) و (ث) و فولات است.

ارزش غذایی جعفری

  • کالری : 36
  • چربی : 0.8 گرم
  • کربوهیدرات : 6 گرم
  • فیبر : 3.3 گرم
  • پروتئین : 3 گرم
  • قند : 0.9 گرم

طبع جعفری

طبع جعفری گرم و خشک است و مصلحات آن شامل سویق، بادرنجبویه، ترشی های طبیعی و کاسنی می باشد.

انواع جعفری

  • جعفری با برگ مجعد:که جعفری معمولی گفته می شود، این نوع جعفری طبق مرسوم بعنوان تزئین در سوپ ها، خورش ها و دیگر غذا ها به کار می رود.
  • جعفری با برگ های پهن: که جعفری ایتالیایی نیز گفته می شود و عطر آن از جعفری با برگ های مجعد زیادتر هست. این نوع نیز در خورش ها و سوپ ها و حتی سالاد ها و سس ها کاربرد دارد.
  • جعفری هامبورگ: جعفری آلمانی یا ریشه شلغم نیز گفته می شود که کمتر معروف هست. این نوع جعفری به سبب برگ هایش کاربرد دارد، اما ریشه شلغم مثل آن نیز بصورت کبابی یا سرخ شده یا خرد شده برای سوپ ها و خورش ها استفاده می شود.
فواید جعفری

انواع جعفری

فواید جعفری

الف) خواص جعفری برای زیبایی

خواص جعفری برای پوست صورت

لوسیون تهیه شده از جعفری کثیفی پوست را از بین می برد. باید بدانید که جعفری خاصیت ضدالتهابی دارد برای همین برای پوست های خشک و حساس بسیار مناسب است و قرمزی پوست را خنثی می کند.

برای تهیه این لوسیون یک فنجان آب بجوشانید و یک دسته جعفری به آن اضافه کنید. حرارت را کم کنید و اجازه دهید به مدت ۱۵ دقیقه بجوشد. محلول را صاف و در یخچال نگهداری کنید. هر روز صبح و شب از این لوسیون طبیعی استفاده کنید. می توانید آن را به مدت ۵ تا ۶ روز در ظرف شیشه ای در بسته و در یخچال نگهداری کنید

خواص جعفری برای جوش صورت

برای رفع لك ها و جوش های صورت، دم كرده جعفری را روی پوست صورت بمالید. برای روشن شدن رنگ پوست، مقداری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صبح و شب صورت خود را با آن بشوئید. بعد از یك هفته پوست صورت شما روشن می شود.

خواص جعفری برای مو

این گیاه مفید به طور سنتی به عنوان داروی نیروبخش برای ضد عفونی کردن پوست سر و کنترل ریزش مو استفاده می شود. این گیاه، حاوی اپی ژنین است، آنتی اکسیدان فلاونوئیدی که با تنظیم ژن TGF-beta۱، ریزش مو را کنترل می کند.

مقداری از ساقه جعفری را به صورت پوره درآورید و ۱۰۰ میلی لیتر آب به آن اضافه کنید. این داروی نیروبخش را بر روی پوست سر مرطوب خود بمالید و سپس موهایتان را در یک حوله بپوشانید و به آن اجازه دهید تا یک ساعت در همین حالت بماند. س از گشت این زمان آن را با شامپو بشویید.

خواص جعفری برای لاغری

جعفری حاوی فیبرهایی است که انباشتگی چربی ها را کم می کند. این سبزی معطر همچنین باعث کنترل اشتها می شود. برای همین اگر قصد لاغری دارید و می خواهید از شر سلولیت های مزاحم خلاص شوید جعفری را دریابید. از جمله خواص جعفری ناشتا، اثر آن بر لاغری است. بدین منظور به عصاره لیمو 2 لیتر آب و جعفری خرد شده را اضافه کنید. اگر آب میوه گیری دارید،بهتر است لیمو را با جعفری مخلوط کنید، سپس آب اضافه کنید. 5 روز از این نوشیدنی را صبح ها ناشتا بنوشید.

ب) خواص درمانی جعفری

خواص جعفری برای کلیه

از جمله خواص جعفری برای سنگ کلیه این است که جعفری یک ماده ادرارآور است و در کنترل بیماری های مختلف مانند: سنگ کلیه، عفونت دستگاه ادراری و سنگ کیسه صفرا استفاده می شود. ریشه جعفری برای مقابله و درمان سنگ کلیه بسیار مفید است. اضافه کردن جعفری به آب جوش و نوشیدن روزانه آن به عنوان یک پاک کننده عمومی برای بدن موثر است.جعفری به اسپاسم های زنان پس از تولد نوزاد کمک می کند همچنین برای رفع عفونت های ادراری و ناراحتی های معده مفید است.

یک قاشق سوپ خوری از برگ جعفری خرد شده یا یک قاشق مرباخوری از ریشه یا نوک قاشق چای خوری از تخم جعفری را در نیم لیتر آب جوشانده، به عنوان داروی ادرارآور و همچنین برای درمان ورم عمومی، التهاب کلیه و مثانه مصرف کنید.

خواص جعفری در بارداری

جعفری سرشار از ویتامین B و ویتامین C است و به کاهش استرس دوران بارداری کمک می کند. همچنین پایین آمدن ایمنی بدن در دوران بارداری باعث می شود، مدام مریض شوید. اما مصرف جعفری که آنتی اکسیدان زیادی دارد می تواند سیستم ایمنی بدن شما را در دوران بارداری تقویت کند. از جمله خواص جعفری برای جنین این است که این گیاه فوق العاده سرشار از اسید فولیک است که برای رشد سیستم عصبی جنین ضروری است. همچنین از ناهنجاری های جنینی پیشگیری می کند.

خواص جعفری برای نوزاد

از جمله خواص جعفری برای کودکان استفاده از جعفری در سوپ باعث رفع یبوست آن ها می شود.

خواص جعفری برای قد

نوجوانانی كه می‎خواهند قد آن‎ها بلند شود و یا اگر می‎خواهند دارای فرزندی كشیده قد باشند جعفری را در برنامه روزانه خود قرار دهند.

خواص جعفری برای کبد چرب

مقادیر بالای فلاونوئید ها و کلروفیل موجود در آب جعفری باعث سم زدایی و پاک سازی کبد شده و به درمان بیماری های کبد از جمله کبد چرب کمک می کند.

خواص درمانی کبد چرب

خواص جعفری برای کبد چرب

خواص جعفری برای قاعدگی

جعفری حاوی ترکیبات قاعده آور است در واقع این سبزی معطر خواصی دارد که روی دستگاه جریان خون تاثیر می گذارد و به این ترتیب جریان خون را در ناحیه رحم تحریک می کند. جعفری همچنین دردهای این دوره را هم کاهش می دهد و یک آرامبخش طبیعی است.

از جمله خواص جعفری دم کرده این است که کسانی که اختلالات قاعدگی دارند یک هفته قبل از روز پریود از دم‎کرده جعفری استفاده کنند و سپس زمانی که پاک شدند جعفری را در برنامه غذایی خود به مدت 10 روز قرار دهند. برای استفاده در این مواقع ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری جعفری را در یک تا دو فنجان آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید محلول به دست آمده را از صافی رد و میل کنید.

خواص جعفری برای کیست تخمدان

تخم کاهو، تخم شاهی، تخم کلم، تخم هویج، تخم کرفس، تخم جعفری، تخم رازیانه و تخم پیاز که از هر کدام یک قاشق مربا خوری آسیاب کرده، سپس آن را با آب هویج مخلوط کرده و میل نمایید.

خواص جعفری برای عفونت

استفاده از دمنوش جعفری برای درمان عفونت رحم مفید است.

خواص جعفری برای فشار خون

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و پتاسیم موجود در سبزی جعفری باعث کاهش فشار خون بالا می شود، علاوه بر این جعفری چون یک دیورتیک طبیعی است با دفع آب اضافی بدن فشار خون بالا را کاهش می دهد.

خواص جعفری برای غلظت خون

برگ جعفری صاف كننده خون است و اگر سلولی از بین رفته باشد آن را شستشو داده و سلولی جدید به وجود می‎آورد.

خواص جعفری برای سرماخوردگی

مقادیر بالای ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های موجود در جعفری باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و به درمان سرماخوردگی، آنفلونزا و درمان تب بالا کمک می کند.

خواص جعفری برای سرفه

یکی از علائم برونشیت، سرفه های مکرر است. در این صورت این گیاه مانند اکسپکتورانت یا همان خلط آور طبیعی عمل می کند.

خواص جعفری برای قلب

مطالعات نشان داده که مقادیر بالای فلاونوئید های موجود در جعفری با کاهش بیوسنتر کلسترول به کاهش کلسترول خون بالا کمک می کند. جعفری حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان هاست که استرس اکسیداتیو را کاهش داده و به سلامت قلب و عروق کمک می کند. ویتامین B کمپلکس و اسید فولیک موجود در جعفری مانع از ضخیم شدن دیواره های شریانی شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

خواص جعفری برای کم خونی

از جمله خواص آب جعفری این است که حاوی مقادیر بالای آهن است که با افزایش تولید گلبول های قرمز خون، به درمان کم خونی فقر آهن یا آنمی کمک می کند.

خواص جعفری برای مردان

از جمله خواص جعفری برای اسپرم این است که به افزایش کمیت و کیفیت اسپرم کمک کرده و قدرت باروری مردان را بالا می برد.

خواص جعفری برای مغز

اپی ژنین موجود در جعفری تشکیل نورون ها در مغز را بهبود بخشیده و به تقویت حافظه کمک می کند. تحقیقات نشان می دهد که جعفری برای درمان بیماری های نورولوژیک مانند اسکیزوفرنی، افسردگی، آلزایمر و پارکینسون مفید است.

خواص جعفری برای اعصاب

خوردن ساقه‎ی جعفری اعصاب را تسكین می‎دهد پس به‎خاطر داشته باشید جعفری را در سبزی‎خوردن خود قرار دهید و ساقه آن را دور نریزید.

خواص جعفری برای اسید اوریک

مصرف منظم آب جعفری می تواند روند دفع اسید اوریک را که با علائم آرتریت همراه است سرعت ببخشد.

خواص جعفری برای دستگاه گوارش

از جمله خواص جعفری در طب سنتی این است که جعفری از بیماری های گوارشی از قبیل سوء هاضمه، گرفتگی معده، نفخ، سوزش و ترش کردن معده ،تهوع جلوگیری کرده و در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش موثری دارد. برای رفع دل درد، سوزش و ترش کردن معده و سایر مشکلات گوارشی که اصولا بعد از صرف غذا و به دلیل هضم نشدن خوب آن رخ می دهد، هیچ چیز به اندازه ی جعفری راه گشا نیست.

روش استفاده برای این مشکل به این صورت است که یک قاشق غذاخوری جعفری را در ۲۵ میلی لیتر آب ریخته و اجازه دهید به مدت حدود ۱۰دقیقه بجوشد. محلول را صاف کرده و بعد از غذا بنوشید. اگر علایمتان رفع نشد به پزشک مراجعه کنید.

خواص جعفری برای زیبایی

خواص جعفری برای دستگاه گوارش

خواص جعفری برای یبوست

آب جعفری به طور سنتی برای پیشگیری و درمان بیماری های روده مانند یبوست و کولیک روده استفاده می شود. همچنین از جمله خواص جعفری برای بواسیر این است که دم کرده جعفری برای بواسیر مفید است.

خواص جعفری برای سرطان

ترکیبی به نام Myristicin در آزمایشگاه LKT مینیاپولیس کشف شده است، که این ترکیب ازعصاره روغن جعفری بدست آمده و دارای خاصیت ضد سرطانی می باشد.همچنین اسید فولیک موجود در جعفری ماده مغذی مهمی برای تقسیم به موقع و مناسب سلول هاست. از این رو برای پیشگیری از سرطان ها مخصوصا سرطان روده و سرطان دهانه رحم در زنان بسیار مفید است

خواص جعفری برای ریه

سبزی جعفری نیز برای درمان بیماری ریه توصیه می شود. مقداری سبزی جعفری را خرد کرده و در یک لیوان شیر گرم ریخته و صبح قبل از خوردن صبحانه آن را میل کنید.

خواص جعفری برای دیابت

جعفری حاوی فلاونوئیدی به نام میریستین است که می تواند سطح قند خون و مقاومت به انسولین در افراد دیابتی را کاهش دهد. یک تحقیق نشان داده که اگر افراد مبتلا به دیابت به مدت یک ماه جعفری را به رژیم غذایی خود اضافه کنند، قند خون کاهش چشمگیری پیدا می کند. مطالعات نشان داده که مصرف جعفری خطر ابتلا به تری گلیسیرید و کلسترول خون بالا در افراد دیابتی را کاهش می دهد. جعفری در طب سنتی کشور ترکیه برای درمان دیابت استفاده می شود.

خواص جعفری خشک

جعفری خشک شده ممکن است در آنتی اکسیدان ها نسبت به جوانه های تازه بیشتر باشد. در حقیقت ، یک مطالعه نشان داد که گیاه خشک 17 برابر آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به همتای تازه خود دارد.

خواص جعفری کوهی

جعفری وحشی یک ادرار آور ملایم و محرک متابولیسم بدن است و همچنین، سبب انقباض رحم می شود. گیاه کاملا خرد شده جعفری وحشی اغلب به عنوان سالاد استفاده می شود. برای تهیه دمنوش برگ های تازه یا خشک آن نیز، تنها کافی است، یک تا دو قاشق غذاخوری پر از گیاه جعفری وحشی را به نیم لیتر آب جوشیده افزوده و اجازه دهید 10 تا 15 دقیقه باقی بماند. سپس، آن را صاف کرده و مصرف نمایید.

آب جعفری وحشی که در صنایع دارویی تهیه می گردد، برای درمان خیز های (ورم) خفیف، اختلالات معده و بعضی بثورات پوستی مصرف می شود و به التیام زخم ها کمک می کند. از دیگر گونه جعفری وحشی تنها به عنوان ادویه و چاشنی استفاده می شود.

مضرات جعفری

  • با وجود گسترده بودن خواص جعفری ، مصرف زیاد تخم یا اسانس جعفری خطرناک بوده و میتواند ایجاد عارضه کبدی، کلیوی و یا عصبی در افراد کند.
  • مقدار اگزالات موجود در سبزی جعفری نسبتا بالا است، لذا به مبتلایان به سنگهای مجاری ادرار، سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا توصیه میشود از زیاده روی در مصرف آن خوداری کنند.
  • جعفری به دلیل موادی که دارد، میتواند باعث اختلال در متابولیسم لیتیوم در بدن گردد. بنابراین افرادی که دریافت کننده داروهای لیتیوم دار هستند بایستی از مصرف زیاد جعفری خودداری کنند.
  • مالیدن روغن دانه جعفری بر روی پوست می تواند آن را به آفتاب حساس کرده و موجب خارش پوست در برخی افراد شود. در نتیجه پیش از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.
  • در برخی موارد ممکن است جعفری موجب افزایش سدیم بدن شده و سطح فشار خون را بالا ببرد. از این رو، اگر سابقه فشار خون دارید ، احتیاط کنید و با پزشک خود مشورت کنید.
  • در خصوص خواص جعفری در شیردهی گفته شده که مصرف متعادل و محدود سبزی جعفری در شیردهی مشکل خاصی ایجاد نمی کند و مضر نیست اما بهتر است مقدار مصرف جعفری در شیردهی را به حداقل برسانید زیرا براساس مطالعات می تواند عوارضی بر روند شیردهی مادر داشته باشد و باعث کاهش شیر مادران شود.
مضرات جعفری

موارد منع مصرف جعفری

موارد منع مصرف جعفری

  • جعفری ممکن است سطح گلوکز خون را کاهش داده و در طول جراحی با کنترل قند خون تداخل داشته باشد . حداقل ۲ هفته قبل از عمل جراحی مصرف جعفری را متوقف کنید.
  • مصرف تخم، ریشه یا اسانس جعفری برای خانمهای باردار ممنوع است و ممکن است باعث سقط جنین گردد. همچنین زنان بارداری که دچار لکه بینی بوده و یا دارای سابقه سقط جنین هستند، لازم است از مصرف جعفری در دروان بارداری پرهیز کنند.

نحوه مصرف جعفری

زمان پخت جعفری باید بسیار كم باشد. جعفری تازه و خشک شده را به عنوان ادویه برای تهیه انواع سوپ، سالاد پیاز و جعفری، جعفری پلو، خورش نعناع جعفری، کوکو جعفری، ماکارونی و پاستا، آب جعفری و چای و دمنوش جعفری استفاده می کنند.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید