خواص زردآلو ، این میوه شیرین و خوش عطر و بوی تابستانی بسیار متنوع است و متخصصان طب سنتی از قدیم مصرف به اندازه ی آن را برای پیشگیری و درمان بسیاری بیماری ها مفید می دانسته اند. تانما در این مطلب شما را با خواص انواع زردآلو و خواص زردآلو برای سلامت بدن آشنا می کند؛

زردآلو چیست ؟

زردآلو یک میوه گوشتی و خوش طعم می باشد که دارای پوستی نازک است. طعم و مزه زردآلو چیزی بین آلو و هلو می باشد. در ضمن این میوه متعلق به خانواده گلسرخیان می باشد. نام این میوه از کشور ارمنستان گرفته شده است و بومی همین منطقه می باشد.

ویتامین های موجود در زردآلو

زردآلو غنی از ویتامین های A ، B ،C، ریبوفلاوین (B2) و نیاسین (B3)، کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، گوگرد، سدیم و مقدار کمی مس، آهن و روی است.

طبع زردآلو

طبع زردآلو سرد و تر است و سرد مزاجان برای متعادل کردن طبع زردآلو می توانند آن را با مواد غذایی گرم هماهنگ سازند تا در ترکیب با طبع سرد زردآلو مشکلی برای آن ها ایجاد ننماید. از جمله مواد غذایی که می توانند با زردآلو مصرف شوند زیره سبز، رازیانه و سکنجبین است.

ارزش غذایی زردآلو

  • 74.4 کالری
  • 17.4 گرم کربوهیدرات
  • 2.2 گرم پروتئین
  • 0.6 گرم چربی
  • 3.1 گرم فیبر
  • 2985 واحد بین المللی ویتامین A
  • 15.5 میلی گرم ویتامین C
  • 401 میلی گرم پتاسیم
  • 1.4 میلی گرم ویتامین E
  • 5.1 میکروگرم ویتامین K
  • 0.1 گرم مس
  • 0.1 گرم منیزیم
  • 0.9 میلی گرم نیاسین
طبع زردآلو

ارزش غذایی زردآلو

انواع زردآلو

  • زردآلو شاهرودی
  • زردآلو اوردباد
  • زردآلو عسگرآبادی
  • زردآلو قیصی
  • زردآلو نخجوان

فواید زردآلو

الف) خواص زردآلو برای زیبایی

خواص زردآلو برای لاغری

فیبر می تواند مدت های طولانی شما را سیر نگه دارد و این قطعا به کاهش وزن کمک می کند. ماده مغذی در زردآلو سلول های ویژه ای به نام تانسیت را تحریک می کنند که باعث می شود احساس سیری کنید. میوه ها ممکن است متابولیسم را بالا ببرند که در نتیجه باعث کاهش وزن می شود.

خواص زردآلو برای پوست صورت

در میان سبزیجات، هویج و در میوه ها، زردآلو بیشترین مقدار بتاکاروتن را دارند. این ماده از پوست در برابر اشعه ماواری بنفش محافظت می نماید. بتاکاروتن موجود در زرد آلو از پینه بستن و خشک شدن پوست جلوگیری می کند. پوسته پوسته شدن پوست و رنگ سفید یا خاکستری آن نشانه کمبود بتاکاروتن است. زردآلو با لایه برداری پوست آسیب دیده، به بهبود پوست کمک می کند. در واقع از تجمع رنگ دانه ها برای آشکار کردن سلول های جدیدتر و روشن تر زیر پوست جلوگیری می کند.

می توانید از روغن زردآلو و شکر برای لایه برداری صورت و بدن خود استفاده کنید. این یک لایه برداری عالی است که سلول های مرده پوست را پاک می کند و پوست نرم به شما می دهد. همچنین جوش های سیاه و منافذ پوست را نیز از بین می برد. فقط اطمینان حاصل کنید که پوست قبل از استفاده از این لایه بردار کاملا تمیز باشد.

همچنین از جمله خواص برگه زردآلو این است که آب برگۀ زردآلو هم در درمان گال پوستی، خارش، آفتاب سوختگی و اگزما بسیار مفید است. مالیدن زردآلو روی پوست، جوش های سرسیاه را از بین می برد، منافذ پوست را پُر می کند، پوست را پاکسازی می کند و جلوی ایجاد آکنه روی پوست را می گیرد.

خواص زردآلو برای مو

ویتامین ایی موجود در روغن زردآلو به افزایش رشد مو کمک می کند و مانع از ریزش مو می شود. این ویتامین در ترکیب با اسیدهای چرب، به عنوان ماده نگهدارنده به جلوگیری از آسیب به رادیکال های آزاد عمل می کند.

ب) خواص درمانی زردآلو

خواص زردآلو برای زن باردار

زردآلو میوه ای بسیار مغذی است و به دلیل داشتن دو ماده مهم به نام آهن و مس، مصرف آن در دوران بارداری توصیه می شود. علاوه بر این زردآلو به پیش گیری از عواقب مهلک در دوران بارداری کمک می کند.

خواص زردآلو برای جنین

مصرف زردآلو در بارداری نیز برای نوزاد شما مفید است. وجود اسید فولیک در زردآلو ها در جلوگیری از نقایص زایمان مانند اسپینا بیفیدا در نوزادان کمک می کند. زردآلو دارای مواد مغذی ضروری است که برای رشد و تکامل جنین مفید می باشد.

خواص زردآلو برای کودکان

میوه زردآلو و هسته شیرین آن با ویتامین C که دارند می توانند از خونریزی لثه جلوگیری نمایند، اختلالات رشد کودکان را رفع نموده و بدن را تقویت کنند.

خواص زردآلو در شیردهی

زردآلو می تواند سطح پرولاکتین را افزایش دهد. پرولاکتین هورمونی است که در بدن شیر تولید می کند. در طول دوران بارداری و بعد از آن، تعادل هورمونی در بدن مادران از بین می رود. زردآلو خشک حاوی مواد شیمیایی خاصی است که این تعادل را در سطح هورمون های بدن برقرار می سازد. زردآلو یک منبع غنی از کلسیم و فیبر بوده و به افزایش شیر مادران کمک می کند. زردآلو حاوی ویتامین C و سایر ویتامین ها به مقدار زیاد می باشد و از طرفی برای نوزاد نیز مفید است.

خواص درمانی زردآلو

خواص زردآلو برای شیردهی

خواص زردآلو برای دیابت

زردآلو کالری و کربوهیدرات کاملا پایینی دارد (این میوه شامل 17 کالری و 4 گرم کربوهیدرات می باشد) که برای دیابتی ها مفید است و می تواند بخشی از رژیم غذایی افراد دیابتی باشد، فیبر زردآلو می تواند سطح قند خون را تنظیم کند.

از جمله خواص زردآلو برای قند خون این است که چون شاخص گلیسمیک پایینی دارد، به این معنی که اثر پایدار بر روی سطح قند خون دارد. زردآلو غنی از ویتامین E است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند و سطح قند خون را بهبود می بخشد.

خواص زردآلو برای سرماخوردگی

ویتامین E در زردآلو مانند یک آنتی اکسیدان عمل می کند و با رادیکال های آزاد مبارزه می کند. این فرایند ایمنی را تقویت می کند و از مسائلی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری می کند.زردآلو نیز غنی از بتا کاروتن است که به درمان تب کمک می کند.

همینطور در خصوص خواص زردآلو در طب سنتی گفته شده که چون خشک او را خیسانده، بیمار تب گرم و سرد بخورد و آب گرم و عسل بعد از آن بنوشد و قی بکند اخلاط مزاحم بدن او را رفع کرده تب او قطع می شود.

خواص زردآلو برای کبد

زردآلو می تواند از آسیب کبد جلوگیری کرده و از علایم بیماری چربی کبد (تجمع چربی در کبد) محافظت کند. جالب تر اینکه، زردآلو در بازسازی کبد موثر است.

خواص زردآلو برای فشارخون

زردآلو به کنترل فشار خون بالا (به دلیل داشتن پتاسیم) کمک می کند، از همین رو میوه ای مفید برای بیماران مبتلا به فشار خون است.

خواص زردآلو برای قلب

زردآلو بهترین روش برای محافظت از قلب و جلوگیری از بروز بیماری های مختلفی همچون حملات قلبی، سکته و تصلب شرایین است. مقادیر بالای ویتامین C در زردآلو و نیز وجود پتاسیم و فیبر غذایی می تواند به سلامت سیستم قلبی-عروقی کمک کند.

ویتامین C قلب را از وجود رادیکال های آزاد محافظت می کند. پتاسیم نیز می تواند فشار خون را پایین بیاورد. وجود فیبر غذایی در زردآلو باعث می شود کلسترول اضافی بر روی دیواره های رگ های خونی تجمع نکنند. تمامی این موارد به همراه یکدیگر باعث سلامت قلب و بهبود شرایط آن می شوند.

خواص زردآلو برای معده

میوه زردآلو می تواند اسید معده و صفرا را به راحتی دفع نماید. میوه زردآلو می تواند التهاب معده را رفع نماید. به این نکته توجه داشته باشید که مصرف میوه زردآلو باعث نفخ معده می شود و مغز هسته آن می تواند نفخ معده را رفع کند؛ بنابراین میوه زردآلو را همراه با مغز هسته آن میل نمایید. از جمله فواید روغن زردآلو این است که اگر تلخ باشد در از بین بردن کرم معده و روده مؤثر است.

خواص زردآلو برای یبوست

زردآلو سرشار از فیبر است. بنابراین می تواند اجابت مزاج را بهبود ببخشد. اغلب توصیه می شود بیمارانی که به طور مکرر از یبوست رنج می برند از این میوه استفاده کنند زیرا خاصیت ملین دارد. فیبر به اجابت مزاج کمک می کند. در چنین شرایطی انتقال مواد قابل دفع از بدن به سمت روده ها راحت تر می شود و به سادگی از بدن خارج می گردد.

خواص زردآلو برای روده

فیبر موجود در زردآلو باعث حرکات مناسب روده می شود، فیبر به افزایش حجم مدفوع اضافه می کند. فیبر می تواند اسیدهای چرب را به خوبی تجزیه کند و همین موضوع باعث می شود تا فرآیند هضم به خوبی انجام شود. اگر مشکلات گوارشی دارید از خوردن زردآلو غافل نشوید.

خواص زردآلو برای پوست و مو

خواص زردآلو برای روده

خواص زردآلو برای ریه

زردآلو نه تنها میوه ای خوشمزه است بلکه محافظی قدرتمند برای ریه های شما محسوب می شود. زردآلو منبع خوبی برای ویتامین C، ویتامین E، بتا کاروتن و لیکوپن است. تمام این ترکیبات آنتی اکسیدان هایی هستند که به مبارزه با رادیکال های آزاد مضر کمک می کنند. زردآلو از خواص ضد آلرژی، ضد میکروب، ضد التهاب و ضد سرطان برخوردار است.

درمان سرطان با هسته زردآلو

رادیکال های آزاد محصول فرعی و خطرناک متابولیسم سلولی هستند و باعث می شوند سلول های سالم DNA خود را تغییر دهند و به سلول های سرطانی تبدیل شوند. از جمله خواص هسته زردآلو این است که حاوی آنتی اکسیدان است و آنتی اکسیدان ها می توانند این مواد خطرناک را خنثی کنند. پس زردآلو می تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.

مضرات زردآلو

  • حساسیت غذایی به زردآلو نادر است. با این اوصاف اگر حساسیت فصلی- به خصوص در فصل بهار- دارید ممکن است به دلیل حساسیت به گرده باشد. از این رو ممکن است به پروتئین های موجود در زردآلو که مشابه پروتئین های گرده هستند واکنش نشان دهید.
  • مصرف زیاد زردآلو خشک شده منجر به افزایش وزن و افزایش قند خون می شود.
  • ممکن است پس از خوردن زردآلو احساس گس شدن یا خارش در دهانتان داشته باشید.
  • اگر به سولفیت حساسیت دارید از خوردن زردآلوهای خشک شده تجاری (فرآوری شده) اجتناب کنید، زیرا ممکن است با ترکیبات محتوی سولفور فرآوری شده باشند. گفتنی است مصرف این نوع از زردآلوی خشک ممکن است به باکتری های مفید روده آسیب برساند.
  • در خصوص خواص زردآلو برای کلیه گفته شده که زردآلوی تازه مقادیر قابل توجهی اگزالات دارد، بنابراین افراد با سابقه سنگ کلیه در مصرف آن احتیاط کنند.
  • زردآلو به طور کلی دیرهضم و نفاخ است، بنابراین افراد سالخورده و کودکان باید از زیاده روی در خوردن آن بپرهیزند.
  • برگه زردآلو یا قیسی هایی که در سطح صنعتی تهیه می شود، حاوی دی اکسید گوگرد است و مصرف آن به ویژه برای افراد مبتلا به آسم مضر است.
  • همچنین برای دیگر افراد نیز در حالت عادی مصرف بیش از 2 عدد مغز تلخ زردآلو توصیه نمی شود.
  • اشخاص سالخورده و کودکان باید از زیاد خوردن آن احتراز کنند.
  • همیشه باید زردآلو را قبل از غذا خورد و همراه با آن هسته آنرا نیز تناول نمود زیرا هسته زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آنرا آن آسان می سازد.
  • افرادی که ناراحتی کبدی دارند، نباید در مصرف زردآلو زیاده روی کنند.
  • مصرف بیش از اندازه زردآلو، منجر به بروز لک های سفید بر روی پوست می شود.
  • زردآلو به دلیل داشتن طبع سرد برای سردمزاجان مضر است.
  • مصرف ناشتای زردآلو موجب دل پیچه و درد شکم می شود.

موارد منع مصرف زردآلو

  • دانه های تلخ زردآلو ممکن است حاوی مقدار زیادی آمیگدالین amygdalin باشند. آمیگدالین ترکیبی است که در صورت مصرف بیش از حد می تواند سطح سیانید را افزایش دهد. اگر تصمیم به مصرف دانه های زردآلو دارید، حتما به دنبال نوع شیرین آن باشید تا از بروز هرگونه مسمومیت جلوگیری کنید.
  • برخی افراد بعد از خوردن زردآلو دچار علائم حساسیت غذایی می شوند. اگر فکر می کنید به زردآلو حساسیت دارید، بهتر است از خوردن آن اجتناب کرده و با پزشک مشورت کنید.
  • از مصرف زردآلو پس از خوردن غذاهای سنگین خودداری کنید.
  • هسته های این میوه می تواند باعث مسمومیت سیانیدی شود، به همین دلیل به ویژه به زنان باردار و شیرده توصیه می شود از خوردن هسته های آن پرهیز کنند.
  • در صورتی که به اسهال یا گاستروانتریت (بیماری التهاب روده ای معده ای) دچار بودید، از مصرف زردآلو به خاطر خاصیت ملینی آن پرهیز کنید.
  • توصیه می شود كه افراد دیابتی تا حد امکان از مصرف زردآلو پرهیز نمایند.
نحوه مصرف زردآلو

موارد منع مصرف زردآلو

بهترین زمان مصرف زردآلو

بهترین زمان خوردن زردآلو آن است كه 2 ساعت از غذا گذشته باشد و از درخت زردآلویی كه در باغچه منزل كاشته اید بكنید و میل بفرمایید.

نحوه مصرف زردآلو

میوه زردآلو

می توان زردآلو را تازه، خشک شده، کنسروشده و یا به صورت مربا نگه داری کرد. زردآلوهای تازه را که نارنجی پررنگی دارند، انتخاب کنید. میوه های کم رنگ و با لکه های زردرنگ هنوز نرسیده اند، پس در انتخاب آن دقت داشته باشد. همچنین میوه باید کمی نرم باشد اما در برابر لمس له نشود.

زردآلوی خشک

زردآلوی خشک را می توان از فروشگاه موادغذایی و همچنین آجیل فروشی ها به صورت بسته بندی و یا باز (بر حسب کیلو) خریداری کرد. هنگام خرید زردآلوی خشک، انواعی را بخرید که قندزدایی شده باشند. قند اضافه فقط کالری و کربوهیدرات غیرضروری دارد و منجر به افزایش وزن می شود.

کمپوت و مربای زردآلو

کمپوت زردآلویی را بخرید که شکر اضافه شده ندارند و در شربت زردآلو تهیه شده اند. اکثر مرباها، حاوی میزان زیادی قند به ازای هر وعده پذیرایی هستند اما مقدار کمی از آن ها برای شیرین کردن خوراکی ها مورد مصرف قرار می گیرد.

کنسرو زردآلو

اگر زردآلوی کنسرو شده می خرید می توانید با خرید انواعی که قند اضافی ندارند، قند مصرفی را کنترل کنید. زردآلو می تواند به راحتی بدون هیچ فرآوری به عنوان یک میان وعده میل شود. می توان آن را ریز و به ماست، پنیر، غلات یا محصولات پخته شده اضافه کرد.

چند عدد زردآلوی خشک همراه با یک مشت آجیل برای رفع گرسنگی، تامین فیبر بعد از ورزش یا میان وعده ای نیم روزی به منظور افزایش انرژی، بسیار مناسب است. زردآلو همچنین می تواند در تهیه دسرها ، سالاد میوه و سس ها به کار گرفته شود. کمپوت زردآلو را می توان برای لعاب دادن به خوراک های گوشت نیز استفاده کرد.

نحوه نگهداری زردآلو

اگر می خواهید برای مدت کوتاه، میوه هایی مانند زردآلو را نگهداری کنید، بهتر است که آن ها را در کیسه پلاستیکی و در یخچال بگذارید اما برای مدت طولانی تر بهتر است که آن ها را در میان کاغذ یا روزنامه پیچیده و در محیطی خشک، تاریک و خنک قرار دهید.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید