خواص طالبی بسیار زیاد و متنوع است و می توان این میوه آبدار و شیرین را به اشکال مختلف در برنامه غذایی هفتگی خود گنجاند و از خواص انواع طالبی بهره برد. تانما در این مطلب ضمن بیان خواص طالبی برای سلامت بدن، مضرات آن را بیان می کند؛

طالبی چیست؟

طالبی یکی از میوه های خانواده کدوئیان (Cucurbitaceae) است. این میوه با نام های تیل، گرمک و ملون نیز شناخته می شود. طالبی میوه ی محبوب فصل تابستان دارای طبع گرم و تر و شکل ظاهری آن گرد، زرد،سبز، مشبک و دارای خطوط عمودی است. رنگ گوشت معمولا سبز، یا نارنجی با طعم شیرین و خوشمزه است. البته گاهی اوقات به علت نارس بودن یا نوع بذر ممکن است شیرینی کمتری داشته باشد.

انواع طالبی

  • طالبی شاهپسند
  • طالبی سمسوری
  • طالبی شاخدار
  • ملون و گرمک نیز شبیه میوه طالبی هستند.

ویتامین های موجود در طالبی

ویتامین های طالبی شامل ویتامین A، بتاکاروتن، ویتامین B1 ، ویتامین B2، ویتامین B6 ، ویتامین B9 ، ویتامین C و ویتامین K است. ارزش معدنی این میوه شامل پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر و روی است.

طبع طالبی

طالبی میوه ای تابستانی با طبع گرم و تر است که گرمی بخش جسم است و بدن را مرطوب می سازد. طالبی برای افرادی که طبعی سرد و خشک دارند گزینه ی مناسبی است. برای متعادل کردن طبع گرم و تر طالبی می توان از مصلح طالبی که «آب انار ترش» و «سرکه» است استفاده نمود.

ارزش غذایی طالبی

  • کالری : 36
  • قند : 8 گرم
  • چربی : 0.1 گرم
  • پروتئین : 0.5 گرم
  • کربوهیدرات : 9 گرم
  • فیبر : 0.8 گرم
طبع طالبی

ارزش غذایی طالبی

فواید طالبی

الف) خواص طالبی برای زیبایی

خواص طالبی برای پوست

طالبی حاوی مقادیر بالایی ویتامین های A و C می باشد که از چروک پوست جلوگیری کرده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.

ماسک طالبی

برش های نازکی از طالبی را بر روی پوست صورت و گردن خود گذاشته و بگذارید 15 تا 20 دقیقه بماند سپس با آب سرد شستشو بشویید.

خواص طالبی برای مو

کمبود ویتامین های B یکی از علل اصلی ریزش مو هستند، طالبی حاوی مقادیر بالایی انواع ویتامین های B از جمله فولیک اسید می باشد که برای جلوگیری از ریزش مو مفید است.

خواص طالبی برای لاغری

طالبی حاوی حدود 54 کالری در یک فنجان است. همچنین آن دارای آب و مواد مغذی فراوان است که این ترکیب برای نقشه کاهش وزنی مناسب است. طالبی یک خوراکی است که در کنار غلظت بالای مواد مغذی، کالری کمی نیز دارد اما در کنه اینها تماما برای بدن سرشار از فایده است

ب) خواص درمانی طالبی

خواص طالبی برای کبد

خوردن طالبی برای افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند بسیار مفید است چون باعث باز شدن منافذ کبد می شود و هم چنین باعث ادرار زیاد می شود. از علائم کبد چرب می توان به این اشاره کرد که کمتر ادرار می کنند و اگر طالبی خورده شود باعث برطرف شدن این مشکل خواهد شد.

خواص طالبی برای ریه

مطالعات نشان داده است که افرادی که از آسم رنج می برند، در صورت استفاده از میوه هایی که خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارند، کمتر دچار حملات تنفسی می شوند. از این رو مصرف طالبی برای کسانی که سل ریوی دارند، مفید است.

خواص طالبی برای قلب

بسیاری از مشکلات مربوط به قلب اعم از کلسترول بالا، فشار خون بالا و ریسک حملات و عارضه ی قلبی؛ با التهابات و اکسیدهای مزمن استرس به صورت مزمن و ناخواسته آغاز می شوند. مطالعات متعددی مصرف بالای سبزیجات و میوه ها مانند طالبی را با کاهش ریسک گسترش بیماری های قلبی عروقی مرتبط دانسته اند.

خواص طالبی برای کرونا

سرشار از آنتی اکسیدان های مختلف از جمله بتاکاروتن، لوتئین ، ویتامین سی ، سلنیوم وغیره است باعث افزایش مقاومت سیستم ایمنی می شود.

خواص طالبی برای معده

فیبر موجود در طالبی به بهبود هضم غذا کمک می کند و برای سلامتی معده و دستگاه گوارش مفید است. درد معده یکی از دردهایی می باشد که ممکن است به روده سرایت کند؛ طالبی می تواند برای درمان درد های معده موثر باشد. طالبی دارای نود درصد آب می باشد. این میوه برای تسکین درد های معده و گوارشی بسیار توصیه شده است.

خواص طالبی برای اسهال

طالبی حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر محلول و نامحلول می باشد که به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای پیشگیری و درمان یبوست و اسهال مفید می باشد.

خواص طالبی برای یبوست

طالبی ها حاوی مقدار زیادی از فیبر خوراکی هستند که یک جزء ضروری برای حرکات گوارشی روده ها و سلامت گوارش محسوب می گردد. مصرف مقدار مناسبی از این فیبرها می تواند دفع شما را بهتر کند، یبوست را کاهش داده و حرکات گوارشی روده را نیز تنظیم کند.

خواص طالبی برای فشار خون

فیبر، پتاسیم، ویتامین C و کولین موجود در طالبی از سلامت قلب حمایت می کنند. مصرف غذا های سرشار از پتاسیم می تواند به کاهش فشار خون کمک کند. انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه می کند که یک فرد بالغ باید به طور متوسط روزانه ۴۷۰۰ میلی گرم پتاسیم برای سالم نگه داشتن سیستم قلبی و عروقی مصرف کند. یک فنجان طالبی حدود ۴۷۳ میلی گرم پتاسیم یا ۱۰٪ از میزان توصیه شده روزانه را برای شما فراهم می کند.

خواص طالبی برای زیبایی

خواص درمانی طالبی

خواص طالبی قبل از بارداری

نوشیدن آب طالبی در دوره قاعدگی، از خونریزی زیاد جلوگیری كرده و لخته های خونی را كاهش می دهد.

خواص طالبی برای رحم

طالبی میوه ای گرم است که برای تقویت رحم و تخمدان مفید است.

خواص طالبی در بارداری

طالبی دارای آهن است و باعث تولید هموگلوبین می شود. همچنین میزان مناسب سلول های قرمز خونی، باعث جلوگیری از کم خونی مادر باردار می شود. با مصرف طالبی می توانید جریان خون را هم از اکسیژن بیشتری برخوردار کنید که به همین سبب از طریق رحم به جنین اکسیژن بیشتری می رسد.

متخصصان توصیه میکنند که مادران باردار به منظور جلوگیری از هموروئید و تامین پروتئین مورد نیاز بدن از طالبی استفاده کنند. محتوای فولات موجود در طالبی برای زنان باردار بسیار مفید است، همچنین که به کاهش تولد نوزادان ناقص کمک می کند. از دیگر خواص طالبی برای جنین این است که می تواند نواقص عصبی در نوزادان جلوگیری کرده و می تواند سلامت نوزادان را بدون هیچ عوارض جانبی تضمین کند.

خواص طالبی در شیردهی

خانم های شیرده برای تامین آب بدن در تابستان می توانند از سبزی ها و میوه های فصل که درصد بالایی آب دارند، استفاده کنند. به عنوان مثال طالبی یکی از میوه های بومی کشور ماست که مصرف آن خیلی خوب است. همچنین خوردن طالبی باعث زیاد شدن شیر می شود.

خواص طالبی برای کودکان

آهن و مس موجود در طالبی برای درمان کم خونی در نوزادان و کودکان مفید می باشد. طالبی میوه ای اشتها آور است و به دلیل وجود ویتامین های B می تواند برای افزایش وزن نوزادان و کودکان لاغر مفید باشد.

طالبی حاوی مقادیر بالایی فیبر است که به درمان یبوست در نوزادان و کودکان کمک می کند. ویتامین A موجود در طالبی می تواند به تقویت بینایی و پیشگیری از عفونت های چشمی در نوزادان و کودکان کمک کند.

خواص طالبی برای کم خونی

از جمله خواص طالبی بعد از غذا، درمان کم خونی است.

خواص طالبی برای دیابت

طالبی با بهبود سوخت و ساز انسولین مرتبط است که به معنای نوسان ثابت تر سطح قند خون و مانع از افزایش خطرناک آن است. طالبی همچنین به این علت شناخته شده است که شدت اکسیداسیون را بر روی کلیه کاهش می دهد که می تواند از بیماری های بیشتر مرتبط با کلیه ها جلوگیری کند.

خواص طالبی برای عفونت

طالبی از منایع خوب ویتامین C به شمار می رود، ماده ای که با کمک به فعالیت های سلولی مختلفی که در بدن در برابر عوامل بیماری زا انجام می شود، در عملکرد ایمنی بدن نقش دارد.

این ویتامین کار پاکسازی آثار ناشی از مواد اکسیدان در پوست را بیشتر می کند و به این ترتیب از ما در برابر تنش اکسیداتیو ناشی از محیط محافظت می کند. کمبود ویتامین C باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن و افزایش آسیب پذیری در برابر عفونت ها می شود.

خواص طالبی برای کلیه

طالبی یک دیورتیک طبیعی است و با افزایش ادرار به دفع سموم بدن کمک می کند. همچنین در خصوص خواص طالبی در طب سنتی گفته شده که مصرف منظم طالبی هر روز صبح به حفظ سلامت کلیه کمک کرده و سنگ کلیه را درمان می کند.

خواص طالبی برای مردان

از جمله خواص طالبی برای اسپرم این است که طالبی شامل آمینو اسیدی به اسم سیترولین می باشد که می تواند برای پیشگیری از ناتوانی جنسی موثر باشد. این ماده باعث آرام سازی جریان خون به سمت آلت تناسلی می شود. سیترولین ماده به نام آرژینین تولید می کند، این ماده می تواند باعث کنترل رگ های خونی شود.

خواص طالبی در بدنسازی

مصرف آب طالبی برای بدنسازی مفید است که چرا که از گرفتگی عضلات جلوگیری می کند و انرژی بدن را تامین می کند و باعث بهبود عملکرد قلب می شود. بهترین زمان برای خوردن آب طالبی برای ورزشکاران یک تا نیم ساعت قبل از تمرین است. همچنین می توانید از آب طالبی بعد از تمرین نیز استفاده کنید.

خواص طالبی برای سرطان

ویتامین c بالایی که در طالبی وجود دارد به همراه بتاکاروتن، احتمال بروز سرطان هایی نظیر سرطان ریه ، پستان، مثانه، روده بزرگ، معده و لوزالمعده را در افراد مستعد کاهش می دهد. این دو ماده مغذی (ویتامین C و بتاکاروتن) با فعالیت آنتی اکسیدانی که دارند، از فعالیت تخریبی رادیکال های آزاد جلوگیری کرده و مانع تشکیل غدد سرطانی می شوند.

موادر منع مصرف طالبی

خواص درمانی طالبی

خواص طالبی برای روماتیسم

كسانی كه مبتلا به نقرس و رماتیسم می باشند سعی كنند در فصل تابستان مقداری طالبی هر روز میل كنند.

درمان سرما خوردگی با طالبی

مقادیر بالای ویتامین C یا آسکوربیک اسید موجود در طالبی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی مفید می باشد.

خواص طالبی ناشتا

خوردن آب طالبی ناشتا توصیه نمی شود و مصرف ناشتای آب طالبی باعث گرفتگی عضلات می شود و تب های صفراوی را به همراه دارد.

بهتر است که این آب میوه را بین دو وعده اصلی مصرف کنید.

مضرات طالبی

  • كسانی كه دیابت یا مرض قند دارند باید در خوردن طالبی جانب احتیاط را رعایت كنند و کمتر مصرف كنند.
  • کسانی كه ورم معده و روده دارند، نباید در مصرف طالبی زیاده روی كنند.
  • اگر طالبی از طریق آبیاری و یا روش های مراقبتی کشاورزی با باکتری ها در تماس باشد، ممکن است پوست بیرونی اش به این باکتری ها آلوده شود و تمیز نباشد. شستشوی قسمت خارجی طالبی قبل از بریدن آن می تواند خطر ورود باکتری های مضر مانند سالمونلا را به گوشت میوه کاهش دهد.

موارد منع مصرف طالبی

حساسیت

شما نباید طالبی مصرف کنید اگر به این گروه میوه های ملون (طالبی و خربزه) حساسیت دارید. تحقیقات نشان داده اند افراد دچار این حساسیت معمولا حساسیت به گرده و حتی حساسیت به میوه های غیر مرتبط ماننده هلو نیز دارند. بهتر است طالبی را به صورت کامل و بریده نشده بخرید نه به صورت از قبل بریده شده. انواع بریده شده آن دارای ریسک نوعی مسمومیت ناشی از باکتری سالمونلا را دارند.

پتاسیم بالا

افرادی که از بتا بلاکر ها استفاده می کنند، باید طالبی را با رعایت اعتدال مصرف کنند، زیرا سطح بالای پتاسیم می تواند منجر به آسیب کلیه شود. همچنین اگر کسی مشکل کلیوی داشته باشد، باید قبل از افزایش مصرف غذا های حاوی پتاسیم زیاد، مانند طالبی با پزشک خود مشورت کند.

تشدید سرماخوردگی

افراد مبتلا به سرماخوردگی که دارای آبریزش بینی، خلط گلو و ریه (سرفه خلطی) هستند، طالبی نخورند.

تحریک روده

افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر(IBS) که مصرف طالبی باعث تحریک و شدت بیماری آن ها می شود.

نحوه خرید

  • زمانی که می خواهید یک طالبی بخرید، دقت کنید که محکم، سنگین و متقارن و بدون هر خال و یا لکی باشد.
  • طالبی های فصل، اغلب شیرین و پرآب هستند در حالیکه اگر در فصلی غیر از فصل مخصوص طالبی، طالبی بخرید ممکن است گوشت سفت تری داشته باشد.
  • یکی از ساده ترین روش ها برای انتخاب طالبی خوب و شیرین بررسی پوست آن می باشد، طالبی رسیده و شیرین پوستی زبر دارد.
  • سر طالبی خوب و شیرین نرم می باشد.
  • خطوط پوست طالبی خوب و شیرین سبز کمرنگ است.
  • شما همچنین می توانید این میوه را کمی به صورت نارس بخرید تا بتوانید تا چند روز بعد نیز آن را مصرف کنید.

نحوه مصرف طالبی

  • می توانید آن را قاچ کرده و تازه بخورید و از لذتی بی نظیر بهره مند شوید.
  • با تکه هایی از طالبی تازه، پاپایا، آناناس و انبه یک سالاد میوه تروپیکال درست کنید.
  • طالبی را خیلی ریز خرد کنید و آن را به لیموناد، چای سرد (Iced tea) یا آب اضافه کنید.
  • با ترکیب پاپایا، انبه، فلفل تند فرنگی یا جالاپنو، طالبی و فلفل قرمز یک سالسای تازه درست کنید.
  • با ترکیب طالبی با آب آناناس، توت فرنگی یخ زده و ماست یونانی یک اسموتی دلچسب درست کنید.
  • با طالبی، خربزه ی قندک و توت فرنگی کباب میوه درست کنید و سپس آن را با دیپ ماست سرو کنید.
نحوه نگهداری طالبی

نحوه مصرف طالبی

نحوه نگهداری طالبی

طالبی میتواند در دمای اتاق برای دو تا سه روز نگه داشته شود تا زمانی که موقع خوردنش برسد. طعم مطبوع و لذت بخش آن وقتی میوه برسد بیشتر می شود، به همین علت مردم منتظر می مانند تا گوشته آن نرم و پر آب شود تا قبل از اینکه خورده شود. میوه هایی از این قبیل قبل از قاچ شدن تا چند روز در بیرون از یخچال سالم باقی می مانند اما اگر آن ها را قاچ کردید باقیمانده آن را با استفاده از فویل بپوشانید و سپس در یخچال نگهداری کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید