خواص فلفل دلمه ای بسیار است و می توان از این گیاه خوش طعم و مزه در انواع سالادها و غذاها استفاده کرد. بنابراین برای جذب خواص انواع فلفل دلمه ای به بدنتان حتما آن را در برنامه غذایی خود داشته باشید. تانما در این مطلب خواص فلفل دلمه ای برای سلامت بدن و به خصوص خواص فلفل دلمه ای رنگی را مطرح می کند؛

فلفل دلمه ای چیست؟

فلفل دلمه ای، ثمرهٔ گیاهانی از خانوادهٔ بادنجانیان است. با فلفل تند، سیب زمینی و درخت نان (breadfruit) هم خانواده است و همگی بومیِ آمریکای مرکزی و جنوبی هستند. فلفل ها یا به صورت فلفل سبز رشد می کنند یا فلفل دلمه ای. بسته به مدت زمانی که روی بوته هستند، رنگ آن ها از سبز، کم کم به زرد، نارنجی و در نهایت به قرمز تغییر می کند.

نام علمیِ فلفل دلمه ای Capsicum Annuum است. علاوه براین، رنگ فلفل میزان رسیده بودن آن را نشان می دهد؛ هرچه رنگ آن تیره تر باشد، موادمغذی بیشتری دارد. فلفل دلمه ای هم مانند فلفل تند، گاهی اوقات خشک و پودر می شود، که به آن پاپریکا می گویند.

ویتامین های موجود در فلفل دلمه ای

ویتامین C

یک فلفل دلمه ای با اندازهٔ متوسط، ۱۶۹ درصد از مقدار موردنیاز روزانهٔ ویتامین C بدن را تأمین کرده، و آن را به یکی از غنی ترین منابع این مادهٔ مغذی ضروری تبدیل می کند.

ویتامین B6

پیریدوکسین (Pyridoxine) رایج ترین نوع ویتامین B6 است. این ویتامین خانواده ای از موادمغذی محسوب می شود که برای تشکیل گلبول های قرمز ضروری هستند.

ویتامین K1

شکلی از ویتامین K که به نام فیلوکینون (Phylloquinone) هم معروف است. این ویتامین برای انعقاد خون و سلامت استخوان ها اهمیت دارد.

پتاسیم

مادهٔ معدنی مهمی که اگر به مقدار کافی مصرف شود، سلامت قلب را تقویت می کند.

فولات

که به نام اسید فولیک، فولاسین یا ویتامین B9 هم معروف است. فولات کارهای مختلفی در بدن انسان می کند. مصرف فولات به اندازهٔ کافی طی دورهٔ بارداری بسیار مهم است.

ویتامین E

آنتی اکسیدانی قوی که برای سلامت اعصاب و عضله ها واجب است. بهترین منبع این ویتامینِ قابل حل در چربی، روغن ها، مغزها، دانه ها و سبزیجات هستند.

ویتامین A

فلفل دلمه ای قرمز سرشار از پروویتامین A (بتاکاروتن) است که در بدن، به ویتامین A تبدیل می شود.

طبع فلفل دلمه ای

طبع فلفل دلمه ای مستقل از رنگ آن، گرم و خشک است و گلاب، صمغ عربی و صندل مصلح این فلفل هستند. فراموش نکنید انتخاب مصلح به طبع فرد بستگی دارد. همچنین سنکنجبین به عنوان مصلح عام مواد غذایی با طبع گرم معرفی می شود. طبع سکنجبین به میزان عسل و سرکه آن بستگی دارد، در صورتی که گرم مزاج هستید از سکنجبینی که سرکه آن بیشتر است، استفاده کنید تا با مزاج شما سازگار باشد.

ارزش غذایی فلفل دلمه ای

طبع فلفل دلمه ای

ارزش غذایی فلفل دلمه ای

  • مس: ۲ میلی گرم
  • فیبر: ۲ گرم
  • فولات: ۴ میکروگرم
  • منگنز: ۲ میلی گرم
  • منیزیم: ۱۱ میلی گرم
  • پتاسیم: ۳۴۹ میلی گرم
  • فسفر: ۳ گرم
  • پروتئین: ۲ گرم
  • سلنیم: ۹ میلی گرم
  • ویتامین B6 : مقدار ۳ میلی گرم
  • ویتامین C: مقدار ۳۴۱ میلی گرم

انواع فلفل دلمه ای

  • فلفل دلمه ای قرمز
  • فلفل دلمه ای سبز
  • فلفل دلمه ای زرد
  • فلفل دلمه ای نارنجی

تشخیص نر و ماده بودن فلفل دلمه ای

تمام رنگ های فلفل دلمه در تعیین جنسیت و نر و ماده بودن شبیه همند. ته فلفل دلمه برجستگی هایی وجود دارد و فلفل دلمه هایی که چهار برجستگی در زیر خود دارند ماده هستند. فلفل دلمه ای ماده پر تخمه و طعم شیرینی دارد؛ برای تهیه انواع سالاد و خام خواری مناسب تر از فلفل نر است.

فلفل دلمه ای که سه برجستگی در زیر خودش داره نر است؛ تخم کمتری دارد و تندتر است! برای غذا پختن از فلفل دلمه ای نر استفاده می شود و در آشپزی کاربردی تر است. بر عکس فلفل دلمه ماده بعد از تفت و پختن اصلا تلخ نمی شود و خوشمزه باقی می ماند.

فواید فلفل دلمه ای

الف) خواص فلفل دلمه ای برای زیبایی

خواص فلفل دلمه ای برای پوست صورت

فلفل دلمه ای قرمز، سبز و زرد غنی از ویتامین ث هستند که به تولید کلاژن کمک می کند. کلاژن پوست را محکم می کند و از سلول ها در برابر آسیب بیشتر محافظت می کند و توانایی پوست در برابر مبارزه با آسیب اکسیداتیو را افزایش می دهد. وجود آنتی اکسیدان لوتین در فلفل دلمه ای به افزایش خاصیت کشسانی پوست از جمع شدن آن و ایجاد چین و چروک جلوگیری می کند. همچنین مخلوطی از عصاره هویج و فلفل دلمه ای سبز می تواند در تمیز کردن لکه ها و جوش های پوست بسیار موثر باشد.

خواص فلفل دلمه ای برای مو

استفاده از فلفل دلمه ای روی مو می تواند در رشد مو از طریق بهبود گردش خون موثر باشد. چند فلفل دلمه ای خشک را در آب بجوشانید و به مدت 5 تا 6 دقیقه آن را رها کنید. بعد از خنک شدن آن را با کمک پنبه روی سر ماساژ دهید و آن را 10 تا 15 دقیقه رها کنید. سپس موها را بشویید. این کار باید دو بار در هفته برای بهترین نتیجه انجام شود. فلفل دلمه ای، رشد و سلامت مو را افزایش می دهد.

خواص فلفل دلمه ای برای لاغری

فلفل دلمه ای قرمز به فعال کردن گرما در بدن کمک می کند و متابولیک را افزایش می دهد. کپسایسین که مسئول افزایش گرمای فلفل است در فلفل دلمه ای نیز بسیار کوچک یافت می شود. در نتیجه آن ها یک عمل ملایم دارند که متابولیسم را بدون افزایش ضربان قلب و فشار خون بر خلاف فلفل تند افزایش می دهد. در نتیجه می توانند موجب کاهش وزن شوند.

خواص درمانی فلفل دلمه ای

خواص فلفل دلمه ای برای زیبایی

ب) خواص درمانی فلفل دلمه ای

خواص فلفل دلمه ای برای مغز

وجود مواد معدنی و مغزیِ مس و منگنز در فلفل دلمه ای، استفاده از آن موجب بهبود عملکرد مغز و حذف سم از بافت های مغز می شود. ورزشکاران مبتلا به بیماری های قارچی برای درمان قارچ بدن خود از فلفل دلمه ای استفاده کنند، زیرا فلفل دلمه ای خاصیت ضد قارچ پوستی و ضد باکتریایی دارد.

خواص فلفل دلمه ای برای سرماخوردگی

ویتامین C به درمان و جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی کمک چشم گیری می کند. فلفل دلمه ای دارای ویتامین C فراوانی است که موجب شده در عموم مردم به عنوان یک داروی موثر در سرماخوردگی یاد شود.

خواص فلفل دلمه ای برای زنان باردار

متخصصان تغذیه به خانم های باردار توصیه می کنند فولات مصرف کنند، چون مواد مغذی لازم را به جنین می رساند. از جمله خواص فلفل دلمه ای برای جنین این است که برای رشد جنین است. پس می توانید فلفل دلمه ای مصرف کنید که موادمغذی و البته فولات فراوانی دارد.

گفته می شود مصرف فلفل دلمه ای خام یا پخته طی دورهٔ حاملگی برای خانم های باردار مؤثر است؛ با این حال، توصیه می شود طی دورهٔ بارداری، پیش از تغییر رژیم غذایی خود، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

خواص فلفل دلمه ای برای کودکان

مقادیر بالای آهن و فولات موجو در فلفل دلمه ای برای درمان کم خونی ناشی از فقر آهن و آنمی در نوزادان و کودکان مفید می باشد. مقادیر بالای ویتامین های A و C موجود در فلفل دلمه ای باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان شده و از سرماخوردگی پیشگیری می کند.

شما می توانید فلفل دلمه ای پخته را از سن ۶ ماهگی در رژیم غذایی نوزاد خود استفاده کنید. سعی کنید بیشتر از فلفل دلمه ای ارگانیک استفاده کنید که آفت کش نداشته باشد. اما اگر به فلفل دلمه ای ارگانیک دسترسی ندارید می توانید فلفل دلمه ای را کباب کرده، پوست آن را بکنید و به نوزادان و کودکان بدهید.

خواص فلفل دلمه ای برای معده

در کسانیکه معده ضعیف دارند و حرکات معده آنها کند است ، معده نفاخ میشود. می توانند فلفل دلمه ای را بصورت خام یا پخته مصرف کنند تا باعث تقویت معده شود.

خواص فلفل دلمه ای برای یبوست

فلفل دلمه ای منبع غنی فیبر است که با بهبود هضم و تقویت معده می تواند سبب افزایش تحرکات روده ای شده و از یبوست بکاهد.

خواص فلفل دلمه ای برای روده

وقتی نوبت به محافظت از روده می رسد، هیچ چیز بهتر از الیاف رژیمی و فلفل سبز نیست. اگر مصرف فلفل سبز را همراه با رژیم غذایی سالم افزایش دهید، می توانید به راحتی از روده در برابر اثرات مخرب میکروب ها و نیز عناصر سمی محافظت کنید.

خواص فلفل دلمه ای برای کبد

چربی کبد به دلیل سبک زندگی مدرن بسیاری از مردم را درگیر کرده است. فلفل دلمه ای یکی از مواد غذایی است که پزشکان به اتفاق برای کاهش عوارض کبد چرب توصیه می کنند. از آنجایی که فلفل دلمه ای چربی بدن و سموم آن را کاهش می دهد یکی از راه های کاهش سموم انباشت شده روی کبد است.

خواص فلفل دلمه ای برای کلیه

اگر از بیماری های مربوط به کلیه رنج می برید یا می خواهید سلامتی آنها را حفظ کنید، فلفل دلمه ای قرمز را به رژیم غذاییتان اضافه کنید.‫

خواص فلفل دلمه ای برای مردان

بزرگی پروستات مساله ای است که بسیاری از آقایان در سنین بالا با آن مواجه هستند. از جمله کارهایی که می توان برای کاهش عوارض بزرگی پروستات انجام داد استفاده از خوراکی هایی است که آنتی اکسیدان دارند. فلفل دلمه ای یکی از سبزیجاتی است که آنتی اکسیدان بالایی دارد و با استفاده از آن می توانید به کاهش عوارض بزرگی پروستات کمک کنید.

خواص فلفل دلمه ای در بدنسازی

محتوای ضدباکتریایی و ضدقارچی موجود در آب فلفل دلمه ای سبز می تواند به ما کمک کند، تا از شر انواع عفونت ها در امان باشیم. نوشیدن آب فلفل دلمه ای برای ورزشکاران هم، توصیه می شود. فلفل دلمه ای دارای خواص چربی سوزی است و در اکثر برنامه های بدنسازی استفاده می شود.

خواص فلفل دلمه ای در طب سنتی

از نظر خواص در طب سنتی معتقدند که مصرف آن باد ها و گاز های غلیظ را تحلیل برده و گرفتگی ها و انسداد را باز می کند و اگر با عسل خورده شود محرک نیروی جنسی است. همچنین علاوه بر موارد فوق از خواص فلفل دلمه ای در گذشته برای درمان واریس پا، آسم، کوفتگی، روماتیسم، ضعف و پیشگیری از بیماری حرکت ماشین یا دریا زدگی استفاده می شده است.

خواص فلفل دلمه ای برای سلامت بدن

خواص درمانی فلفل دلمه ای

خواص فلفل دلمه ای برای دیابتی ها

به عقیده متخصصان اضافه کردن فلفل دلمه ای به رژیم غذایی افراد دیابتی نه تنها باعث کنترل سطح گلوکز خون شان می شود بلکه از بروز مشکلات و عوارض حاد برای سلامتی آنها نیز جلوگیری خواهد شد. مصرف فلفل دلمه ای سبب کاهش روند جذب لیپیدها و کربوهیدرات ها می شود .

علاوه بر آن آنتوسیانین های موجود در فلفل دلمه ای از فعالیت دو آنزیم گوارشی لیپاز و آلفاگلوکزیداز جلوگیری می کند . با کم شدن فعالیت این دو آنزیم ، لیپیدها و کربوهیدرات ها کمتر جذب شده و غلظت قندخون و لیپیدها هم پایین می آید که در نتیجه آن میزان گلوکز خون فرد کنترل خواهد شد.

خواص فلفل دلمه ای برای قلب

فلفل دلمه ای قرمز غنی در لیکوپن هستند در نتیجه آن ها را برای قلب مفید است در حالی که فلفل دلمه ای سبز منبع خوبی از فیبر است. افزایش سطح هوموسیستئین می تواند منجر به ریسک بالاتری از بیماری های قلبی شود. فلفل دلمه ای حاوی ویتامین ب6 و اسید فولیک است که به کاهش سطح هوموسیستئین کمک می کند.

درمان سرطان با فلفل دلمه ای

غنی بودن در مواد مغذی و ضد التهاب در فلفل دلمه ای نیز فواید متعددی برای مقابله با سرطان دارد. خطر ابتلا به سرطان به علت التهاب شدید و استرس مزمن افزایش می یابد. این عوامل می توانند با مصرف منظم فیتو نوترینت که دارای خواص آنتی اکسیدانی- و ضد التهاب جبران شوند.

علاوه بر این، فلفل دلمه ای نیز حاوی ترکیبات سولفور است. آنزیم ها در فلفل دلمه ای به جلوگیری از سرطان معده و سرطان پروستات کمک می کنند. گفته می شود که در جلوگیری از سرطان پروستات، مثانه و رحم و سرطان لوزالمعده موثر است.

مضرات فلفل دلمه ای

  • بعضی ها ممکن است به فلفل دلمه ای حساسیت داشته باشند.
  • فلفل دلمه ای یکی از سبزی های جاذب محسوب شده و از همین رو قابلیت جذب سموم شیمیایی و آلاینده های خاک را به مقدار زیاد دارد.
  • در صورت مصرف هریک از داروهای آسپیرین، داروهای ضد انعقادی، باربیتوراتها و تئوفیلین از زیاده روی در مصرف انواع فلفل اجتناب کنید.
  • مصرف فلفل دلمه ای، مخصوصا به صورت خام، در افراد که معده ضعیف و حساس دارند، باعث ایجاد نفخ در معده می شود.
  • طبع فلفل دلمه ای مستقل از رنگ آن، گرم و خشک است، در نتیجه بعد از خوردن آن احساس تشنگی و گرما می کنید. این مدل سبزیجات صفرازا هستند و مصرف آن ها در افراد گرم مزاج باعث بروز جوش، خارش بدن و گرگرفتگی می شود.

موارد منع مصرف فلفل دلمه ای

به طور کلی انواع فلفل از جمله فلفل دلمه ای جزء مواد غذایی آلرژی زا محسوب می شوند وتوصیه میشود افرادی که پوستی حساس و تحریک پذیر دارند و با مصرف غذاهای آلرژی زا دچار جوش، کهیر، آکنه و اگزمای پوستی می شوند، انواع فلفل های دلمه ای را از رژیم غذایی خود حذف نمایند.

نحوه مصرف فلفل دلمه ای

  • همچنین طبع برنج سرد است و اگر در هنگام پخت برنج قسمت بالای این فلفل شیرین را جدا کنید، سپس آن را باز کرده و روی برنج در حال پخت قرار دهید، سردی برنج را کاهش می دهد.
  • برای پخت گوشت، مرغ و ماهی از این فلفل شیرین به عنوان مصلح استفاده می شود، البته فراموش نکنید این سبزی پرخاصیت مواد زاید موجود در مرغ و سایر گوشت ها را جذب کرده و بعد از پخت غذا باید فلفل ها را دور بریزید.
  • به منظور بهره گیری بیشتر از خواص فلفل دلمه ای ، تا حد امکان از انواعی که به روش ارگانیک کشت شده اند استفاده کنید.
موارد منع مصرف فلفل دلمه ای

نحوه مصرف فلفل دلمه ای

نحوه نگهداری فلفل دلمه ای

  • فلفل دلمه ای کامل را در کیسه پلاستیکی وکیوم گذاشته و داخل یخچال بگذارید. می توانید کیسه را باز کنید و یک فلفل دلمه ای کامل را هنگام نیاز برداشته و دوباره بقیه آن را در یخچال نگه دارید.
  • همچنین می توانید فلفل دلمه ای خرد شده را با نگهداری در یخچال به مدت کوتاهی تازه نگه دارید یا برای مدتی طولانی تر فریز کنید.
  • اگر می خواهید فلفل دلمه ای را نگه دارید تا در طول ماه های سخت زمستان کمی استفاده کنید، می توانید این کار را با فریز کردن برش های فلفل، انجام دهید.
  • راهی دیگر برای جلوگیری از هدر رفتن و حتی کمک به کاهش زمان پخت این است که فلفل دلمه ای پخته شده را منجمد کنید.
  • وقتی فلفل دلمه ای خراب می شود، نرم و بی رنگ می شوند، آن ها را بیرون بریزید تا یخچال و موادر غذایی دیگر شما بد بو نشدند.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید