مصرف لبنیات برای همه ی گروه های سنی ضروری است اما زنان باردار به دلیل نیاز بیشتر به دریافت کلسیم باید در برنامه ریزی غذایی روزانه خود، مصرف چند واحد از محصولات لبنی را لحاظ کنند. تانما در این مطلب چند نکته مهم را در خصوص اهمیت مصرف لبنیات در بارداری در بارداری ذکر کرده است؛

مصرف لبنیات در بارداری

بدن در دوران بارداری هر کاری لازم باشد برای مراقبت از کودکی که یک مادر در شکمش دارد انجام می دهد. بدنتان کلسیم را استخوان ها و دندان های شما می گیرد تا آن را به کودکتان بدهد. بنابراین اگر می خواهید استخوان ها و دندان هایتان قوی بماند، باید در در زمانی که کودک در شکمتان در حال رشد است کلسیم بیشتری جذب کنید. بهترین منابع کلسیم محصولات لبنی مثل شیر، پنیر و ماست است.

لبنیات مهم در بارداری

1-شیر

شیر یکی از اصلی ترین لبنیات است که خوردن آن در دوران بارداری با وزن گیری نوراد رابطه مستقیم دارد. خوردن بیش از سه لیوان شیر در طول روز باعث وزن گیری جنین در سه ماهه دوم بارداری می شود. مادران توجه داشته باشند که قبل از مصرف شیر حتما باید آن را به اندازه کافی جوشاند.

2- پنیر

از دیگر لبنیاتی که می توان در دوران بارداری مصرف کرد پنیر فتایی است که البته با شیر پاستوریزه تهیه شده باشد. بر طبق گفته متخصص همه گیر شناسی مرکز کنترل و پیشگیری در آمریکا، دکتر کلی جانسون« مصرف محصولات لبنی که از شیر پاستوریزه تهیه نشده باشند ممنوع و خطر آفرین است».

لبنیات مضر در بارداری

لینیات مهم در بارداری

3-ماست

یکی دیگر از لبنیاتی که خوردن آن در دوران بارداری توصیه می شود ماست است. البته باز هم تأکید می کنیم که باید حتما پاستوریزه باشد. ماست یک ماده لبنی سرشار از کلسیم بوده که برای رشد جنین و استخوان ها بسیار مفید و واجب است. نوعی باکتری به نام پروبیوتیک در ماست وجود دارد که باعث رشد جنین شده و همچنین در هضم غذا به مادر باردار کمک می کند و از مشکلات گوارشی در دوران بارداری جلوگیری می نماید.

4- کشک

از لبنیات مورد استفاده در این دوران کشک است که در دو نوع خشک و مایع وجود دارد. البته مسمومیت در خوردن کشک مایع غیر پاستوریزه بسیار بالاست. ولی کشک خشک عاری از هر نوع آلودگی بوده و به خاطر چربی پایین نسبت به کشک مایع برای مادران باردار مفید تر است.

به جای مصرف شکلات بهتر است مادر باردار از کشک خشک استفاده نمایید. با مصرف روزانه دو تا سه تکه کشک خشک نیاز روزانه مادر باردار تامین می شود. فقط در مصرف کشک به میزان نمک آن توجه کرده و از کشک کم نمک مصرف نمایید.

لبنیات مضر در بارداری

هر نوع ماده لبنی غیر پاستوریزه نباید در طول بارداری مصرف شود. جنین و مادر باردار باید در طول دوران بارداری از بیماری خطرناک لیستریا در امان باشند. تانما در در ادامه ی مطلب لبنیاتی که نباید در دوران بارداری مصرف شوند را آروده است؛

لبنیات غیر پاستوریزه

خانم های باردار باید از مصرف محصولات غیر پاستوریزه خودداری کرد. تا وقتی که لبنیات پاستوریزه باشند خوردن آن ها برای خانم های باردار بلا مانع است. اما خوردن لبنیات غیر پاستوریزه به دلیل ایجاد لیستریا در مادر باردار بسیار پر خطر است.

لبنیات مهم در بارداری

مصرف لبنیات مضر در بارداری

پنیر نرم

پنیرهای نرم با قالب های مخصوصی تهیه می گردند که پر ضرر است. همچنین تهیه پنیر نرم از شیر بز که پاستوریزه نیست انجام می پذیرد. در صورت مصرف این پنیر ها باید حتما پخته شوند.

بلوچیز نرم

خوردن این نوع از لبنیات نیز مثل پنیر نرم برای مادر باردار مضر است.

میزان مصرف لبنیات در بارداری

در دوران بارداری، هدف شما باید خوردن سه تا چهار وعده غذاهای سرشار از کلسیم در هر روز باشد؛ هر سهم معادل یک لیوان شیر، یک لیوان ماست، 45 تا 60 گرم پنیر کم چرب معادل دو قوطی کبریت، یک لیوان کشک و یا 1.5 لیوان بستنی می باشد. به شکلی که ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم را برای بدن شما فراهم کنند. شما می توانید همهٔ مواد مغذی مورد نیازتان را از محصولات لبنی بدون چربی یا کم چربی دریافت کنید.

عدم تحمل لاکتوز در بارداری

عدم تحمل لاکتوز که نارسایی لاکتوز هم نامیده می شود ناتوانی از جذب لاکتوز یا قند موجود در شیر و سایر لبنیات است. اگر نارسایی لاکتوز دارید، ممکن است با مصرف محصولات لبنی، دل درد ، نفخ یا گاز معده یا اسهال را هم تجربه کنید. بنابراین اگر در دوران بارداری دچار عدم تحمل لاکتوز هستید، می توانید از گزینه های زیر برای جذب کلسیم استفاده کنید؛

  • منابع غیرلبنی کلسیم از جمله سبزیجات با برگ دار سبز مثل کلم بروکلی و اسفناج بخورید.
  • خوردن مقادیر کمی شیر را همراه با بعضی وعده های غذایی امتحان کنید، چون شیر همراه غذا بهتر تحمل می شود.
  • مکمل های کلسیم هم می توانند یک رژیم غذایی سالم را تکمیل کنند اما یادتان باشد که میزان کلسیم موجود در مکمل ها با یکدیگر متفاوت است، بنابراین برای دریافت کلسیم کافی لازم است پزشکتان نوع و مقدار آن را تعیین کند.
  • همچنین ویتامین D نیز به بدنتان کمک خواهد کرد تا کلسیم را بهتر جذب کند. مقادیر کافی از ویتامین D می تواند از طریق قرارگیری در معرض نور خورشید و خوردن تخم مرغ و ماهی تأمین شود.
  • شیر، پنیر و دیگر محصولات لبنی بدون لاکتوز نیز در فروشگاه ها در دسترس است.
  • غذاهای دریایی مثل ماهی ساردین هم حاوی کلسیم است.
  • از تخمه ها، آجیل و سویا نیز می توانید کلسیم دریافت کنید.
  • حبوباتی مثل نخود و لوبیا هم کلسیم دارد.
نکات مصرف لبنیات در بارداری

عدم تحمل لاکتوز در بارداری

نکات مصرف لبنیات در بارداری

  • مادر باردار در طول روز باید حداقل یک لیوان شیر پاستوریزه بخورد ولی اگر از مزه شیر رضایت ندارد می تواند شیر کاکائو مصرف کند یا از شیر در سوپ استفاده نماید.
  • مادران بارداری که با خوردن شیر دچار مشکل گوارشی می شوند می توانند بجای آن از یک فنجان ماست یا پنیر استفاده کند.
  • از دیگر لبنیات پر مصرف بستنی است، بستنی به دلیل داشتن شیر منبع مناسبی از کلسیم است. ولی خوردن بیش از حد آن به دلیل وجود شکر در بستنی برای مادر در دوران بارداری مضر است.
  • مصرف شیر علاوه بر فوائد بی اندازه در سلامت مادر و جنین باعث شادابی پوست جنین شده و وجود کلسیم و فسفر در آن باعث لطیف شدن پوست می شود. در کل مصرف شیر بر زیبایی جنین تاثیر گذار است.
  • شیر را به همراه غلات حجیم شده مانند شیرین گندمک، برشتوک و غیره و یا داخل فرنی و یا شیربرنج، به عنوان دسر یا میان وعده هم می توانید میل کنید.
  • از کشک در انواع آش ها و یا غذاهایی مانند کدو و یا بادمجان استفاده کنید.
  • حتما کشک پاستوریزه استفاده کنید و یا قبل از مصرف کشک مایع حداقل 5 تا 10 دقیقه آن را بجوشانید.
  • قبل از مصرف لبنیات از پاستوریزه بودن آن اطمینان کامل کسب نمایید.
  • پنیر علاوه بر صبحانه به همراه سبزیجات و یا در سالاد مصرف شود.
  • از شیر کم چربی و پنیر کم نمک استفاده کنید.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید