یکی از مشکلات خانم های خانه دار با مواد غذایی مشکل کپک زدن مواد غذایی است. که ممکنه تهدید جدی برای سلامتی همه ی افراد خانواده بشمار بیاید، موادغذایی کپک زده به دلایل مختلفی ممکن است به وجود بیاید و فاسد شود .به عنوان مثال برای جلو گیری مواد غذایی مثل مربا باید آن را بخوبی بجوشانیم و شکر کافی بریزیم اگر چنین مسائلی را رعایت نکنیم دردسر هایی چون فاسد شدن را بدنبال دارد.کپک ها اصولا اگر نکات مهم آشپزی را رعایت نکینم و شرایط لازم مناسب نباشد رشد کرده و مواد غذایی را فاسد می کنند.

موادغذایی کپک زده

نان، پاستا و غلات پخته شده نیز در صورت کپک‌زدگی، باید دور ریخته شوند، چراکه مواد غذایی نفوذپذیر می‌توانند در زیر سطح نیز آلوده شوند.

کپک

مضرات موادغذایی کپک زده

 

۱ – گوشت، سوسیس، کالباس و مرغ در صورت کپک زدن گوشت‌های کنسروی، ژامبون‌ها و هات‌ داگ‌ها، از آنجا که این مواد غذایی رطوبت زیادی دارند و می‌توانند علاوه بر سطح، به طور عمقی نیز آلوده شوند و امکان رشد باکتری‌های دیگر نیز همراه با کپک‌ها وجود دارد، باید دور ریخته شوند، همچنین در مورد باقیمانده گوشت و مرغ پخته‌شده نیز باید این‌گونه عمل کرد، اما در مورد سالامی و سایر کالباس‌های خشک عمل‌آوری شده، می‌توان کپک را از سطح آنها جدا کرده و بقیه آن را مصرف کرد.

۲ – ماست ، پنیر ، خامه ماست، خامه‌ترش، پنیر خامه‌ای و پنیرهای نرم، به دلیل رطوبت زیاد و نیز پنیرهای خرد شده و برش‌خورده (که می‌توانند با ابزار برش آلوده شود)‌، باید دور ریخته شود، اما در مورد پنیرهای سخت، می‌توانید حداقل ۲ سانتی‌متر از اطراف و زیر محل کپک‌زدگی را جدا کنید و باقیمانده پنیر را برای مصرف دربسته جدیدی بپوشانید.

۳ – نان وپاستا نان، پاستا و غلات پخته شده نیز در صورت کپک‌زدگی، باید دور ریخته شوند، چراکه مواد غذایی نفوذپذیر می‌توانند در زیر سطح نیز آلوده شوند.

۴ – مربا،ژله و دسر همچنین میکروبیولوژیست‌ها در مورد مرباها، ژله‌ها و سایر چاشنی‌ها، برداشتن قسمت کپک زده و استفاده از بقیه آن را توصیه نمی‌کنند، چراکه امکان تولید مایکوتوکسین‌ها در این‌گونه مواد غذایی وجود دارد.

۵ – میوه و سبزیجات در مورد میوه و سبزیجات نرم کپک‌زده ( مانند خیار ، هلو، گوجه فرنگی و غیره )‌ نیز، باید آنها را دور ریخت، اما میوه‌‌ها و سبزیجات سخت (مانند کلم، فلفل سبز، هویج و غیره)‌ را با جدا کردن حداقل ۲ سانتی‌متر از اطراف قسمت کپک‌زده، می‌توان مصرف کرد زیرا برای کپک‌ها، نفوذ به مواد غذایی فشرده، دشوار است.

کپک

موادغذایی کپک زده

 

۶ – حبوبات و مغزها کره بادام زمینی، حبوبات و مغزها نیز در صورت کپک‌زدگی، غیرقابل مصرف‌اند. گفتنی است کپک‌ها در مواد غذایی ارگانیک بیشتر رشد می‌کنند، همچنین مواد غذایی فرآیند شده بدون مواد نگهدارنده مانند کنسروهای خانگی که حاوی رطوبت زیادی نیز است، به دلیل تولید نامناسب بیشتر در معرض خطر کپک‌زدگی قرار دارد.

نکات مهمی که باید رعایت کنیم

ضمن این که موادغذایی کپک زده می‌توانند اسیدهای طبیعی موجود در این مواد غذایی را مصرف کنند و باعث بالا رفتن PH غذای محتوی بسته شوند و محیط مناسبی را برای رشد اسپورهای کلستریدیوم بوتولینوم (که مسمومیت خطرناک بوتولیسم را ایجاد می‌کنند)‌، فراهم کنند این‌گونه مواد غذایی کپک زده، باید با احتیاط دور ریخته شود.

ضررهای خوردن قسمت سالم غذای کپک زده

کپک

میوه کپک شده

 

برخی از مردم با تصور اینکه تنها قسمتی از غذای کپک زده را نباید بخورند اقدام به جداسازی همان قسمت موادغذایی کپک زده میکنند و مابقی غذا را میخورند . اما از مضرات آن بی خبر هستند.

سوالات مهم در خصوص کپک مواد غذایی

یکی از مهم ترین سوالاتی که مطرح میشود این است که آیا می توانیم با جدا کردن قسمت های کپک زده، باقیمانده مواد غذایی را مصرف کنیم؟

پاسخ یک متخصص تغذیه به این سوال این است که بهتر است این کار را نکنید. به طور کلی، کپک ها به ۲ دسته مفید و مضر تقسیم می شوند اما مردم عادی نمی توانند مفید یا مضر بودن کپک ها را تشخیص دهند.

به همین دلیل به همه افراد توصیه می کنیم اگر هر کدام از مواد غذایی شان کپک زد، آن را مصرف نکنند و باقیمانده اش را دور بریزند.

کپک ها، یکی از مقاوم ترین میکروارگانیسم ها نسبت به سایر موجودات ذره‎بینی هستند که می توانند شرایط محیطی را به خوبی تحمل کنند.

کپک سبز که بر سطح نان یا دیگر خوراکی ها ظاهر می شود و همچنین لکه های سیاه روی میوه ها، هاگ هایی هستند که با چشم غیرمسلح هم دیده می شوند اما واقعیت این است که برخی از بخش های کپک و ریشه های آن به سختی قابل مشاهده هستند زیرا به عمق ماده خوراکی نفوذ می کنند.

آیا این مطلب مفید بود؟ 1
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید