زالو درمانی یک روش پر کاربرد برای پیشگیری و درمان بیماری هاست که در طب سنتی بسیار توصیه می شود و متخصصان طب سنتی برای برخی افراد این روش را به کار می برند. تانما در این مطلب ضمن بیان فواید و عوارض زالو درمانی، موارد منع زالو درمانی را نیز بیان می کند؛

زالو درمانی چیست ؟

استفاده از زالو برای درمان برخی بیماری ها مانند خون رسانی دوباره به مناطقی از بدن که عروق وریدی آسیب دیده و یا بسته شده اند را زالو درمانی می گویند. زالوهای مورد استفاده در پزشکی، سه آرواره و ردیف های کوچکی از دندان دارند.

آنها با دندان هایشان به درون پوست فرد نفوذ کرده و به وسیله بزاق دهان شان، ضدانعقاد های خون را وارد بدن او می کنند. این کار باعث رقیق شدن خون در این ناحیه می شود. در این مرحله، به زالو اجازه داده می شود تا به مدت ۲۰ تا ۴۵ دقیقه خون فرد تحت درمان را بمکد. در این مدت هر زالو می تواند حدود ۱۵ میلی لیتر خون بمکد.

پیشینه زالو درمانی چیست؟

سابقه زالودرمانی به ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد در مصر باستان برمی گردد و در کشور ما، اطبای بزرگی چون رازی، ابن سینا و جرجانی این روش را تأیید و تشریح کرده اند. در حال حاضر، در کلینیک های معتبر کشورهایی مانند آمریکا، آلمان، انگلیس، روسیه، چین، هند، ترکیه، اوکراین و بسیاری از کشورهای دیگر از زالو به طور گسترده و رسمی در مقاصد طبی استفاده می شود.

روسیه و انگلیس از صادرات زالو سالیانه میلیون ها دلار درآمد دارند. و این در حالی است که مرغوب ترین زالوی طبی، یعنی زالوی شرقی یا پارسی (hirudo medicinalis orientalis) به راحتی در ایران قابل تکثیر است.

زالو درمانی چه فوایدی دارد؟

زالو درمانی نیز مانند هر روش درمانی دیگری مزایایی را برای درمان بیماری ها دارد و برخی افراد می توانند از فواید درمانی آن بهره مند شوند. که در زیر به فواید زالو درمانی اشاره شده است:

زالو درمانی بعد از جراحی های زیبایی

امروزه جراحان پلاستیک به وفور در کارهای خود از زالوها کمک می گیرند تا تورم های حاصل از جراحی را کاهش بدهند. بنابراین در دنیا استفاده های درمانی و متنوعی از زالوها می شود. تحقیقات نشان داده است معمولا بعد از جراحی های زیبایی صورت استفاده از زالو درمانی نتیجه جراحی را بهتر می کند.

هم اکنون در بعضی از کشورها بعد از جراحی بینی ، پیشانی، سینه، گونه و انگشتان دست و پا از زالو درمانی استفاده می شود تا مانع از تشکیل لخته های خون شده و گردش خون بهتر و طبیعی تر در بافت لطیف تازه جراحی شده جریان یابد. زالو در حفاظت بافت نرم و بهبود جای عمل جراحی مشهور است.

زالو درمانی برای درد های استخوانی و مفصلی

یكی دیگر از كاربردهای اعجاب انگیز زالو ها خاصیت آنها در تسكین درد و كاهش التهاب های مفصلی و استخوانی است. درمانگران شیوه های طبیعی درمان ، به افرادی كه دچار بیماری های مفصلی و استخوانی هستند مثل بیماران مبتلا به آرتروز و آرتریت توصیه می كنند شیوه زالو درمانی را تجربه كنند.

در این شیوه زالوها با مكیدن موضع هایی كه درمانگر مشخص می كند آنزیم های ضد درد و ضدالتهاب را به بدن فرد منتقل می كنند كه این آنزیم ها با جریان گردش خون به طور كامل موضع موردنظر را درگیر می كند. به این ترتیب علاوه بر تسكین درد و التهاب ها، خستگی و كوفتگی عضلات را می توان با گزش زالوها درمان كرد.

زالو درمانی برای رفع ریزش مو

بعضی از پزشکان از زالو درمانی برای رفع ریزش مو استفاده می کنند. چون زالو باعث می شود جریان خون بیشتری در کاسه سر ایجاد شود و موها تغذیه شده و پرپشت شوند.. مزایای زالو درمانی برای گردش خون موجب شده است برخی از افراد برای درمان طاسی و ریزش مو روی پوست سر از آن استفاده کنند.

زالو درمانی باعث افزایش گردش خون به پوست سر می شود و جهت درمان ریطش مو زالو ها را به پشت گوش بیاندازید با حفظ فاصله زمانی از زالو استفاده کنید علت اصلی ریزش مو در افراد مشکلات هورمونی و مشکلاتت خونی است. علت ریزش مو ضعیف شدن پیاز مو به علت عدم خون رسانی مناسب و همچنین تغییرات هورمونی است.

مراقبت های بعد از زالو درمانی

فواید زالو درمانی

زالو درمانی برای سلامت قلب

افراد مبتلا به بیماری های قلبی پس از زالو درمانی گردش خون بهتری دارند در نتیجه از گرفتگی عروق و عوارض ناشی از آن جلوگیری می شود. در واقع زالو یک آنژیوی طبیعی استدر طول یک جلسه، زالو زنده، خود را به موضع هدف متصل می کند و خون را میمکد. آنها پروتئین ها و پپتیدها را آزاد می کنند که خون را رقیق و از لخته شدن جلوگیری می کند. گردش خون را بهبود می بخشد و از مرگ بافت جلوگیری می کند.

زالوها زخم های کوچک Y ایجاد می کنند که معمولا بدون جای زخم درمان می شوند. طبق گفته ی متخصصان طب سنتی زالوها در افزایش گردش خون و باز شدن لخته های خون موثر است، جای تعجب نیست که آنها می توانند برای درمان اختلالات گردش خون و بیماری های قلبی عروقی مورد استفاده قرار گیرند. افراد مبتلا به بیماری قلبی با توجه به پتانسیل بالقوه خود برای بهبود التهاب و جریان خون از زالو درمانی استفاده می کنند.

در چند سال گذشته، زالو درمانی به عنوان جایگزین مناسب برای افراد مبتلا به بیماری و اختلالات عروقی تبدیل شده است. تنگی عروق سیاهرگی مربوط به گشادی رگ می شود که اغلب بر اثر تضعیف بافت پیوندی می باشد که استفاده از این روش برای درمان آن کمک کننده است.

اختلال گردش خون دست و پا (دست و پای سرد) به وسیله زالو در محدوده ستون مهره ها قابل درمان است. بیماریهای قلبی عروقی، تنگی عروق: تنگی عروق سیاهرگی مربوط به گشادی رگ می شود که اغلب بر اثر تضعیف بافت پیوندی می باشد.

زالو درمانی برای افراد دیابتی

افراد مبتلا به دیابت بخصوص با پیشرفت بیماری دچار مشکلات متعدد مثل بیماری رگ های خونی می شوند که مانع از گردش جریان خون در عضوها و بافت های بدن شده گاهی منجر به قطع عضو می شود. اینجاست که زالو به کمک بیماران دیابتی می آید و با ایجاد گردش خون بهتر مانع از بین رفتن بافت می شودبرطرف کردن عوارضی که بیماری دیابت یا قند خون بالا بر روی چشم ها و پاها بر جای می گذارد .

زالو درمانی چه عوارضی دارد؟

زالو درمانی به عنوان یک روش راحت و آسان خطر عوارض جانبی کمتری در مقایسه با سایر روش های درمانی دارد. با این حال، برخی از خطرات هنوز وجود دارد. یکی از این خطرات آلودگی باکتریایی است که برخی اوقات شامل باکتری های مقاوم در برابر دارو می شود، بنابراین اطمینان حاصل کنید از زالودرمانی خارج از یک محیط معتبر و ناایمن اجتناب کنید.

به همین دلیل افرادی که در اثر بیماری خودایمنی و عوامل محیطی دچار نقص سیستم ایمنی می شوند کاندیداهای خوبی برای زالو درمانی نیستند. اگر پس از یک دوره روند زالو درمانی مشکلی پیش آمد خون از ناحیه تحت درمان قرار گرفته خارج می شود.

برخی اوقات زالوها سعی می کنند به ناحیه دیگری از بدن منتقل شوند که نیازی به درمان ندارند و باعث از دست دادن خون غیرضروری می شوند. علاوه براین، احتمال می رود فرد حین یا بعد از زالو درمانی بفهمد نسبت به بزاق زالو حساسیت دارد. در صورت بروز عارضه هایی از این قبیل متوجه خواهید شد این روش درمانی برای شما گزینه موثری نیست.

چه کسانی می توانند زالو درمانی انجام دهند؟

عوارضی که با انجام زالو درمانی گزارش شده اند باعث می شوند تا افراد به دو دسته تبدیل شوند. در این جا خواهیم گفت که چه کسانی زالودرمانی انجام دهند تا به سلامت بدن خود کمک کنند. افراد مجاز زالو درمانی شامل موارد زیر هستند:

  • افرادی که مبتلا به بیماری قند خون هستند یا سابقه خانوادگی دارند.
  • افرادی که از بابت ابتلا به بیماری های سخت مانند سرطان نگران هستند یا می خواهند از آن پیشگیری کنند.
  • افرادی که بسیار جوش می زنند و از پوست مناسب و ایده آلی برخوردار نیستند.
  • افراد مبتلا به بیماری فشار خون هستند.
  • افرادی که جراحی زیبایی انجام داده اند (طبق پژوهشی که در طب سنتی ایران انجام شده است، زالودرمانی نتیجه جراحی را بهتر می کند)
  • افراد دارای زمینه در بیماری های قلبی و عروقی
  • کسانی که ریزش مو دارند یا از بیماری های پوستی رنج می برند.
افراد غیر مجاز رالو درمانی

افراد مجاز زالو درمانی

چه کسانی نباید زالو درمانی انجام دهند؟

علاوه بر فوایدی که زالو درمانی دارد، گاهی استفاده از آن برای برخی افراد می تواند مضر باشد. بنابراین زالودرمانی توسط متخصصان طب سنتی برای این دسته افراد منع شده است و افراد غیر مجاز زالو درمانی شامل موارد زیر هستند:

  • افرادی که نباید دچار کم خونی شوند و کم خونی برای آن ها خطرناک است.
  • کسانی که به یبوست یا نفخ معده دچار هستند.
  • افرادی سرد مزاج هستند.
  • خانم های باردار و افراد کم سن (زیر ۱۸ سال) منع شده اند.
  • افرادی مشکلات دستگاه گوارش دارند.
  • بیماران دچار هموفیلی یا کسانی که مشکل انعقادی دارند.
  • افراد دچار کم خونی های شدید یا لاغری و ضعف مفرط.
  • مصرف کنندگان داروهای ضدانعقادی (فقط وارفارین با زالواندازی تداخل دارد که برای رفع مشکل می توان ۳ روز قبل و بعد از زالواندازی مصرف آن را قطع کرد).
  • کسانی که سابقه تشکیل اسکارهای شدید و کلویید (گوشت اضافه) در محل زخم خود دارند.
  • افراد دارای سابقه آلرژی های شدید.

قبل از انجام زالو درمانی چه مراقبت هایی لازم است؟

افراد قبل از انجام زالو درمانی باید یک سری دستورالعمل ها و توصیه ها را رعایت کنند تا زالو درمانی آن ها اثربخش تر باشد. مراقبت های قبل از زالو درمانی شامل موارد زیر است:

  • تمام آداب حجامت و فصد ( زمان , مکان , رژیم غذایی قبل و بعد) درباره زالو درمانی هم صادق است.
  • قرص وارفارین و آسپرین، دی پیریدامول، اسویکس، کلوپیدگرل و قرص های مسکن حداقل از یک روز قبل از زالو درمانی باید قطع شود.
  • موهای موضع زالو درمانی باید پاکسازی و تراشیده شود.
  • 24 ساعت قبل از زالو درمانی مقاربت جنسی نداشته باشید.
  • موضع زالو درمانی را فقط با آب خالی و صابون های غیر معطر قبلا شستشو دهید (از عطر و ادکلن و شوینده های معطر استفاده نکنید)
  • پس از زالو درمانی موضع زالو اغلب اوقات، خون ریزی دارد و برای پیشگیری و سایر مشکلات , برنامه کاری، سفر، مهمانی پس از زالو درمانی نداشته باشید لااقل 8 ساعت پس از آن در استراحت و آرامش به سر ببرید
  • مصرف غذاهای سرد (لبنیات، تخم مرغ، برنج، مرغ، خیار و کاهو ، کیوی، میوه نارس و ترش ، ماکارونی، آش جو و آلوچه و …) قبل از زالو درمانی مجاز نیست (حداقل 8 ساعت)
  • مصرف رب انار، آب انار و گلاب (6 واحد آب انار + 1 واحد گلاب ) مسهل ها و منضج های گیاهی قبل از زالو درمانی (حداقل یک هفته ) بازده زالو درمانی را بسیار ارتقا می دهد.
  • گرسنگی یا پرخوری و بیخوابی و کم خوابی سبب کاهش تاثیر زالو درمانی خواهد شد.
  • زن ها در حاملگی یا عادت ماهیانه نباید زالو درمانی کنند.( بویژه زیر قوزک داخلی پا )
  • قبل و بعد از زالو درمانی استحمام طولانی و گرم و سونا و جکوزی جایز نیست .
  • زمان زالو درمانی آرامش روحی و عصبی و جسمی لازم است . در صورت داشتن استرس و ترس , اضطراب و هیجان زیاد یا نشاط بیش از حد با پزشک و دستیار مشورت کنید.
  • زالو اندازی بهتر است در نیمه دوم ماه های قمری انجام شود، به خصوص روزهای 16 و 17 ماه.
زالو درمانی چیست

مراقبت های قبل از زالو درمانی

بعد از انجام زالو درمانی چه مراقبت هایی لازم است؟

در ضمن افراد لازم است پس از انجام زالو درمانی نیز یک سری توصیه ها را رعایت کنند تا دچار عوارض نشده و بهترین نتیجه را بگیرند. مراقبت های بعد از زالو درمانی مهم است و به شرح زیر آمده است:

  • تا 48 ساعت موضع زالو درمانی با آب معمولی تماس نداشته باشد.البته اگر آب را بجوشانید موردی ندارد.
  • موضع زالوها به طور طبیعی 8 تا 16 ساعت خونریزی دارد و در صورت خونریزی عادی و ملایم نگران نباشید. تحرک کمتر و حالت دراز کش سبب کاهش خونریزی می گردد . پس از 12 ساعت در صورت ادامه خونریزی به پزشک مراجعه کنید یا با مطب تماس بگیرید.
  • 24 ساعت پس از زالو درمانی پانسمان را باز کنید و در صورت خونریزی ضماد گیاهی انعقاد را روی موضع بریزید و مجددا پانسمان کنید و برای رفع سریع جای نیش زالو از روغن بادام تلخ روی موضع استفاده کنید.
  • گاه خارش موضعی زالو پس از 24 ساعت شروع می شود و گاهی تا یک هفته ادامه دارد و در صورت خارش محدود از روغن بنفشه یا روغن گشنیز یا روغن کافور یا روغن بادام تلخ استفاده کنید و در موضع زالو استعمال کنید . در موارد خارش شدید به مطب مراجعه کنید.
  • پس از زالو درمانی تا 24 ساعت مقاربت جنسی نداشته باشید.
  • پس از زالو درمانی استراحت فیزیکی و بدنی و حتی استراحت فکری (پرهیز از تنش , مطالعه , تلویزیون , مهمانی یا … ) توصیه می شود. (حدود 8 ساعت )
  • تا 24 ساعت نمک , تخم مرغ , ماهی و ترشی جات و به طور کل سردی جات مصرف نشود.
  • تماس سرما و آب سرد با موضع زالو سبب خارش شدید و تورم می گردد.
  • به طور کلی غذاها و ادویه و میوه های بسیار گرم و بسیار سرد پس از زالو درمانی ممنوع و مضر می باشد.و بیش تر از غذاهای معتدل نظیر کرفس , جو , آبگوشت , گلابی , شیر برنج , قیمه , سیب , سوپ جو , سکنجبین , سرکه شیره و … باید استفاده کرد . البته شربت گلاب با عسل یا آب انار بعد از زالو درمانی خیلی مفید است .
  • مصرف غذاهای سنگین، مقوی و چرب (مانند دل، جگر، قلوه و…) و پرخوری پس از زالو درمانی بسیار ضرر دارد.چون این مواد مولد خون غلیظ و کثیف هستند و اثر زالو درمانی را به شدت کاهش می دهد.
  • پس از زالو درمانی حتی المقدور کم تر سرپا بایستید و پیاده روی کم تر داشته باشید.
  • خواب پس از زالو درمانی تا 6 ساعت ممنوع است .به علت مزاج سرد خواب.
  • مصرف غذاهای شور و حمام گرم پس از زالو درمانی جایز نیست( هر 8 ساعت یک لیوان شربت عسل تا 3 روز )مصرف شربت عسل , آب انار و گلاب , مالت جو ,و شربت زعفران و بیدمشک پس از زالو درمانی مفید است
  • ندرتا پس از زالو درمانی عوارضی نظیر تب، تپش قلب، ازدیاد فشار خون، اضطراب، سردرد، سردی و لرزش بدن، رنگ پریدگی، تهوع و … پیش می آید که پزشک شما را راهنمایی خواهد کرد. (این عوارض موقت و مقطعی بوده و جای نگرانی ندارد)
  • تا بیست و چهار ساعت پس از زالودرمانی مصرف تخم مرغ وغذاهای حاوی تخم مرغ ممنوع است.
آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید