چای سبز یکی از نوشیدنی های پرطرفدار و خوش طعم است که امروزه طرفداران زیادی خصوصا میان کسانی که به دنبال لاغری و تناسب هستند پیدا کرده است. البته از مدت ها قبل محققان پی به فواید این چای دارویی برده اند و همواره مزایای آن را به دیگران توصیه می کنند. تانما در این مطلب ضمن بیان خواص چای سبز، موارد منع مصرف چای سبز و مضراتش را نیز بیان می کند؛

چای سبز چیست؟

چای سبز محصولی است که از گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) بوجود می آید. از چای سبز، نوشیدنی ای تولید شده که خواص و فواید درمانی هم در پی دارند. همچنین از برگ های چای سبز می شود عصاره ای تهیه و بعنوان دارو مصرف نمود.

طبع چای سبز چیست؟

طبع چای سبز سرد و خشک است و به همین دلیل مصرف آن برای همه افراد با طبع های مختلف به یک اندازه موثر و مفید نخواهد بود. نوشیدن چای سبز برای افرادی با طبع گرم و خشک یا گرم و تر بسیار مطلوب تر از سایرین است و باعث تعادل در طبع بدن آن ها می شود.

مصرف بیش از حد آن در افراد دارای طبع سرد و خشک می تواند باعث افراط در طبع آن ها شده و مشکلات جدی در سلامتی آن ها ایجاد کند. چنین افرادی می توانند چای سبز را به صورت ترکیب با مواد دیگری مثل زنجبیل، دارچین، هل، عسل و نبات مصرف کنند تا طبع آن تعدیل شده و اثرات سوء سردی آن کاهش یابد.

انواع چای سبز کدامند؟

چای سبز شامل دسته بندی مختلف است و باید ابتدا براساس منطقه ای که در آن کشت می شود، دسته بندی کرد که شامل تقسیم بندی زیر می شود:

  • ایرانی
  • چینی
  • ژاپنی

کشور ژاپن تنوع بیشتری در تولید انواع چای سبز دارد و می توانید ژاپن را یکی از تولیدکنندگان اصلی چای سبز دانست. این کشور مدل هایی از این گیاه رو به اشکال مختلف تولید و به بازار عرضه میکند:

  • گیوکورو
  • سنچا
  • بانچا
  • ماچا
  • گنمایچا
  • هوجیچا

در ضمن دسته بندی دیگر انواع چای سبز براساس اسانس دار و بدون اسانس بودن است. از آنجایی که خیلی از افراد ممکن است عطر طبیعی این گیاه رو دوست نداشته باشند و موقع خوردن آن حس بدی بهشان دست بدهد، امروزه شرکت های مختلف برای تولید این محصول به آن اسانس های متفاوتی را اضافه میکنند.

البته اگه تصور میکنید که اینطوری چای سبز مصنوعی میشود و حالت طبیعیش را از دست داده، اصلا نگران نباشید. چون که انواع چای سبز بدون اسانس و خالص این گیاه هم توی فروشگاه ها عرضه میشود و هر کس بر اساس سلیقه و مزاجش می تواند این محصول را تهیه کند.

خواص چای سبز

انواع چای سبز

انواع چای سبز کافئین دار و بدون کافئین

کافئین همون ماده ای است که باعث میشود خیلی از افراد بخاطر وجود آن در انواع چای، این نوشیدنی را در طول روز حتی بارها استفاده کنند. اما جالبه بدانید که اگه به هر دلیلی احساس می کنید که از وجود این ماده در چای سبز رضایت ندارید، مدل های بدون کافئین اون هم امروزه تولید میشود.
شرکت های مختلف تولید کننده این گیاه دم کردنی با توجه به سلایق، مزاج، بیماری ها و مسائلی از این قبیل تلاش کردند که آن ا متناسب با نیاز افراد مختلف تولید کنند. بنابراین وقتی که شما برای خرید چای سبز به مراکز فروش مراجعه می کنید، ممکن است با مدل های کافئین دار و بدون کافئین اون روبه رو شوید.

چای سبز چه فوایدی دارد؟

در این بخش می خواهیم خواص چای سبز را براساس تحقیقات و شواهد علمی به چهار بخش به احتمال زیاد موثر، احتمالا موثر، احتمالا بی اثر و شواهد ناکافی برای ارزیابی اثربخشی تقسیم می کنیم.

چای سبز، به احتمال زیاد موثر است برای:

  • زگیل های تناسلی. نوع خاصی از عصاره چای که بشکل پماد موجود است، از طرف سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان زگیل تناسلی تایید شده است.
  • از چای سبز برای افزایش هشیاری ذهنی، بدلیل کافئینی که درخود دارد، استفاده می نمایند.
  • پیشگیری از سرگیجه هنگام بلندشدن و ایستادن در افراد مسن
  • پیشگیری از سرطان مثانه، تخمدان، مری و پانکراس (لوزالمعده)
  • کاهش خطر و یا بتعویق انداختن ظهور بیماری پارکینسون
  • بهبود فشارخون پایین بعد از غذاخوردن در افراد مسن
  • کاهش سطح بالای چربی خون از قبیل کلسترول خون و تری گلیسرید
  • کاهش رشد غیرطبیعی سلول های غیرطبیعی در گردنه رحم که در اثر ویروس پاپیلومای انسانی رخ می دهد.

چای سبز احتمالا بی اثر است برای:

پیشگیری از سرطان کولون

شواهد ناکافی برای ارزیابی اثربخشی چای سبز برای:

  • کاهش وزن – بنظر می رسد که نوع خاصی از عصاره چای سبز کمی به افراد چاق در کاهش وزن کمک می کند، اما چای سبز تاثیری در کاهش وزن ندارد.
  • فشارخون بالا – بعضی از تحقیقات نشان می دهند که نوشیدن منظم چای سبز به شانس ابتلا به فشارخون بالا را کاهش می دهد، اما همه تحقیقات در این زمینه متفالقول نمی باشند.
  • پیشگیری از سکته مغزی – برطبق یک تحقیق گسترده در ژاپن نوشیدن ۳ فنجان چای سبز در روز خطر سکته مغزی را نسبت به کسانیکه یک فنجان چای سبز نوشیده و یا اصلا چای نمی نوشند، کاهش می دهد. این تاثیر در زنان بیشتر از مردان می باشد.
  • ضعف استخوان ها (پوکی استخوان) – تحقیقات جمعیتی نشان می دهند که نوشیدن چای سبز برای ۱۰ سال به استحکام استخوان ها کمک می نماید.
  • دیابت نوع ۲ – نوشیدن چای سبز ممکن است به پیشگیری از دیابت کمک نماید. تحقیقات نشان می دهند که بزرگسالانی که روزانه ۶ یا بیشتر از ۶ عدد فنجان چای سبز مصرف می کنند، ۳۳ درصد کم تر از کسانیکه روزانه ۱فنجان و یا کم تر چای مصرف می نمایند، مبتلا به دیابت نوع دو می شوند.
  • سرطان سینه – بنظر نمی رسد که در جمعیت آسیایی چای سبز کمکی به پیشگیری از سرطان سینه نماید، اما در جمعیت آسیایی-آمریکایی بعضی از شواهد نشان می دهند که چای سبز ممکن است تاثیری در کاهش خطر سرطان سینه داشته باشد.
  • سرطان پروستات – مردانی که چای سبز، مصرف می نمایند، کم تر از بقیه در خطر سرطان پروستات می باشند و هرچه این میزان مصرف افزایش یابد، خطر بیشتر کاهش می یابد.
  • در همه مواردیکه در قسمت شواهد ناکافی ذکر شدند، نیاز به تحقیقات بیشتری برای تاییدشان وجود دارد.
همچنین بخوانید:

چای سبز چه عوارضی دارد؟

اما تحقیقات نشان می دهند که مصرف بیش از حد چای سبز در روز ممکن است با بعضی عوارض جانبی به همراه باشد. عوارض چای سبز عبارتند از :

  • اپی گالوکاتچین چای سبز می تواند باعث آنمی و فقر آهن شود.
  • کافئین آن می تواند با بعضی از داروها تداخل پیدا کند
  • مصرف آن در دوران بارداری ممکن است باعث نقص مادرزادی شود
  • کافئین چای سبز ممکن است منجر به هیپوکالمی و تشنج شود
  • عصاره ی چای سبز ممکن است برای کبد سمی باشد
  • ممکن است منجر به مسمومیت با کافئین شود
  • کافئین چای سبز ممکن است عملکرد تیروئید را مختل کند
  • کافئین چای سبز ممکن است باعث ضعف استخوان ها شود
  • کافئین چای سبز ممکن است باعث اضطراب و بی خوابی شود
  • ممکن است از انعقاد خون جلوگیری کند
  • ممکن است باعث سوزش سر معده شود
  • کافئین چای سبز ممکن است باعث درد و ناراحتی معده شود
  • ممکن است باعث تکرر ادرار شود
  • ممکن است باعث ناباروری در مردان شود
  • ممکن است دندان را لکه دار کند
  • باعث حالت تهوع می شود
موارد منع مصرف چای سبز

عوارض چای سبز

چه کسانی چای سبز نخورند؟

اثر ترکیبات چای سبز ممکن است در همه افراد مشابه نباشد. اثرات مضر مصرف بیش از حد چای (سیاه یا سبز) به علت سه عامل اصلی است:

  • کافئین
  • ماندگاری آلومینیوم
  • اثرات پلی فنل بر میزان آهن بدن

پژوهش ها نشان داده اند که برخی از عصاره های چای سبز، سمی است و مصرف آن می تواند بیماری های متابولیک را به وجود آورد. مطالعه دیگری نشان داده است که مصرف بیش از حد این نوع چای باعث آسیب به پانکراس و کبد می شود.

همچنین بخوانید:

مصرف بیش از حد کافئین که در چای سبز و بعضی از عصاره های آن وجود دارد در بعضی از افراد باعث علائمی مانند عصبانیت، بی خوابی و بی قراری می شود. افرادی که دارای بیماری فشار چشم هستند، از چای سبز نباید استفاده کنند. افراد با بیماری میگرن نیز باید چای سبز به میزان کم مصرف کنند. موارد منع مصرف چای سبز شامل موارد زیر است:

  • افراد مبتلا به بیماری قلبی یا مشکلات قلبی - عروقی نباید این نوع چای را مصرف کنند.
  • زنان باردار و شیرده نباید بیش از یک یا دو فنجان در روز بنوشند زیرا کافئین می تواند باعث افزایش ضربان قلب شود.
  • با توجه به اثرات کافئین، در مصرف همزمان چای سبز و بعضی از داروها باید احتیاط کرد تا تداخل دارویی به وجود نیاید.
  • برخی مطالعات قابلیت چای سبز در جذب سطح بالایی از آلومینیوم بدن را نشان داده است. این ویژگی برای بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی مهم است زیرا آلومینیوم می تواند توسط بدن انباشته و در نتیجه ایجاد بیماری های عصبی کند.
  • ترکیبات این چای توانایی جذب آهن را داشته و مصرف بیش از حد آن می تواند باعث کاهش قابل توجه آهن در بدن شود.
  • افرادی که داروهای ضدانعقاد مثل وارفارین استفاده می کنند و یا افرادی که عادت به مصرف آسپرین دارند باید از مصرف چای سبز خودداری کنند.

بنابراین بهتر است در صورت ابتلا به بیماری یا مشکل خاصی، پیش از مصرف با پزشک خود در مورد مقدار مجاز مصرف یا عدم مصرف آن صحبت کنید. برخی از گروه هایی که لازم است چای سبز را با احتیاط و با مجوز پزشک مصرف کنند عبارتند از:

  • خانم های باردار
  • افرادی که وارفارین یا هر داروی دیگری را مصرف می کنند.
  • افرادی که دچار مشکلات گوارشی هستند.
  • افرادی که خطر ابتلا به سرطان مثانه در آن ها بالا است.
  • قصد دارید در یک ساعت آینده بخوابید .

چای سبز را به شکل مصرف کنیم؟

نحوه استفاده از چای سبز بسیار مهم است. برای تازه و معطر ماندن چای سبز، بهتر است آن را در ظرفی تیره بریزید و در محلی تاریک و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. برای هر نفر ۱ قاشق مرباخوری چای سبز، را در قوری ریخته و به ازای هر یک قاشق، ۱ لیوان آب داغ با دمای ۸۰ تا ۸۵ درجه به آن اضافه کرده و درب قوری را به مدت ۷ تا ۸ دقیقه بگذارید. سپس آن را بنوشید. چای سبز، مانند چای سیاه نیازی به دم کردن روی حرارت ندارد.

موارد منع مصرف چای سبز

نحوه استفاده از چای سبز

همچنین بخوانید:

میزان مصرف چای سبز چقدر است؟

بهترین کار این است که بیشتر از دو تا سه فنجان چای سبز در طول روز ننوشید. روزانه بیشتر از ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلی گرم کافئین مصرف نکنید. حتی اگر چای سبز بدون کافئین مصرف می کنید، بیشتر از دو تا سه فنجان چای سبز در طول روز فراتر نروید.

مطالعات عنوان می کنند که مصرف ۳۳۸ میلی گرم اپی گالوکاتچین در روز می تواند برای بزرگسالان بی خطر باشد. برای اینکه از میزان کافئین و اپی گالوکاتچین موجود در یک فنجان چای سبز آگاه شوید، برچسب ارزش غذایی روی جعبه ی چای سبز را بررسی کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید