لایه بردار در افزایش طراوت پوست بسیار مؤثر است و افراد در سنین مختلف می توانند از انواع لایه بردار خانگی، فیزیکی، شیمیایی و غیره استفاده کنند. البته استفاده از لایه بردار مناسب پوست، نتیجه بهتری را به همراه خواهد داشت. تانما در این مطلب نکات خوبی را در خصوص انواع لایه برداری پوست و نحوه استفاده از لایه بردارها مطرح می کند؛

لایه بردار چیست ؟

لایه بردار ماده ای است که لایه سطحی پوست را برمی دارد و به عبارت دیگر پیلینیگ یا لایه برداری پوست به فرآیندی گفته می شود که در آن سلول های مرده از سطح پوست برداشته می شوند.

تفاوت لایه بردار با اسکراب چیست؟

  • لایه بردار ها در مقایسه با اسکراب ها پوست را روشن تر می کنند.
  • اسکراب ها سلولهای مرده سطح پوست را از بین می برند، اما لایه بردار ها به عمق پوست نفوذ می کنند و پوست را به صورت عمقی تمیز می کنند.
  • خاصیت آبرسانی لایه بردارها از اسکراب ها بیشتر است.
  • لایه بردارها برای رفع لکه های پوستی مناسب هستند و اسکراب ها برای مشکلات سطحی پوست.

روش های لایه برداری پوست کدامند؟

الف) لایه برداری شیمیایی

لایه برداری سطحی

در این لایه برداری که با هدف رفع کدورت و تیرگی پوست، چروک های خفیف زودرس و درمان جوشگاه های قدیمی در اپیدرم یا لایه سطحی پوست انجام می شود. ترکیباتی که در این لایه برداری استفاده می شود، هیدروکسی اسیدها (آلفا هیدروکسی اسید و بتا هیدروکسی اسید) با غلظت های 20 تا 70 درصد است.

لایه برداری متوسط

این نوع لایه برداری با عمق بیشتری درون پوست نفوذ می کنند و برای درمان ضایعاتی مثل اسکار آکنه، خطوط پوستی، تغییرات رنگ پوست و تغییرات پوست بر اثر آفتاب به کار می رود. از این نوع پیلینگرای از بین بردن سلول های مرده بدن به جز صورت استفاده می شود. تری کلرو استواستیک (TCA) با غلظت های متوسط، ترکیباتی هستند که در این لایه برداری استفاده می شود.

لایه برداری عمیق

این فرآورده ها قوی ترین لایه بردارهای پوست هستند. از پیلینگ عمیق برای درمان چین های خشن پوستی، آثار عمیق ناشی از افزایش سن و آفتاب، اسکار پوستی و ضایعات رشد یافته پیش سرطان استفاده می شود. ترکیبات به کار رفته در این محلول ها، ترکیبات فنل هستند که عوارضی مانند بیهوشی و نیاز به بستری شدن دارند.

ب) لایه برداری مکانیکی

لایه بردار مکانیکی پوست با مواد ساینده

در لایه بردارهای مکانیکی مواد ساینده ای مثل سنباده را روی سطح پوست می کشند تا سطح پوست را عاری ازسلول های مرده نماید. این روش لایه برداری کمک زیادی به درمان دارویی مثلا بهبود لک های صورت می کند زیرا تاثیر و نفوذ داروهای پوست را افزایش می دهد.

کرم های اسکراب

کرم ها و صابون های اسکراب حاوی دانه های خشن هستند و به عنوان خراشنده و ساینده پوست برای جداسازی سلول های مرده سطح پوست استفاده می شوند. کاربرد این کرم ها برای درمان ضایعات پوستی مثل آکنه های کومدونال (جوش های سرسیاه یا سفید)، چربی پوست، خشونت پوست و افزایش اثر داروهای موضعی است.

روش های سنتی

کیسه کشیدن در حمام با سفید آب یکی از مثال های لایه برداری مکانیکی است. استفاده از سنگ پا برای کاستن از زبری کف پا نیز مثالی دیگر از لایه برداری مکانیکی می باشد.

روش میکرودرم ابریژن

پودر کریستال های سخت اکسیدآلومینیوم با فشار توسط دستگاهی روی پوست پاشیده می شود سپس این دستگاه، به پوست فشار منفی وارد می کند و عملی شبیه بادکش انجام می دهد. ساباندن و ایجاد فشار منفی سبب می شود که روی پوست یک لایه برداری مکانیکی انجام گیرد. از این روش پیلینگ برای بهبود منافذ باز پوست، بهبود جوش های سرسیاه و سرسفید، کم رنگ شدن لک های صورت و حتی بدن، بهبود چین و چروک های ظریف استفاده می شود.

روش شیمیایی لایه برداری پوست

روش های لایه برداری پوست

ج) لایه برداری با لیزر

لیزردرمانی یکی از درمان های رایج در مطب های متخصصان پوست و مو است. از این روش برای درمان بیماری های پوستی مثل ضایعات عروقی (همانژیوم، ماه گرفتگی )، بهبود زخم های برجسته و کلوئید، بهبود اسکارهای مختلف، بهبود برخی لک ها مثل کک ومک، لکه های قهوه ای و جوان سازی پوست استفاده می شود. اگر این روش توسط متخصص پوست و مو و در بیمار مناسب انجام شود، می تواند نتایج بسیار خوبی را به همراه داشته باشد. لیزرهای لایه بردار پوست به دو گروه تقسیم می شوند:

گروه اول :

لیزرهای لایه برداری مثل لیزر CO2 هستند که به صورت سراسری یک ناحیه از پوست را لایه برداری می کند.

گروه دوم :

لایه برداری فراکشنال می باشد. این لایه برداری که عوارض کمتری نسبت به نوع اول دارد در هر جلسه درمان مقداری از سطح مورد درمان باقی می ماند، بنابراین به سرعت پوست ترمیم می شود. از این گروه لیزرها، برای درمان برخی لک های پوست، بهبود چین و چروک صورت استفاده می شود.

د)لایه برداری پوست به روش خانگی

لایه بردار شیمیایی خانگی

از آنزیم های طبیعی درون میوه هایی مانند آناناس، انبه، کدو تنبل، قارچ، گیلاس، تمشک، انار، انگور، گوجه فرنگی، هلو، خیار، توت فرنگی و زرد آلو و … به عنوان لایه بردار استفاده می شوند و می توان از آنها درون ماسک های خانگی استفاده نمود.

لایه بردار مکانیکی خانگی

برای لایه برداری از پوستتان در شامپوی بدن خود مواد پودری و خشن بریزید و اسکراب بسازید و اینگونه سلول های مرده پوست را از بین ببرید. افراد دارای پوست خشک بهتر است از آرد جو دو سر استفاده کنند.

افراد دارای پوست نرمال نیز بهتر است از شکر استفاده کنند. افراد دارای پوست چرب و مستعد آکنه نیز بهتر است از آرد گندم استفاده کنند و اگر تمایل دارند پوست شان خشک شود از نمک استفاده نمایند.

فواید لایه برداری پوست چیست؟

  • طبق گفته ی آکادمی درماتولوژی آمریکا، لایه برداری پوست به شکل موثری باعث درخشندگی و بهبود تاثیرات محصولات مراقبت از پوست می شود. چرا که با از بین رفتن سلول های مرده، کرم ها و سایر محصولات موضعی مراقبتی بهتر جذب پوست می شوند.
  • لایه برداری منظم می تواند باعث پیشگیری از انسداد منافذ پوستی و کاهش آکنه ها و جوش ها شود.
  • لایه برداری در بلند مدت می تواند تولیدات کلاژن پوست را افزایش دهد. کلاژن عامل اصلی زیبایی، درخشش و جوانی پوست شما است. افزایش این پروتئین باعث بهبود انعطاف پذیری پوست و کاهش خطوط ظریف پوستی و افتادگی پوست می شود.
مضرات لایه برداری پوست

فواید لایه برداری پوست

مضرات لایه برداری پوست چیست؟

  • اگر درست انجام نشود ممکن است پوست را قرمز کند.
  • مصرف مداوم مواد شیمیایی لایه بردار باعث سرمازدگی پوست می شود.
  • برخی محصولات لایه بردار گران اند.
  • لایه برداری باید با دقت زیاد صورت گیرد تا مانع آسیب به پوست شود. این آسیب ها ممکن است در آینده باعث مشکلات پوستی پیچیده تر شوند.

لایه بردار مناسب هر پوست چیست؟

پوست حساس

این نوع پوست باید با لیف نرم، گرم و مرطوب لایه برداری شود. ماسک های شیمیایی ملایم با درصد کمی از مواد فعال هم برای پوست حساس در صورتی مجاز است که یک یا نهایت دو بار در هفته انجام شود. استفاده از اسکراب و لایه بردار قوی پوست صورت برای پوست های حساس باعث اذیت شدن لایه پوستی می شود و باید از استفاده آنها صرف نظر کرد.

پوست چرب

اگر پوست چرب دارید، باید بدانید که پوست شما مقاومت و تحمل بیشتری نسبت به ابزار و محصولات قوی دارد و می توانید تا ۵ بار در هفته هم از لایه بردارها استفاده کنید. می توانید از دستگاه پاک سازی صورت در زمان صبح و از سرم و ماسک های لایه بردار در زمان شب استفاده کنید.

پوست معمولی و مختلط

افرادی که دارای این نوع پوست هستند، دستشان باز است و می توانند از هر نوع روش لایه برداری استفاده کنند. این نکته را در نظر داشته باشید که نهایت دفعات استفاده از این لایه بردارها برای پوست شما ۳ بار در هفته باشد.

پوست خشک

برای لایه برداری پوست خشک بهتر است روش های غیر شیمیایی و به صورت گیاهی انتخاب شود.

بهترین زمان مناسب لایه برداری پوست چه زمانی است؟

بهترین فصل برای انجام پیلینگ پوست یا پیلینگ، پاییز و زمستان یا اوایل بهار می باشد. زیرا اشعه خورشید از نفوذ کمتری برخوردار است و با توجه به اینکه دوره ترمیم و بازسازی سلول های پوستی یک ماه است. البته مراقبت پوست در فصل پاییز هم باید مورد توجه قرار گیرد. برای جوانی و طراوت مداوم پوست، تکرار پیلینگ هر 6-3 ماه یکبار توصیه می شود. با لایه برداری منظم پوست روند رشد سلول های جدید را افزایش دهید.

افراد مناسب برای لایه برداری پوست چه کسانی هستند؟

لایه برداری برای تمام پوست ها مناسب است. تمام افرادی که چین و چروک سطحی دارند یا دچار لک یا جوش هستند، می توانند از این روش استفاده کنند. البته پزشک با دید تخصصی می تواند تشخیص دهد بیماری که مراجعه کرده بیشتر به چه روشی از لایه برداری یا آبرسانی نیاز دارد.

لایه برداری به نفوذ دارو هم کمک می کند و برای برخی افراد که به مصرف داروهای موضعی نیاز دارند ابتدا در مطب با پدهای پیلینیگ شیمیایی و اسید آلفا، لایه کراتین را ضعیف می کنند و بعد میکرودرم انجام می دهند تا نتیجه بهتر شود.

پوست مناسب لایه برداری

افراد مناسب لایه برداری پوست

افراد نامناسب برای لایه برداری پوست چه کسانی هستند؟

کسانی که از آکنه رنج می برند باید حتماً در مورد لایه برداری با پزشک متخصص پوست مشورت کنند. اگر آکنه شما مزمن یا کیستیک باشد، پوست تان خود به خود ملتهب است و لایه برداری باعث التهاب بیشتر می شود. در این صورت احتمال به جا ماندن لکه های تیره پوستی که به هایپرپیگمنتیشن معروف اند، وجود دارد. این لکه ها در کسانی که پوست تیره رنگی دارند شایع تر و ماندگارتر است. پس مراقب باشید.

اگر روی پوست خود هرگونه زخم، آفتاب سوختگی ، آسیب یا عفونتی مشاهده کردید، لایه برداری نکنید. این توصیه شامل تب خال هم می شود. در این زمان ها پوست شما بیشتر از لایه برداری به آبرسانی و مراقبت های درمانی نیاز دارد.

نکات مهم در انتخاب لایه بردار چیست؟

قبل از لایه برداری پوست، نوع پوست خود را در نظر داشته باشید زیرا درک نوع پوست به انتخاب روش لایه بردای مناسب پوست کمک خواهد کرد:

  • پوست حساس اغلب بعد استفاده از محصولات پوستی دچار قرمزی و سوزش می شود.
  • پوست نرمال شفاف است و حساسیتی ندارد.
  • پوست خشک، پوسته پوسته، خشن و خارش دار است.
  • پوست چرب ظاهری براق و چرب دارد.
  • پوست مختلط در برخی نواحی خشک و در برخی نواحی چرب می باشد.

در مجموع روشی را برای لایه برداری پوست انتخاب کنید که با نوع پوست شما سازگاری داشته باشد. افرادی با پوست خشک، حساس و مستعد آکنه باید استفاده از روش ها ملایم را در نظر داشته باشند. آن هایی که پوست چرب و ضخیمی دارند باید از درمان های قوی تر و لایه برداری مکانیکی استفاده کنند. افرادی با پوست تیره تر ممکن است به روش های خشن به خوبی پاسخ ندهند.

نکات مراقبتی لایه برداری پوست چیست؟

نکات قبل از لایه برداری پوست

  • زمانی که پوست آکنه و جوش دارد هرگز به دنبال لایه برداری نروید. این عمل می تواند پوست را با مشکل بزرگتری رو به رو کند به همین منظور باید ابتدا جوش ها را درمان کنید و بعد پیلینگ را شروع کنید.
  • زمانی که شما برنزه کرده باشید، لایه برداری بر روی پوست شما ایجاد لک های قهوه ای می کند.
  • زمانی که پوست دارای زخم و عفونت است باید لایه برداری را متوقف کنید. این عمل می تواند عفونت را بر روی پوست گسترش دهد. در این صورت باید از آب رسان ها برای بهبود پوست استفاده کنید.
  • اسکراب یا لایه برداری های شیمیایی باید به آرامی با حرکات مدور و به مدت سی ثانیه انجام شود. سپس پوست خود را با آب ولرم شستشو داده و هرگز در نواحی زخمی و یا آفتاب سوخته لایه برداری را انجام ندهید.
  • اگر سابقه ابتلا به عفونت هرپس و ایجاد تبخال در اطراف دهان دارید، پزشک قبل و بعد از لایه برداری پوست داروی ضدویروس را نسخه خواهد کرد تا از بروز عفونت ویروسی جلوگیری شود.
  • اگر بخواهید لایه برداری شیمیایی پوست با عمق کم انجام دهید پزشک دو هفته قبل از انجام لایه برداری شیمیایی استفاده از لوسیون گلایکولیک اسید را به شما توصیه می کند. استفاده از لوسیون گلایکولیک به شما کمک می کند تا متوجه حساسیت نسبت به گلایکولیک در خودتان شوید.
  • اگر قرار بر انجام لایه برداری شیمیایی کم عمق تا متوسط باشد پزشک استفاده از کرم رتینوئید را از قبل توصیه می کند تا زمان درمان کوتاه شده و فرایند بهبود تسریع شود.
  • پزشک ممکن است استفاده از مواد سفید کننده (هیدروکینون) و کرم رتینوئید را قبل و بعد از لایه برداری پوست به شما توصیه کند تا از تیره شدن پوست جلوکیری کند.
  • مهم است که حداقل تا چهار هفته قبل از انجام لایه برداری پوست از ضد آفتاب استفاده کنید تا از پیگمنتاسیون نامنظم در نواحی تحت درمان پیشگیری شود. در مورد محافظت مناسب با پزشک مشورت کنید.
  • حدود یک هفته قبل از لایه برداری، وکس کردن یا استفاده از محصولات مو بر را قطع کنید. هفته قبل از انجام لایه برداری پوست از سفید کردن، ماساژ یا اسکراب صورت بپرهیزید.
نکات تنتخاب لایه بردار مناسب

نکات مراقبتی لایه برداری پوست

نکات بعد از لایه برداری پوست

  • پوست بعد از لایه برداری به شدت آسیب پذیر می شود، بنابراین سعی کنید بعد از لایه برداری، در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید و بیشتر از هر زمان دیگری به استفاده و تمدید ضدآفتاب توجه کنید.
  • بلافاصله پس از پیلینگ پوست به روش شیمیایی، مکانیکی و یا لیزری، پزشک از نوعی ماسک صورت استفاده می کند.
  • تورم و پوسته پوسته شدن پوست، امری طبیعی است. پس از پیلینگ، به مدت هفت تا ده روز از پمادهایی جهت نرم نگه داشتن پوست استفاده می شود.
  • از نرم کننده برای نرم و مرطوب نگهداشتن پوست خود استفاده کنید.
  • شما ممکن است احساس سوزش در پوست داشته باشید. پزشک از پماد محافظتی مانند ژل پترولیوم برای تخفیف علائم استفاده خواهد کرد. برای راحتی می توانید از پنکه و یا بسته یخ استفاده کنید. مسکن های غیرنسخه ای مانند ایبوپروفن و ناپروکسن می تواند در کاهش درد موثر باشد. مدتی بعد باید به پزشک مراجعه کنید تا علائم بهبود در شما بررسی شود.
  • خشکی پوست، قرمزی رنگ پوست و تورم که پس از مرحله ی اول درمان رخ می دهد، در چهار هفته از بین می رود.
  • خوابیدن به صورت طاق باز (semireclined position) می تواند به تخفیف تورم کمک کند.
  • پزشک اغلب به داشتن رژیم غدایی سبک توصیه می کند.
  • همچنین توصیه می کند از دمای هوای بسیار بالا یا پایین و از انجام هرگونه فعالیتی که به پوست در حال ترمیم فشار می آورد، اجتناب کنید.
  • مالیدن و خاراندن پوستی که لایه برداری شده می تواند موجب عفونت پوستی شود.


آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید