شستشوی سبزیجات یکی از مهم ترین کارها در امور آشپزی می باشد چراکه همه ی افراد از خاصیت سبزیجات با خبر هستند ولی اگر خوب شستشو نشود نه تنها خاصیت ندارد بلکه ضرر هم دارد. باکتری ها از طریق مختلف بر روی میوه ها و سبزیجات راه می یابند. شما می توانید در تانما با روشهای صحیح ضدعفونی میوه ها و سبزیجات آشنا شوید.

شستشوی سبزیجات

روشی صحیح شستشوی سبزیجات

بهترین روش شستشوی سبزیجات

  • حتما قبل از تکه کردن و پوست کندن میوه آن را ضدعفونی کنید.
  • با این کار مانع ورود میکروب ها و آلودگی هایی که بر روی پوست تجمع کرده اند به درون خوراکی می شوید.
  • همچنین قبل از هر کار دست هایتان را باید بشویید که آلودگی به دیگر میوه ها و سبزیجات انتقال پیدا نکند.
  • در زمان شستشو حتما باید هر کدام را حداقل دو دقیقه زیر آب گرفته یا درون ظرفی پر از آب قرار دهید تا در مصرف آب هم صرفه جویی کنید.
  • برای تمیز کردن میوه یا سبزیجات اگر بسیار کثیف هستند آنها را میتوانید بوسیله یک اسفنج یا برس بدون مواد پاک کننده تمیز نمایید.
  • چون برگ ها خودشان بسیاری از آلودگی ها را انتقال میدهند توصیه میکنیم که برگ های اضافی را بکنید.

مراحل شستشوی میوه ها و سبزیجات

اولین مرحله پاک کردن سبزی

در اولین مرحله باید سبزی را پاک سازی کنیم یعنی همه برگ های زرد، چوب ها و گل و لای سبزی را از آن جدا کنیم و در صورت لزوم یک آب سطحی هم روی سبزیجات بگیریم.

دومین مرحله انگل زدایی

در این مرحله ظرفی را پر آب می کنیم و به ازای هر لیتر آب در آن 2 تا 4 قطره مایع ظرفشویی می ریزیم ، این کار سبب لیز و لزج شدن تخم و کیست انگل ها و به سطح آب آمدن آنها می شود. در این مرحله از شست وشو، آب روی سبزی را آرام خالی کنید و از درون ظرف سبزی را در آورید.

سومین مرحله میکروب زدایی

برای میکروب زدایی دوباره سبزی تان را درون یک ظرف پر از آب بریزید و کمی محلول های ضدعفونی کننده حاوی پرکلرین را داخل آب سبزی بریزید. برحسب دستور روی کالا مقدار ماده ضدعفونی کننده را در آب بریزید.

مرحله چهارم آبکشی

برای از بین رفتن اثر مواد شیمیایی سبزی را دوباره داخل آب ریخته و سپس آبکشی کنید تا کاملا تمیز شود.

شستشوی سبزیجات

روشی صحیح شستشوی سبزیجات

شستشو سبزیجات با مواد خانگی

برای استفاده از میوه و سبزی باید آن را با روش صحیح شست. میزان سمومی که برای گیاهان استفاده می شود از یک نوع میوه به نوع دیگر و از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. به عنوان مثال مصرف یک وعده لوبیا سبز که در کشور آمریکا کشت می شود 200 برابر خطرناک تر از مصرف یک وعده کلم بروکلی در همان کشوراست. مصرف سبزیجات و میوه های آلوده سبب ابتلا به بیماری ها و مسمومیت های بسیار خطرناک می شود. بنابراین همیشه باید قبل از مصرف سبزیجات آنها را به روش صحیحی بشوییم و در شستشوی این خوراکی ها دقت بیشتری انجام دهیم. بی توجهی به نکات بهداشتی در مراحل آماده سازی سبزیجات می تواند آنها را به یک ماده غذایی زیان بار تبدیل کند.

شستشوی سبزیجات با بیکربنات سود

این ماده کاربرد های دیگر در شستشو و نظافت نیز دارد، ارزان قیمت بوده و در دسترس عموم می باشد.بیکربنات سود در ضدعفونی کردن قدرت زیادی دارد و به همین دلیل برای میوه ها و سبزیجات بسیار مناسب است.یک قاشق بیکربنات سود را در 1 لیتر آب بریزید و میوه ها و سبزیجات را به مدت 10 دقیقه در آن قرار دهید.

شستشوی سبزیجات با سرکه

در یک کاسه آب ولرم یک قاشق غذاخوری سرکه سفید بریزید و میوه و سبزی را به مدت نیم ساعت در آن قرار دهید ، سپس با آب سرد بشویید. اسید موجود در سرکه سفید سبب از بین رفتن باکتری ها و باقی مانده حشره کش از روی پوست میوه ها و سبزی ها می شود.

شستشوی سبزیجات

شستشوی سبزیجات با مواد طبیعی

شستشوی سبزیجات با لیمو

مخلوطی از 2 پیمانه آب و نصف پیمانه آب لیمو را کاملا روی میوه ها (مخصوصا میوه هایی مانند توت,توت فرنگی و یا....) اسپری کنید و پس از ده دقیقه با آب سرد بشویید.

شستشوی سبزیجات با نمک

2 قاشق مربا خوری و یا بیشتر بسته به میزان سبزی و میوه موجود، داخل مقداری آب سرد بریزید و سپس اجازه دهید تا مواد خوراکی شما به مدت نیم ساعت داخل آن بمانند. یادتان باشد این محلول باید کمی شور باشد و نمک آن بر روی زبان حس شود.

شستشوی سبزیجات با جوش شیرین و آب لیمو

روی میوه و سبزی برای ضد عفونی شدن مخلوطی از یک قاشق آب لیمو و 2 قاشق جوش شیرین بپاشید و پس از چند ثانیه آن را بشویید.

شستشوی سبزیجات با مایع ظرفشویی

شستن و ضدعفونی کردن میوه ها و سبزیجات بسیار حائز اهمیت است اکثر بانوان از مایع ظرفشویی برای شست و شوی میوه ها و سبزیجات کمک میگیرند بهتر است این کار را انجام ندهند چون مایع ظرفشویی می تواند باعث مسمومیت اعضای خانواده شود.اگر میوه و سبزی با فشار خوب آب شستشو شود، انگل ها از آنها جدا می شوند؛ و نیازی نیست که از مایع ظرفشویی برای شستشوی سبزی استفاده کرد.

شستشوی سبزیجات با پرکلرین

برای ضد عفونی و از بین بردن میكروبها مقدار یك گرم ( نصف قاشق چای خوری ) پودر پركلرین 70 درصد را در ظرف پنج لیتری آب ریخته و به صورت كامل حل كنید، سپس سبزی و میوه انگل زدایی شده را به مدت پنج تا 10 دقیقه در محلول ضد عفونی كننده قرار دهید تا میكروبهای آن از بین بروند.

توصیه های شش گانه برای شستشوی سبزیجات

  • مصرف مایع ظرف شویی برای مرحله انگل زدایی سبزی ها (در درازمدت) مضر است ، اما به این علت که سبزی های کشت شده در کشور دارای تخم انگل هستند نباید این مرحله را حذف کرد .
  • هنگام شستشوی سبزی ها برای حفظ تازگی، بهتر است سبزی ها را با آب خنک بشویید.
  • در مرحله دوم به این علت که تخم انگل ها به سطح آب می آیند، آب را به آرامی خالی کنید .
  • تمام سبزی های برگی را (از کاهو گرفته تا کلم برگ) با این روش بشویید و سبزی های برگ پهن آلودگی بیشتری نسبت به سبزی های دیگر دارند.
  • سبزی ها را نشسته داخل یخچال نگذارید . سبزی ها بعد از انجام تمام مراحل توصیه شده شسته و بعد از خارج شدن آب اضافی، در یخچال قرار دهید.
  • این طریقه شستشو برای سبزی هایی است که خام خورده می شوند و اما می توان سبزی هایی مانند هویج، سیب زمینی و پیاز که پوست محافظ دارند فقط با آب شست.
شستشوی سبزیجات

توصیه های شش گانه برای شستشوی سبزیجات

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید