آبله مرغان یک بیماری ویروسی است که از مهم ترین علائم آن می توان به تب، بدن درد و بثورات پوستی اشارده کرد. مادران باردار در صورت ابتلا به آبله مرغان باید سریعا تحت نظر پزشک قرار گیرند تا از آسیب به خود و جنین در این دوران پیشگری شود. در این مطلب تانما می خواهد روش مقابله با آبله مرغان در بارداری و درمان لازم برای بهبود آبله مرغان در بارداری را مطرح کند؛

بیماری آبله مرغان چیست؟

آبله مرغان نوعی عفونت ویروسی است. این بیماری با التهابات پوستی که معمولی به صورت جوش های قرمز و کوچک ظاهر می شوند، همراه است. معمولا پیش از بروز این التهابات پوستی، فرد تب می کند و بدن او درد می گیرد. معمولا افراد در دوران کودکی به این بیماری مبتلا می شوند اما در برخی موارد نیز این ویروس وارد بدن بزرگسالان شده و آن ها را درگیر می کند. حدود 95% از خانم ها در دوران بارداری و شیردهی از ابتلا به آبله مرغان مصون هستند.

علل آبله مرغان بارداری

آبله مرغان از طریق ذرات تنفسی معلق در هوا و یا تماس مستقیم با زخم افراد بیمار منتقل می شود. افراد مبتلا به بیماری زونا - بیماری که عامل آن ویروس مشابه است- هم می توانند آبله مرغان را منتقل کنند. از ۲۴ الی ۴۸ ساعت قبل از ظهور ضایعات پوستی تا زمانی که تمام وزیکول ها خشک و پوسته پوسته شوند، امکان انتقال و سرایت بیماری وجود دارد و دوره کمون بیماری ۱۰-۲۱ روز بعد از تماس است.

نشانه های آبله مرغان بارداری

آبله مرغان با علائمی نظیر تب و درد عضلانی شروع شده و طی ۴ روز بثورات وزیکول مانند پوستی روی صورت، تنه و اندام ظاهر می شود و در صورت تشدید بیماری می تواند عوارضی نظیر مننژیت، انسفالیت، اختلالات کلیوی و میوکاردیت قلب در بزرگسالان ایجاد کند.

ابتلا به ویروس واریسلا زوستر با تولید آنتی بادی IgG ایمنی دائمی در بدن ایجاد می کند. بنابراین وجود آنتی بادی IgM در خون به معنای ابتلای اخیر فرد و آنتی بادی IgG نشانه ای از ابتلا در گذشته است. فعال شدن مجدد ویروس واریسلا زوستر به صورت بثوراتی موضعی در یک ناحیه از پوست تظاهر پیدا می کند که به آن زونا می گویند.

نشانه های آبله مرغان در بارداری

علل آبله مرغان در بارداری

خطرات آبله مرغان در بارداری

تانما در ادامه مطلب تأثیرات آبله مرغان بر جنین و مادر باردار را آورده است؛

تأثیرات آبله مرغان بر مادر

شایع ترین تظاهر بالینی ابتلا به آبله مرغان در بارداری، پنومونی واریسلا است که با علائم سرفه، تنگی نفس، تب و افزایش تعداد تنفس شروع شده و طی یک هفته راش های پوستی تظاهر پیدا می کند. در موارد شدید آبله مرغان ممکن است مادر باردار دچار کمبود اکسیژن و اختلال تنفسی شود.

تأثیرات آبله مرغان بر جنین

میزان و احتمال آسیب رسیدن به جنین در صورت ابتلای مادر، با سن بارداری او در ارتباط است. اگر در سه ماهۀ اول یا دوم بارداری آبله مرغان بگیرید، احتمال کمی وجود دارد که جنین دچار سندرم آبله مرغان مادرزادی شود. این احتمال در هفته های ۱۳ تا ۲۰ بارداری بیشتر است. سندرم آبله مرغان مادرزادی می تواند منجر به نقص های مادرزادی شود.

خطرات آبله مرغان در بارداری

تأثیرات آبله مرغان بر جنین

برخی از نقص هایی که ممکن است در اثر سندرم آبله مرغان مادرزادی ایجاد شود شامل زخم های پوستی، دست و پا های غیرطبیعی، سر کوچک تر از اندازۀ طبیعی، مشکلات عصبی مثل ناتوانایی ذهنی و مشکلات بینایی است. این عفونت می تواند منجر به سقط جنین در اوایل یا حتی در اواخر بارداری شود.

مقابله با آبله مرغان در بارداری

اگر در بارداری به آبله مرغان مبتلا شوید، نیاز به یک سونوگرافی آنومالی تشخیصی دقیق برای بررسی هر گونه نقص در جنین و مشکلات دیگر وجود دارد. همچنین در ادامه نیاز به انجام سونوگرافی های بیشتر برای پیگیری وضعیت رشد جنین خواهد بود.

اگر در اوایل سه ماهۀ سوم دچار آبله مرغان شوید، احتمالاً جنینتان سالم خواهد ماند، زیرا حدود پنج روز پس از ابتلا به آبله مرغان، سیستم ایمنی بدن شما برای مقابله با ویروس، آنتی بادی تولید می کند و این آنتی بادی از طریق جفت به جنین منتقل می شود و از او در برابر بیماری محافظت خواهد کرد.

اگر پنج تا ۲۱ روز قبل از تولد نوزاد آبله مرغان بگیرید، او نیز آبله مرغان خواهد داشت، اما به خاطر آنتی بادی هایی که از شما گرفته است، این مشکل جدی نخواهد بود. خطرناک ترین زمان برای ابتلا به آبله مرغان بین پنج روز پیش از زایمان تا دو روز پس از زایمان است، زیرا در این حالت نوزاد با ویروس مواجه می شود، اما زمان کافی برای دریافت آنتی بادی را از شما ندارد.

واکسن آبله مرغان در بارداری

مقابله با آبله مرغان در بارداری

در این صورت شانس زیادی برای ابتلای نوزاد وجود دارد. در این حالت نوزاد دچار بیماری آبله مرغان نوزدان می شود که یک بیماری خطرناک است و می تواند زندگی او را تهدید کند، به خصوص اگر درمان نشود.در صورت دریافت ایمونوگلوبولین آبله مرغان که محصولی خونی حاوی آنتی بادی آبله مرغان است، ریسک موارد شدید می تواند به شدت کاهش یابد.

اگر شما پنج روز پیش از زایمان، علائم آبله مرغان را نشان داده باشید یا بلافاصله پس از تولد تا دو روز اول دانۀ پوستی داشته باشید، نوزاد شما فوراً یک واحد دارو دریافت می کند. اگر نوزاد علائمی از پیشرفت عفونت مانند تب یا بروز دانه در چندین نقطه نشان دهد، با تزریق آسیکلوویر که داروی ضدویروسی است، درمان خواهد شد.

واکسن آبله مرغان در زمان بارداری

اگر نسبت به آبله مرغان ایمن نیستید، امکان تزریق واکسن آبله مرغان در زمان بارداری وجود ندارد. به همین دلیل، بهتر است پیش از بارداری به پزشک مراجعه کنید تا معاینات لازم پیش از بارداری را انجام دهید. در معاینات پیش از بارداری، پزشک وضعیت ایمنی بدن شما در برابر آبله مرغان را بررسی و در صورت نیاز، برای شما واکسن آبله مرغان تجویز خواهد کرد. توجه داشته باشید که دریافت واکسن در زمان شیردهی نیز بی خطر است.

درمان آبله مرغان بارداری

داروی مناسب درمان آبله مرغان داروی آسیکلوویر است که معمولا با دوز ۸۰۰ میلی گرم، ۵ بار در روز به مدت ۷ روز برای همه خانم های باردار مبتلا به آبله مرغان تجویز می شود که در صورت استفاده در ۲۴ ساعت اول بیش ترین اثربخشی را دارد.

واکسن آبله مرغان در بارداری

درمان آبله مرغان در بارداری

در مواردی که مادر دچار علائم پنومونی واریسلا شده است درمان اورژانسی مورد نیاز است. در این موارد از ۱۰mg/kg آسیکلوویر هر ۸ ساعت به صورت داخل وریدی استفاده می شود. با وجود عبور داروی آسیکلوویر از جفت، هنوز شواهدی دال بر اثر حفاطتی این دارو روی جنین در دست نیست.

یکی دیگر از داروهای مورد استفاده در درمان آبله مرغان ایمونوگلوبولین واریسلا است که حاوی مقادیر بالایی آنتی بادی ضد ویروس می باشد و می تواند اثر پیشگیرانه در بروز علائم در مادر داشته باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید