آنفلوانزا یک بیماری ویروسی که انواع مختلفی دارد و در برخی مواقع در صورت عدم تشخیص و درمان می تواند بسیار خطرناک باشد و سلامت فرد را تهدید کند. مادران باردار یه عنوان یک گروه آسیب پذیر در صورت ابتلا به آنفلوانزا بیشتر در معرض خطر هستند. تانما در این مطلب به نکاتی در خصوص نشانه ها و علل آنفلوانزا در بارداری و تأثیرات آنفلوانزا بر جنین پرداخته است؛

بیماری آنفلوانزا در بارداری

سعی کنید در دوران بارداری تا جای ممکن از خود محافظت کنید تا به آنفولانزا مبتلا نشوید اما در صورت ابتلا سریعا با پزشک خود تماس بگیرید. مصرف برخی داروهای ضد ویروسی در 72 ساعت نخست پس از ابتلا می تواند در بهبودی سریع نقش داشته باشند.

در صورتی که در دوران بارداری آنفولانزا درمان نشود می تواند سبب بروز علایمی نظیر سرفه، تب و درد و حتی نارسایی تنفسی شود که برای مادر و جنین خطرناک است. به گفته متخصصان احتمال عفونت ریه در زنان بارداری که به آنفولانزا مبتلا می شوند بالاست و این آمار در یک سن واحد در زنان باردار به نسبت زنان غیر باردار شیوع بیشتری دارد و علت آن تغییرات فیزیکی در بدن مادر است.

در دوران بارداری سیستم ایمنی، قلب و ریه دچار تغییراتی در عملکر می شوند و این موضوع بدن را مستعد ابتلا به برخی بیماری ها از جمله آنفولانزا می کند که نهایت می تواند سبب بستری شدن مادر در بیمارستان و حتی گاهی اوقات عوارض جبران ناپذیری شود. از دیگر عوارض آنفولانزا می توان به کم آبی شدید بدن خانم باردار، زایمان زودرس یا سقط جنین اشاره کرد.

علل آنفلوانزا در بارداری

ویروس های عامل آنفلوآنزا از سرده اورتومیکسو ویروس ها هستند. آنفلوآنزای شامل ویروس آنفلوآنزای A، آنفلوآنزای B و آنفلوآنزای C. این ویروس ها در اثر تماس مستقیم یا غیرمستقیم (مثلاً استفاده از لیوان آلوده) گسترش می یابند.

نشانه های آنفلوانزا در بارداری

علل آنفلوانزا در بارداری

نشانه های آنفلوانزا در بارداری

  • تب
  • لرز
  • سردرد
  • خستگی
  • بی اشتهایی
  • دردهای عضلانی
  • سرفه
  • گلودرد
  • آبریزش بینی و عطسه
  • اسهال و استفراغ

انواع آنفلوانزا

ویروس آنفلوآنزا به سه گروه A ،B و C تقسیم می شود. آنفلوآنزای نوع A انسان ها و حیوانات را مبتلا می کند؛ این نوع ویروس مدام در حال تغییر است و انواع جدیدی تولید می کند که دارای ویژگی های متفاوت است. آنفلوآنزای خوکی بیماری تنفسی خوک ها است که از ویروس آنفلوآنزای نوع A نشأت می گیرد؛ این بیماری ویروسی معمولاً خوک ها را مبتلا می کند، اما هرساله مواردی از ابتلای انسان به این بیماری دیده می شود. این بیماری در انسان ها از طریق تماس با فرد مبتلا سرایت می کند و نشانه های معمول آن شامل تب، سرگیجه، خشکی مفصل ها، حالت تهوع و در موارد پیشرفته، بیهوشی و مرگ است.

بر خلاف آنفلوآنزای نوع A، ویروس آنفلوآنزای نوع B فقط در انسان ها یافت می شود. ویروس نوع B ممکن است واکنش شدیدتری نسبت به نوع A ایجاد کند، اما به ندرت پیش می آید که آنفلوآنزای نوع B آسیب های جدی به همراه داشته باشد. آنفلوآنزای نوع C نیز یک بیماری خفیف است و گاهی عفونت ناشی از آن بدون علامت بوده و فراگیر نمی شود.

علل آنفلوانزا در بارداری

انواع آنفلوانزا در بارداری

عوارض آنفلوانزا در بارداری

آنفلوآنزا در بارداری به خاطر کاهش سطح ایمنی بدن در این دوران می تواند درگیری شدیدتری را ایجاد کند. درگیری راه های تنفسی تحتانی، ذات الریه یا پنومونی بخشی از این مشکلات است. از عوارض دیگر آنفلوآنزا در دوران بارداری، از دست دادن بارداری و زایمان زودرس است. آنفلوآنزا می تواند عوارض بسیار شدیدی مثل مرگ مادر را به همراه بیاورد و علائمی مثل تب بالا به خصوص در سه ماهه اول برای سلامتی جنین می توان آسیبرسان باشد.

گذشته از تهدید جان جنین، احتمال ابتلا به یکسری بیماری های روانشناختی در اطفالی که مادرانشان در بارداری دچار تب و آنفلوآنزا شده اند افزایش می یابد و سلامت روانی فرزند آینده آنها را تهدید می کند. نمی توانیم بگوییم تمام کسانی که به مشکلات روانی مبتلا می شوند، مادری داشته اند که در دوره بارداری افسرده بوده، اما محققان توانسته اند ارتباط میان این دو بیماری را در بعضی موارد اثبات کنند. در هر حال نباید فراموش کرد که ابتلا به این بیماری ها در آینده تنها تهدیدی نیست که به خاطر ابتلای مادر به آنفلوآنزا ایجاد می شود.

تانما در ادامه ی مطلب از راه های پیشگیری و درمان های آنفلوانزا در بارداری برایتان می گوید؛

پیشگیری از آنفلوانزا در بارداری

مادران باردار هم مثل دیگران چاره ای جز رعایت نکات ساده بهداشتی برای پیشگیری از این بیماری ندارند. رعایت کامل بهداشت فردی، پرهیز از دست دادن، در زمان عطسه و سرفه جلوی دهان را گرفتن، پرهیز از تماس با فرد بیمار یا فرد مشکوک به بیماری، حاضر نشدن در اماکن عمومی در زمان ابتلا و استراحت کافی از نکاتی است که خانم های باردار هم باید آنها را رعایت کنند.
گذشته از این، پرهیز از استرس، انجام تمرین های ملایم ورزشی که گردش خون در بدن را تسریع می کند، نوشیدن آب و مایعات فراوان و تغذیه صحیح و مصرف فراوان میوه ها و سبزیجات تازه هم می تواند راهگشا باشد و فرد با رساندن ویتامین C و ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان به بدنش، می تواند مقاومت خود در برابر این ویروس را بالاتر ببرد و در برابر بیماری ایمن شود.

عوارض آنفلوانزا در بارداری

پیشگیری از آنفلوانزا در بارداری

واکسن آنفلوانزا در بارداری

این واکسن می تواند از ابتلای شما به آنفلوانزا جلوگیری کند. بعضی پزشکان به زنان بارداری که در فصل های شیوع آنفلوانزا باردار هستند، تزریق واکسن آنفلوانزای فصلی را توصیه می کنند، به این دلیل که آنفلوانزا در دوران بارداری هم برای مادر و هم برای کودک خطرناک است و ویروس آن به راحتی از طریق سرفه و عطسه منتشر می شود.

همچنین استفاده از واکسن در دوران بارداری به محافظت از کودک در برابر ویروس آنفلوانزا طی چند ماه اول پس از تولد کمک می کند. واکسن آنفلوانزا پیش از تولد، خطری برای کودک به وجود نمی آورد. این واکسن طی سال ها بدون هیچ مشکلی برای خانم های باردار استفاده شده است و نتایج حاصل از مطالعات و تحقیقات پزشکی تجویز آن را توصیه می کند.

گونه های مختلفی از ویروس آنفلوانزا وجود دارد. برخی گونه ها ممکن است در یک سال شیوع پیدا کنند، سپس کم و توسط انواع دیگر در زمستان سال بعد جایگزین شود. به همین دلیل، هر سال یک واکسن آنفلوانزای جدید ساخته می شود و برای پیشگیری مناسب از این بیماری در هر سال به واکسن دیگری نیاز دارید.

درمان آنفلوانزا در بارداری

درمان خانگی آنفلوانزا در بارداری

  • قطره های بینی سالین ( نمک دار ) و اسپری هایی را برای شل کردن و نرم کردن موکوز بینی و تسکین بافت ملتهب بینی استفاده کنید .
  • هوای گرم و مطوب را تنفس کنید تا به آرام کردن احتقان ( پرخونی ) کمک کنید . یک بخور صورت یا دستگاه تبخیر کننده مرطوب و داغ یا حتی یک دوش داغ می تواند کارساز باشد.
  • استراحت طولانی داشته باشید.
  • با آب نمک گرم غرغره کنید ، اگر شما گلودرد یا سرفه دارید.
  • استفاده از بسته های گرم و سرد برای کم کردن درد سینوس ها
درمان آنفلوانزا در بارداری

درمان خانگی آنفلوانزا در بارداری

درمان آنفلوانزا در بارداری با تغذیه سالم

  • معمولاً اشتها به هنگام آنفلوانزا کم می شود. شاید در ابتدا فقط اشتها به مایعات داشته باشید، سپس پس از مدتی به وعده های غذایی کوچک حاوی مواد نشاسته ای بدون ادویه (نان سوخاری ، برنج ، پوره ، غلات پخته شده ، سیب زمینی پخته ) اشتها پیدا کنید.
  • روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید (خصوصاً اگر تبتان بالا باشد). نوشیدن مایعات بیشتر مثل آب میوه ، چای و نوشیدنی های غیر گازدار نیز به رقیق شدن ترشحات کمک می کنند.
  • استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامین C در کاهش طول مدت بیماری موثر است.
  • افزودن عسل یا لیمو به یک فنجان چای بدون کافئین گرم به منظور تسکین گلو درد
  • سوپ مرغ ، برای کمک به تسکین التهاب و تسکین احتقان
  • از مصرف غذاهای چرب، سرخ کرده و ادویه دار بپرهیزید.

درمان دارویی آنفلوانزا در بارداری

در حالت عادی مصرف دارو در دوران بارداری و مخصوصا در سه ماهه نخست توصیه نمی شود. در شرایطی مثل سردرد یا سرماخوردگی و دردهای جزئی باید به دنبال روش های دیگری برای تسکین علایم بود اما پاراستامول از جمله داروهای مجاز است که در شرایط خاص مثلا برای تسکین درد یا تب می توان آن را مصرف کرد. هیچ مدرکی مبنی بر تاثیرات مضر آن در دوران بارداری وجود ندارد. در صورتی که این دارو در تسکین علایم موثر نبود بهتر است از متخصص مشورت بگیرید.

ایبوپروفن نوعی داروی ضد التهابی غیراستروئیدی است که در دوران بارداری قبل از مصرف آن باید با پزشک مشورت کرد. مدرکی در دست نیست تا بتوان گفت داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا آسپرین در ماه های نخست بارداری سبب سقط جنین می شوند یا خیر.

درمان آنفلوانزا در بارداری

درمان دارویی آنفلوانزا در بارداری

همچنین تاکید می شود که این داروها را در سه ماهه آخر نباید مصرف کرد زیرا سبب خونریزی بیشتر قبل و بعد از زایمان و عوارض دیگری نظیر تاخیر در زایمان یا مشکلات قلبی ریوی برای جنین می شوند. پاراستامول یا استامینوفن داروی ضد التهابی غیراستروئیدی نیست و به همین دلیل مصرف برای تسکین علائم آنفولانزا در بارداری بدون اشکال تلقی می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید