بیماری سرخچه در بارداری یک بیماری شایع نیست اما اگر مادر باردار به سرخچه مبتلا شود، برای جنین بسیار خطرناک است و امکان سقط و ابتلای جنین به مشکلات مادرزادی زیاد است. تانما در این مطلب علاوه بر نشانه ها و خطرات بیماری سرخچه در بارداری، راه درمان و بهبود سرخچه در بارداری را نیز مطرح می کند؛

بیماری سرخچه

بیماری سرخجه یکی از بیماری های ویروسی شایع در کودکان است. مشخصات این بیماری، ظهور دانه هایی بر روی پوست صورت و بدن می باشد. شیرخواران به علت ایمنی مادری، معمولا تا شش ماهگی به این بیماری مبتلا نمی شوند. پس از آن، در هر سنی آمادگی دارند، ولی اغلب در سنین 5 تا 14 سالگی به بیماری سرخجه مبتلا می گردند.

علل سرخچه در بارداری

علت سرخجه یک ویروس است که از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. می تواند زمانی پخش شود که یک فرد مبتلا عطسه یا سرفه کند، یا تماس مستقیم با ترشحات تنفسی آلوده، مانند خلط پیدا کند. همچنین می تواند از زنان باردار به کودکان متولد نشده خود از طریق جریان خون منتقل شود

نشانه های سرخچه در بارداری

  • تب
  • ضعف
  • سردرد
  • گرفتگی یا آبریزش بینی
  • درد مفاصل (شایع در زنان جوان)
  • گره های لنفاوی متورم در پشت سر و گردن و یا پشت گوش
علل سرخچه در بارداری

نشانه های سرخچه در بارداری

خطرات سرخچه در بارداری

تأثیرات سرخچه بر جنین

عفونت سرخجه می تواند منجر به سقط، زایمان زودرس یا نقص های متعددی هنگام تولد شود. اگرچه میزان مشکلات با زمان ابتلای شما به بیماری نیز در ارتباط است. اگر در اوایل بارداری به سرخجه مبتلا شوید، احتمال ایجاد مشکلات جدی خیلی بیشتر است و معمولاً در اواخر بارداری این احتمال کمتر می شود. اگر فرد در ۱۲ هفتۀ اول بارداری به سرخجه مبتلا شود، به احتمال زیاد کودک سرخجۀ مادرزادی خواهد داشت. این آمار برای هفته های بعدی بارداری کمتر می شود.

پس از هفتۀ ۲۰، احتمال بسیار کمی برای ایجاد نقص در جنین وجود دارد. درصورتی که سرخجه به جنین منتقل شده باشد، می تواند مشکلات متعددی ایجاد کند. برخی از این مشکلات رایج شامل ناشنوایی و نقص در چشمهاست که می تواند منجر به کوری شود. همچنین مشکلات ساختاری قلب و مشکل عصبی مانند ناتوانی ذهنی نیز وجود دارد.

تانما در زیر راه مقابله با سرخچه در بارداری را بیان می کند؛

پیشگیری از سرخچه در بارداری

سرخجه مانند دیگر بیماری های ویروسی از راه تماس با مایعات و مخاط آلوده فرد بیمار منتقل می شود. سرفه یا عطسه فرد بیمار، آلودگی را در محیط پخش می کند. فرد مبتلا به سرخجه از یک هفته قبل از بروز بثورات پوستی، تا چهار روز پس از آن، می تواند ناقل بیماری باشد. اگر باردار هستید، بهتر است تا یک هفته پس از رفع بثورات، با فرد آلوده در تماس نباشید.

اگر در گذشته به بیماری سرخجه مبتلا شده اید، نسبت به آن ایمنی پیدا کرده اید. برای اطمینان، بررسی کنید که در کودکی واکسن سرخجه را دریافت کرده اید یا نه. اگر در برابر سرخجه واکسینه شده اید، دیگر نگرانی از ابتلا به سرخجه در بارداری ندارید. اگر واکسینه نشده اید، پیش از اقدام به بارداری، از پزشک خود اطلاعات لازم برای واکسیناسیون را دریافت کنید.

تشخیص سرخچه در بارداری

در زنان باردار مشکوک به سرخجه، باید نمونه خون از نظر Igm اختصاصی سرخجه بررسی شود. اگر نتیجه ازمایش نمونه خون از نظر Igm اختصاصی سرخجه مثبت بود بایستی بیمار از نظر انجام ویزیت بعدی پیش از تولد پیگیری مورد مشورت قرار گیرد، در صورتی که نمونه خون از نظر Igm اختصاصی سرخجه منفی باشد و اولین نمونه در عرض ۶ روز اول شروع بثورات جلدی تهیه شده باشد بایستی نمونه خون دوم تهیه شده و از نظر Igm آزمایش شود. بهر حال لازم است صرف نظر از Igm، سرم خون زن باردار مشکوک به سرخجه با روش Rubella IgG avidity assay بررسی شود.

خطرات سرخچه در بارداری

تشخیص سرخچه در بارداری

واکسن سرخچه در زمان بارداری

واکسن سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) یک درمان موثر برای پیشگیری از این سه بیماری است. مرکز کنترل بیماری های امریکا (CDC) توصیه می کند که همه زنان پیش از بارداری، آزمایش ایمنی به سرخجه را انجام دهند. اگر هیچ مصونیتی شناسایی نشود، بایستی حداقل یک ماه پیش از بارداری واکسیناسیون انجام شود.

متاسفانه، در دوران بارداری، امکان تزریق واکسن وجود ندارد، به همین دلیل بایستی مراقب باشید تا از هر فردی که مبتلا به بثورات یا علائم دیگری است، که نشان دهنده سرخجه است، دوری کنید.

درمان سرخچه در بارداری

با توجه به تعداد کم مبتلایان به سرخجه و موفقیت در پیشگیری از آن از طریق واکسن MMR، خطر ابتلا به سرخجه بسیار کم است. اگر آزمایش خون در اوایل بارداری نشان داد که شما به ویروس سرخجه مبتلا هستید، به متخصص مراجعه کنید تا شما را پیرامون خطراتی که نوزاد را تهدید می کند، آگاه کند.

در حال حاضر هیچ روش درمانی برای سرخجه در دوران بارداری وجود ندارد. با این حال، پزشک ممکن است دوز پایین ایمونوگلوبولین را برای کاهش خطر ابتلا به نقایص مادرزادی جنین تجویز کند. با این حال، نمی توان مانع از ابتلای نوزاد به این ویروس شد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید