فشار خون بارداری یکی از مشکلات دوران بارداری است اما نمی توان گفت خیلی شایع و معمول می باشد و تنها برخی زنان به دلایل گوناگون دچار این بیماری می شوند که باید حتما تحت نظر پزشک باشند تا به خود و کودکشان آسیب نرسد. تانما در این مطلب نکات قابل توجهی را در خصوص علل، نشانه ها، عوارض و درمان فشار خون بارداری بیان می کند؛

فشار خون بارداری چیست؟

اگر بعد از هفته بیستم بارداری فشار خون فرد باردار در دو یا بیش از دو نوبت بالای 140 بر 90 میلی متر جیوه باشد، به طوری که فواصل بین اندازه گیری ها حداقل چهار ساعت باشد و در صورتی که علائمی مبنی بر آسیب به ارگان ها مشاهده نشود، در آن صورت فشار خون بالا در بارداری روی داده است.

علل فشار خون بارداری

  • اضافه وزن یا چاقی
  • فقر حرکتی
  • سیگار کشیدن
  • نوشیدن الکل
  • بارداری اول
  • سابقه ی خانوادگی فشار خون در دوره ی بارداری
  • بارداری چندقلویی
  • سن (بیش از ۴۰ سال)
  • استفاده از فناوری های کمک باروری (مانند IVF)
نشانه های فشار خون بارداری

علل فشار خون بارداری

نشانه های فشار خون بارداری

  • سردرد شدیدی که از بین نمی رود.
  • مشکلات بینایی، مانند تاری دید یا دیدن نقاط نورانی جلوی چشم
  • درد شکم یا معده. درد مربوط به پره اکلامپسی معمولاً در بخش بالایی شکم، دقیقاً زیر دنده ها، و به خصوص در سمت راست ظاهر می شود.
  • استفراغ دیرهنگام در بارداری (نه تهوع صبحگاهی اوایل بارداری)
  • تورم یا پف کردن ناگهانی دست ها، پاها یا صورت.
  • خیلی نمی توانید تحرک جنینتان را حس کنید.
  • احساس کسالت

انواع فشار خون بارداری

فشار خون مزمن

گاهی اوقات ممکن است زنان قبل از بارداری فشار خون بالا داشته باشند. به این نوع فشار خون، فشار خون مزمن می گویند که معمولا با داروهای فشار خون درمان می شود. علاوه بر این، پزشکان فشار خون بالایی را که در بیست هفته ی اول بارداری بروز می کند به عنوان فشار خون مزمن در نظر می گیرند.

فشار خون بارداری

این مشکل از هفته ی بیستم به بعد بارداری شروع، و معمولا پس از زایمان برطرف می شود و شایع ترین عارضه ی آن القای درد زایمان است. اگر این بیماری قبل از هفته ی سی ام تشخیص داده نشود، احتمال بروز پری اکلامپسی بیشتر می شود.

فشار خون مزمن به همراه پره اکلامپسی

نوع دیگری از فشار خون مزمن، زمانی است که زن قبل از بارداری فشار خون داشته باشد و بعد از بارداری در ادرارش پروتئین دیده شود یا در دوران بارداری خود با عوارض دیگری روبه رو شود.

نشانه های فشار خون بارداری

انواع فشار خون بارداری

خطرات فشار خون بارداری

  • زایمان زودرس ، یعنی زایمان قلب از هفته ی ۳۷ بارداری
  • نیاز به سزارین
  • ایجاد مشکل در رشد جنین
  • قطع ناگهانی جفت
  • پره اکلامپسی و اکلامپسی

تشخیص فشار خون بارداری

اندازه گیری فشار خون و نشان دادن مقادیری بیشتر از ۱۴۰ روی ۹۰ را فشار خون بالا می گویند. فشار خون بالا معمولاً علائم قابل تشخیصی ندارد، مگر در مواردی که فشار خون خیلی بالا باشد. درصورتی که فشار خون مادر بعد از هفتۀ ۲۰ بارداری، در چند بار اندازه گیری توسط پزشک بالا باشد، پزشک برای بررسی احتمال مسمومیت حاملگی یا پره اکلامپسی ، یک آزمایش ادرار تجویز خواهد کرد.

پره اکلامپسی یک بیماری جدی است که طی آن در میانۀ بارداری، فشار خون افزایش می یابد و وجود پروتئین در ادرار، اختلالات کبد و کلیه، سردرد یا تغییرات بینایی رخ می دهد. درصورتی که علائم پره اکلامپسی وجود نداشته باشد و فقط مادر فشار خون بالا داشته باشد، پزشک تشخیص فشار خون حاملگی خواهد داد. اگر مادر قبل از دوران بارداری نیز فشار خون بالا داشته یا پیش از هفتۀ ۲۰ بارداری دچار آن شده باشد، دارای فشار خون مزمن است که با فشار خون حاملگی متفاوت است.

علل فشار خون بارداری

تشخیص فشار خون بارداری

درمان فشار خون بارداری

1-درمان خانگی فشار خون بارداری

ورزش یوگا

بارداری می تواند سبب تغییرات هورمونی در بدن شود؛ همانگونه که تغییرات فیزیکی و روانی را در فرد ایجاد می کند. تغییرات هورمونی نیز میتواند سبب ایحاد استرس در فرد باردار شود که کنترل فشار خون در زن حامله را با مشکل مواجه خواهد کرد.

انجام یوگا یک روش بسیار مهم در کنترل استرس در زمان بارداری است که اگر انجامش دشوار باشد، گوش دادن به موسیقی آرامش بخش در زمان های ریلکس سازی برای جسم و بدن موثر است. ورزش هایی که ضربات شدید دارند و ایروبیک بصورت فشرده در طی بارداری پیشنهاد نمی شود؛ بخصوص اگر فرد به انجام آنها عادت نداشته باشد؛ اگر چه پیاده روی بهترین نوع فعالیت و کاهش استرس در این دوران می باشد.

داروهای گیاهی

طیف گسترده ای از گیاهان دارویی و مکمل ها برای کاهش استرس وجود داردند. قبل از مصرف آنها باید بسیار احتیاط کنید و با پزشک متخصص مشورت کنید، اگر پزشک با مصرف این گیاهان موافقت کرد، چای های بدون کافئین گزینه ی مناسبی برای کاهش استرس می باشند.

چای اولانگ، زنجبیل و بلوبری با داشتن آنتی اکسیدان می توانند در کاهش استرس به شما کمک کنند. اگرچه آسان نیست اما، خواب کافی در دوران بارداری بسیار مهم است، بنابراین بین ۶ الی۸ ساعت بخوابید.

مصرف پتاسیم

مصرف مقادیر کافی پتاسیم در دوران بارداری به حفظ فشار خون شما در سطوح مطلوب کمک بسیار موثری می کند. در واقع صرف نظر از باردار بودن یا نبودن مصرف غذاهای غنی از پتاسیم باید بخشی از رژیم غذایی تمام مادران مبتلا به فشار خون بالا باشد. از میان برخی از بهترین منابع غذایی پتاسیم می توان به سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی، آب پرتقال، سیب زمینی، موز، لوبیا قرمز، نخود فرنگی، گرمک، طالبی و انواع میوه های خشک مانند آلو و کشمش اشاره کرد.

درمان دارویی فشار خون بارداری

درمان خانگی فشار خون بارداری

مصرف منیزیم

فقدان منیزیم در رژیم غذایی روزانه می تواند باعث ابتلا شما به فشار خون بالا شود.بهترین راه برای تامین منیزیوم مود نیاز بدن دریافت آن از طریق رژیم غذایی است. بنابراین شما می توانید نیاز روزانه خود به این ماده معدنی مهم را با مصرف طیف گسترده ای از مواد غذایی مانند بادام، آواکادو، موز، لوبیا، تخمه کدو تنبل، توفو، شیر سویا، بادام هندی، سیب زمینی، ماست، ملاس بلک سترپ، غلات کامل و سبزیجات برگ سبز تامین کنید.

آب لیمو بخورید

آب یک لیمو را بگیرید و به یک فنجان آب اضافه کنید. آب را به مدت ۱۰ دقیقه گرم کنید، صاف کنید و بنوشید. می توانید این محلول را سه بار در روز بدون نگرانی مصرف کنید. همچنین به جای آن می تواند چند قطره لیمو در چای خود بچکانید که فشار خون را کنترل می کند.

چای کرفس

کرفس را خشک و پودر کنید. چند قاشق از این پودر نرم شده را در یک پارچ آب بریزید و بجوشانید. بگذارید دم بکشد و بعد بنوشید. این چای را حداقل سه بار در روز مصرف کنید. به جای آن می تواند این پودر را با آب مخلوط کنید و بنوشید.

دمنوش سیر

سه حبه سیر را رنده کنید و به یک فنجان آب بیفزایید. بجوشانید، دم کنید و بنوشید. این محلول را پس از غذا میل کنید.

چغندر بخورید!

گفته می شود که چقندر یا لبوی قرمز فشار خون و پره اکلامپسی را بصورت طبیعی درمان می کند. آب چغندر را بگیرید و بنوشید یا آن را با سالاد میل کنید.

درمان فشار خون بارداری

درمان خانگی فشار خون بارداری

2- درمان دارویی فشار خون بارداری

برخی از داروهای فشار خون قدیمی سبب ایجاد مشکلاتی در زنان باردار می شوند. بر اساس گزارش کلینیک MAYO از داروهای پایین آورنده ی فشار خون شامل موارد زیر باید جدا خودداری کرد:

  • مهارکننده های ACE
  • مهارکننده های رنین
  • مسدود کننده های گیرنده ی آنژیوتانسین

این داروها از طریق جریان خون به جنین می رسند و در رشدش تأثیر گذاشته و می توانند اثر منفی بر سلامت جنین داشته باشند. داروهای فشار خون ذکر شده همچنین سبب کاهش مقدار خون مادر نیز می شوند که به توانایی بارداری مادر لطمه میزند.

متیل دوپا و Labetalol داروهایی هستند که از نظر کنترل فشار خون بی خطر در نظر گرفته شده اند.البته اگر در طی دوران بارداری فشار خونتان بالا می رود، در مورد نحوه ی درمان فشار خون حاملگی با دکتر فشار خون مشورت کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید