پروستات یک بیماری نسبتا شایع در میان مردان است که روش های متعددی برای کنترل و درمان آن وجود دارد. تانما در این مطلب علاوه بر بیان عوارض بزرگی پروستات، روش های درمان مشکلات پروستات با مواد طبیعی و دارویی را برایتان مطرح می کند؛

پروستات چیست؟

پروستات، غده مهمی در سیستم تولید مثل مردان است. در صورت سالم بودن و در مردان جوانتر از ۵۰ سال ، معمولاً به اندازه یک گردو است و وزن آن حدود ۰.۷۵ اونس است. پروستات در شکم ، جلوی راست روده و بین آلت تناسلی و مثانه قرار دارد. مجرای ادرار ، همان لوله ای است که اسپرم را از بیضه و ادرار را از مثانه و از طریق آلت تناسلی بیرون می آورد و همچنین از پروستات عبور می کند. این غده در باروری مردان نقش دارد و مایع پروستات را که بخشی از مایع منی است ، می سازد و ترشح می کند.

شایع ترین مشکلات پروستات

بزرگی پروستات

هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) که همان پروستات بزرگ شده است به معنای رشد بیش از حد غده ی پروستات می باشد.

عوارض بزرگی پروستات

  • عدم توانایی ناگهانی در ادرار کردن (احتباس ادراری یا شاش بند شدن)
  • عفونت دستگاه ادراری
  • سنگ مثانه
  • آسیب مثانه
  • آسیب کلیوی

سرطان پروستات

سرطان پروستات شایع ترین سرطان در مردان است (علاوه بر سرطان پوست). حدود یک ششم مردان در طول زندگی خود به سرطان پروستات مبتلا می شوند. از آنجایی که رشد سرطان پروستات معمولا آهسته است، تنها حدود یک نفر از هر 35 مرد مبتلا به سرطان پروستات فوت خواهد کرد.

التهاب پروستات یا پروستاتیت

بر خلاف بسیاری از مشکلات پروستات، پروستاتیت – التهاب یا عفونت پروستات – اغلب در مردان جوان و میانسال رخ می دهد. تنها 5 تا 10 درصد مردان در طول زندگی خود پروستاتیت را تجربه می کنند.

پروستات چیست

شایع ترین مشکلات پروستات

علل بیماری های پروستات

علل بزرگی پروستات

علت بزرگی پروستات بخوبی مشخص نیست؛ ولیکن تصور می شود به دلیل تغییراتی باشد که در تعادل هورمون های جنسی در مردان مسن تر رخ می دهد. اما عواملی چون سالخوردگی، سایقه خانوادگی، زمینه های نژادی و شیوه زندگی و چاقی ریسک ابتلا به بزرگ شدن پروستات را افزایش می دهد.

علل التهاب پروستات

عفونت های باکتریایی علت پروستاتیت باکتری های حاد و مزمن هستند. گاهی اوقات، باکتری ها می توانند از طریق مجرای ادرار به پروستات وارد شوند. اگر از یک کاتتر یا یک ابزار پزشکی که با مجرای ادراری سر و کار دارد استفاده می کنید، در معرض خطر ابتلا به عفونت پروستات هستید. سایر عوامل خطر عبارتند از:

  • انسداد در مثانه
  • عفونت
  • بیماری های منتقله از راه جنسی (STDs)
  • پروستات بزرگ یا آسیب دیده، که می تواند ابتلا به عفونت را افزایش دهد.

علل سرطان پروستات

  • سابقه خانوادگی
  • سن
  • نژاد و قومیت
  • منطقه جغرافیایی
  • تغییر ژن ها

علائم بیماری های پروستات

علائم خوش خیم

  • تکرر ادرار و یا احساس نیاز فوری به ادرار کردن
  • افزایش دفعات ادرار کردن در طول شب که به آن شب ادراری می گویند
  • مشکل در هنگام شروع ادرار کردن
  • ضعیف شدن جریان ادرار و یا قطع و وصل شدن جریان ادرار
  • قطره قطره آمدن ادرار در بخش پایانی ادرار
  • زور زدن در هنگام ادرار کردن
  • ناتوانی در تخلیه کامل مثانه

علائم نادر

  • عفونت دستگاه ادراری
  • ناتوانی در ادرار کردن و در نتیجه احتباس ادراری (شاش بند شدن)
  • وجود خون در ادرار

علائم خطرناک

  • تکرر ادرار
  • جریان ادرار ضعیف، قطره قطره آمدن ادرار و یا نیاز به فشار برای تخلیه
  • تکرر ادرار مخصوصا در شب ها
  • خون در ادرار
  • خون در مایع منی
  • اختلال نعوظ
عوراض بیماری پروستات

علائم بیماری پروستات

عوارض نارسایی پروستات

تشخیص دیر هنگام پروستات و درمان دیر آن ممکن است سبب بزرگی بیش از حد آن و ابتلا به سرطان پروستات شود و برخی روش های درمانی نیز احتما بروز عوارضی چون بی اختیاری ادراری و ناتوانی جنسی را افزایش دهد.این امر نشان دهنده ی ضرورت انجام آزمایش PSA در مردان است.

درمان پروستات از طریق جراحی رادیکال پروستاتکتومی ممکن است سبب بی اختیاری ادراری و ناتوانی جنسی در مردان شودکه با روش های درمانی جدید این دو مشکل به صورت جراحی و سرپایی قابل رفع است.

تشخیص نارسایی های پروستات

معاینه رکتال دیجیتال (DRE)

در طی DRE ، پزشک یک انگشت با دستکش و چرب شده را به راست روده وارد می کند تا پروستات را که در مجاورت رکتوم است ، معاینه کند. اگر پزشک شما در بافت ، شکل یا اندازه غده ناهنجاری پیدا کند ، ممکن است به آزمایشات بیشتری نیاز داشته باشید.

آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)

یک نمونه خون از ورید بازوی شما گرفته می شود و برای PSA ، ماده ای که به طور طبیعی توسط غده پروستات تولید می شود ، تجزیه و تحلیل می شود. وجود مقدار کمی PSA در جریان خون طبیعی است. با این حال ، اگر سطح بالاتر از حد طبیعی یافت شود ، ممکن است نشانگر عفونت پروستات ، التهاب ، بزرگ شدن یا سرطان باشد. آزمایش PSA همراه با DRE به شناسایی سرطان های پروستات در مراحل اولیه کمک می کند.

سونوگرافی

اگر آزمایش های دیگر نگرانی هایی را ایجاد کند ، پزشک ممکن است از سونوگرافی ترانس رکتال برای ارزیابی بیشتر پروستات شما استفاده کند. یک دوربین کوچک ، در راست روده شما قرار می گیرد. این دوربین با استفاده از امواج ، تصویری از غده پروستات شما ایجاد می کند.

جمع آوری نمونه ای از بافت پروستات

اگر نتایج آزمایش اولیه سرطان پروستات را نشان می دهد ، پزشک ممکن است روشی را برای جمع آوری نمونه ای از سلول ها از پروستات (بیوپسی پروستات) توصیه کند. نمونه برداری از پروستات اغلب با استفاده از یک سوزن نازک که برای جمع آوری بافت در پروستات قرار داده می شود ، انجام می شود. نمونه بافت در آزمایشگاه برای تعیین وجود سلول های سرطانی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.

پیشگیری از مشکلات پروستات

سویا

یکی از گیاهانی که باعث جلوگیری از رشد سلول های سرطانی در بدن است سویا است. سویا سرشار از سلولز است و منبعی غنی از فیبرهای گیاهی است.

ماهی

از بهترین گوشت ها گوشت ماهی است. اگر در سنین بالا قرار دارید پیشنهاد می کنیم که مصرف ماهی را بیشتر کنید. علاوه بر اینکه برای درمان آلزایمر و پیشگیری از آن بسیار مناسب است. ماهی برای جلوگیری از مشکلات پروستات هم گزینه مناسبی است.

تشخیص مشکلات پروستات

پیشگیری از مشکلات پروستات

سبزیجات

همیشه در هر سنی پیشنهاد می شود که سبزی ها را در وعده های غذایی خود قرار دهید. خانوادۀ کلم می تواند برای رفع جلوگیری از بیماری های پروستات بسیار مناسب باشد.

مصرف آب

مصرف زیاد آب و مایعات غیرالکلی چون سبب شستشوی کلیه و مثانه می شود برای مبتلایان به هیپرتروفی پروستات مفید است. برعکس آن مصرف قهوه و آب جو به این افراد توصیه نمی شود.

پرهیز از مصرف الکل

مصرف الکل، مایعات دارای کافئین و ترکیباتی که مجاری ادرار را ملتهب می کنند برای مبتلایان به هیپرتروفی پروستات مضر است.

ورزش کردن

مطالعات بیشماری نشان داده اند که ورزش می تواند از بزرگ شدن پروستات جلوگیری و به مدیریت علائم بزرگی خوش خیم پروستات یا همان هایپرپلازی خوش خیم کمک کند.

روش های درمان نارسایی های پروستات

الف) درمان های خانگی مشکلات پروستات

گوجه فرنگی

گوجه به عنوان منبع غنی از لیکوپن، فیتونوترینت و کاروتنوئید شناخته میشود. لیکوپن یکی از انواع آنتی اکسیدان های قوی است که برای سلامت پروستات بسیار مؤثر است.

ماهی سالمون

امگا ۳ یکی از مواد مغذی و مفید برای سلامت و درمان بیماری های پروستات است و ماهی سالمون نیز سرشار از امگا ۳ است. رنگ پولک های انواع مختلف سالمون با یکدیگر متفاوت است و به همین دلیل برخی از انواع آن نسبت به بقیه امگا ۳ بیشتری دارند. بنا به گفته محققان، امگا ۳ موجود در ماهی، مانع پیشرفت تومور پروستات میشود و همچنین مانع پیشرفت سرطان در دیگر قسمت های بدن افرادی می شود که پیشتر به این نوع سرطان مبتلا بوده اند.

زردچوبه

زردچوبه نوعی گیاه است که با آسیاب کردن ریشه های آن تبدیل به نوعی ادویه می شود. زردرنگ بودن این ماده سبب تندتر بودن مزه آن می شود. زردچوبه می تواند مانع از بروز سرطان پروستات شود، رشد سرطان پروستات موجود را کاهش داده و حتی سلول های سرطانی را از بین ببرد.

ویتامین E

مصرف موادغذایی حاوی ویتامین E، سبب کاهش احتمال بزرگ شدن پروستات مشوند و از غدد پروستات در برابر سرطان محافظت می کنند. مارگارین، روغن های گیاهی، گردو، گندم و غلات کامل از جمله منابع غنی ویتامین E هستند.

ویتامین D

سطوح بالای ویتامین D در خون نیز اثر حفاظتی در برابر سرطان پروستات دارد. این ویتامین به دلیل اثرات ضد تكثیری و ضد متاستاز خطر ابتلا به سرطان پروستات را كاهش میدهد. از آنجاییكه نور آفتاب و مواد غذایی محدودی مانند كره، زرده تخم مرغ، خامه و جگر تنها منابع دریافت این ویتامین هستند، مصرف مكمل های ویتامین D در اغلب افراد ضروری به نظر می رسد

انار

انار سرشار از الاگیتانین است. الاگیتانین یک آنتی اکسیدان است و از بدن در برابر انواع سرطان ها از جمله سرطان پروستات محافظت می کند. بر اساس نتایج به دست آمده عصاره ی انار می تواند مانع از تکثیر سلول های سرطانی پروستات شود.

درمان پروستات با طب سنتی

درمان خانگی پروستات

ب) درمان مشکلات پروستات در طب سنتی

گزنه

برای درمان تورم و التهاب پروستات باید یک قاشق مرباخوری از گزنه خشک و خرد شده را در یک فنجان آب جوش دم کنید؛ بعد از ۱۵ دقیقه دمنوش شما آماده است.

شیرین بیان

مصرف روزانه سه فنجان از دمنوش شیرین بیان به کمک مثانه و غده پروستات آقایان می آید. برای تهیه این دمنوش یک قاشق چای خوری پودر ریشه شیرین بیان را در یک لیوان آب جوش بریزید و بگذارید تا دمنوش کمی بخار کند؛ به این ترکیب های گیاهی می‎توانید ادویه های مختلف مثل چوب دارچین به همراه عسل هم اضافه کنید.

چای سبز

شاید باورتان نشود اما چای سبز شاه گیاه دارویی و پزشکی است که در طب سنتی جایگاه ویژه ای دارد. اگر التهاب و عفونت مثانه و پروستات دارید، باید به صورت روزانه سه فنجان چای سبز مصرف کنید؛ بهتر است به این ترکیب طبیعی با آنتی اکسیدان های فراوان کمی عسل اضافه کنید.

حنا

حنا فقط گیاه مخصوص خانم ها و مادر بزرگ ها نیست! این گیاه می تواند پروستات آقایان و درد های ناشی از آن را هم درمان کند. برای این کار ابتدا وان حمام را پر از آب ولرم کنید و مقداری حنا درون وان حمام بریزید؛ سپس به مدت بیست دقیقه تا نیم ساعت در وان بنشینید تا تمام درد ها، سوزش و التهاب های ناشی از این غده از بین برود.

ج) درمان مشکلات پروستات با ورزش

ورزش های مقاومتی

ورزش های مقاومتی یا تمرین های قدرتی، می توانند نقش اساسی در حفظ سلامت پروستات داشته باشند. این تمرین ها به افزایش توده عضلانی و کاهش وزن اضافی بدن کمک می کنند، که به نوبه خود ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات نیز کمک کنند.

ورزش های هوازی

توصیه می شود هفته ای 150 دقیقه ورزش هوازی انجام دهید که باعث می شود سوخت کالری شما در طول تمرین و چند ساعت بعد از تمرین افزایش یابد. با وارد کردن تمرینات هوازی در برنامه خود، بدن شما کالری های اضافی را می سوزاند. ورزش های هوازی می توانند برای افرادی که خستگی ناشی از سرطان در طول و پس از درمان دارند، مفید باشند.

تمرینات کگل

ورزش و تمرینات کگل دارای فواید سلامتی بسیاری برای آقایان، به خصوص در مورد سلامت پروستات آن ها می باشند. غده پروستات را می توان در زیر مثانه، اطراف مجرای ادرار پیدا کرد. مجرای ادرار لوله ای است که ادرار را از طریق آلت تناسلی مردانه از بدن خارج می کند.

در حین درمان پروستات، عضلات اطراف پروستات می توانند ضعیف شوند و در نتیجه نشت ادرار و حتی بی اختیاری ایجاد می شود. با انجام ورزش و تقویت قدرت عضلات پروستات و لگن، از مزایای بسیاری بهره مند می شوید.

درمان دارویی پروستات

درمان پروستات با ورزش

د) درمان دارویی مشکلات پروستات

داروهای درمان پروستاتیت

برای پروستاتیت باکتریایی، آنتی بیوتیک ها یا ضد میکروب ها را به مدت 6 تا 8 هفته مصرف کنید. اگر عفونت شدید حاد دارید، ممکن است به بستری شدن نیاز داشته باشید. در طول این مدت، مایعات و آنتی بیوتیک ها را به صورت داخل وریدی دریافت خواهید کرد. درمان پروستاتیت مزمن بستگی به علائم شما دارد. پزشک شما در ابتدا آنتی بیوتیک ها را برای جلوگیری از عفونت باکتریایی تجویز می کند. داروهای دیگر برای کمک به کاهش ناراحتی و درد عبارتند از:

  • سیلیدوسین (راپافلو)
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDS) مانند ایبوپروفن و آسپرین
  • گلیکوزآمینوگلیکان (کندریتین سولفات)
  • شل کننده های عضلانی مانند سیکلوبنزاپرین و کلونازپام
  • آرامبخش ها

داروهای درمان بزرگی پروستات

  • مسدود کننده های آلفا
  • مهار کننده های آنزیم ۵ آلفا ردوکتاز
  • درمان دارویی ترکیبی(یک مسدودکننده آلفا ترکیب شده با یک مهار کننده ۵-آلفا ردوکتاز)

داروهای درمان سرطان پروستات

هورمون هایی که با عنوان هورمون آزاد کننده جسم زرد شناخته می شوند آنتاگونیست هایی هستند که از رسیدن پیام هورمون های مغزی به بیضه به منظور ساخت تستوسترون ممانعت به عمل می آورند. داروهای که به طور معمول در این نوع از هورمون درمانی استفاده می شوند شامل: لیوپرولید(لوپرون،الیگارد) ، گوسرلین(زولادکس) ، تریپتورلین(ترلستار) و هیسترلین(ونتاز) هستند. البته بعضی داروها همچون کتوکونازول و ابی راتراون(زای تیگا) ممکن است استفاده گردند.

در دسته ی دیگر، داروهایی که با عنوان ضد آندروژن شناخته می شوند از دسترسی پیدا کردن سلول های سرطانی به تستوسترون جلوگیری می کنند. که شامل بایکالوتامید(کاسودکس) ، فلوتامید و نیلوتامید(نیلاندرون) است.داروی اینزالوتامید(اکس تاندی) می تواند به عنوان دارویی که سایر هورمون درمانی ها برای بلند مدت جواب ندهند استفاده گردد. داروهای جدید درمان سرطان پروستات هم عبارتند از:

  • Abirateroneاستات (Zytiga)
  • آپالوتامید (ارلادا)
  • آنزالوتامید (Xtandi)
مراقبت های بیماران پروستاتی

درمان دارویی مشکلات پروستات

ممنوعیت های غذایی بیماران پروستاتی

یکی از مراقبت های بیماران پروستاتی، داشتن رژیم غذایی سالم و داشتن برخی پرهیزهای غذایی است که در زیر به آن ها اشاره شده است:

  • سعی کنید از گوشت های خام دوری کنید.
  • همچنین مصرف غذاهای پرچرب را از وعده های غذایی خود دور کنید یا اینکه بسیار کمتر کنید.
  • گوشت قرمز و فرآورده های آن برای مردان مخصوصاً در سنین بالا باید کنترل شود.
  • توصیه میشود مصرف تخم مرغ را تا حد امکان کاهش دهید و در وعده های صبحانه به جای تخم مرغ از سبزی های تازه استفاده کنید.
  • فلفل قرمز خاصیت های بسیاری دارد مانند باز کردن رگ ها و کمک به رابطه جنسی خوب. اما برای کسانی که سرطان پروستات دارند مصرف این ادویه ممکن است مضر باشد.
  • هورمون آستروئیدی موجود در لبنیات، موجب تأثیرهای بیولوژیکی بر روی انسان ها و جانداران میشود. پیشنهاد می گردد برای تأمین کلسیم به سراغ منابع غنی کلسیم غیر لبنی بروید. شیربرنج و شیربادام سرشار از کلسیم غیر لبنی هستند.
  • شکر از مواد غذایی مضر برای پروستات است. در تحقیقاتی که توسط آکادمی خوراک و تغذیه به عمل آمد، نشان داده شد، مصرف شکر باعث بالا رفتن سطح انسولین و موجب رشد سلول های سرطانی و خطر ابتلا به بیماری های جدی دیگر می شود.
  • بسیاری از مواد غذایی کنسرو شده، حاوی سمی هستند که موجب سرطان پروستات می شود. در تحقیقات نشان داده شد که سم موجود در مواد غذایی کنسرو شده، موجب سرطان پروستات در آقایان و سرطان سینه در بانوان می شود.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید