کووید 20 یک گونه جهش یافته از کرونا است که طبق بررسی های صورت گرفته قدرت سرایت چند برابری نسبت به نوع قبلی پیدا کرده است. تانما در این مطلب ضمن بیان علائم و عوارض کووید 20 ، ویژگی ها و روش های پیشگیری از آن را بیان می کند؛

کووید-20 چیست ؟

به طور کلی جهش‎ها انواع مختلفی دارند و باعث ایجاد تغییرات ژنتیکی در همه جانداران می شود. انواعی از جهش‎ها برای خود موجودات زنده ممکن است خطرناک باشند، اما برخی جهش‎ها نیز ممکن است باعث ایجاد قابلیت هایی در موجودات زنده شوند. جهش‎ها به طورکلی تغییرات تصادفی رمزهای ژنتیکی در جانداران هستند که در اثر عوامل مختلف ایجاد می‎شوند.

حال تحقیقات نشان می دهند نوعی از جهش‎ها در کرونا ویروس 2019 اتفاق افتاده است. نوع جهش‎یافته فعلاً VUI-202012/01 نامیده می شود و تحقیقاتی که در در دسامبر سال 2020 در انگلستان انجام شده، منجر به شناسایی این نوع جهش یافته(کووید-20) شده است.

البته سه مساله موجب شده تا گونه جدید ویروس کرونا نگران کننده تر باشد. نگرانی اول مربوط به جایگزینی سریع آن به جای گونه های قدیمی تر است. دوم آنکه در ویروس تازه، بخش هایی جهش یافته اند که دارای اهمیت زیادی هستند. نگرانی سوم هم اینکه بررسی های آزمایشگاهی نشان می دهد برخی از جهش های تازه توانایی این ویروس برای آلوده کردن سلول های بدن را نیز بیشتر می کند.

ویژگی های کووید 20

  • کرونای جدید سریعتر از نسخه های دیگر گسترش می یابد - بطوریکه ۷۰ درصد عفونی تر است.
  • رایج ترین نسخه این ویروس در انگلیس است به دلیل همین به کرونای انگلیسی معروف شده است.
  • تغییراتی در پروتیین «اسپایک»ویروس ایجاد شده است.
  • سازمان بهداشت جهانی تأثیر جهش جدید SARS-CoV-۲ را در مرگ و میر مشاهده نمی کند.
  • قدرت چسبندگی بیشتری به سلول های تنفسی پیدا کرده و از طرفی قدرت ورود این ویروس به سلول های تنفسی هم افزایش پیدا کرده است.
  • تغییرات صورت گرفته در ویروس کرونا موجب شده تا بیماری زایی این نوع ویروس جدید در کودکان بیشتر باشد.
  • آزمایشش هفته ها یا شاید ماه ها طول می کشد.
  • آنتی بادی نجات یافتگان تأثیر کمتری روی آن دارد.
  • گونه جدید به دانمارک، ایتالیا، استرالیا و هلند منتقل شده است.
میزان سرایت کووید 20

ویژگی های کووید 20

میزان سرایت کووید 20

دانشمندانی که به دولت انگلستان مشاوره می‎دهند، تخمین زده اند که کووید-20 می‎تواند تا 70% مسری تر از انواع دیگر باشد. اطلاعات مربوط به نوع جدید ویروس به سازمان بهداشت جهانی منتقل داده شده است و سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرده است که در حدود 14 تغییر ژنتیکی در این نوع ویروس ایجاد شده که برخی از آن ها ممکن است بر انتقال ویروس در انسان تأثیر بگذارد.

طبق گزارش WHO، نوع جدید از جنوب شرقی انگلیس نشأت گرفته است. ظاهراً کووید-20 اولین بار در ماه سپتامبر در انگلیس مشاهده شده است. اما امروزه تحقیقات در انگلستان نشان داده اند که نوع جهش یافته مسئول 60 درصد از عفونت های جدید در لندن است و فقط در طول یک هفته موارد ابتلا با آن تقریباً دو برابر شده است. البته در مقابل برخی صاحب نظران اظهار داشتند که ممکن است افزایش بروز نوع جدید ناشی از رفتار انسان باشد.

علائم کووید 20

در خصوص عوارض و علائم کووید 20 باید گفت که با توجه به اینکه تاکنون در ایران گزارشی مبنی بر ابتلا به ویروس کرونای انگلیسی گزارش نشده نمی توان از نظر علائم کلینیکی و تظاهرات بالینی اظهار نظری دقیق در این باره ارائه کرد، با این وجود بروز هر نوع تغییر در ویروس بستگی به بدن انسان دارد.

پیشگیری از کووید 20

  • اولین گام محدودیت تردد به کشورهایی است که در آن ها نوع جدید جهش یافته شناسایی شده است.
  • گام دوم مراقبت بیشتر از خود با استفاده از تجهیزات حفاظتی مانند ماسک و شیلد، شستشوی مرتب دست ها و ضدعفونی کردن محل های مشکوک و همچنین حفظ فاصله امن از افراد آلوده است.
  • در حال حاضر راه حل سریع برای مقابله با آن اعمال قرنطینه است و در رابطه با روش های درمان کووید 20 همچنان همان پروتکل درمانی کووید 19 به کار می رود و پروتکل درمانی خاصی برای آن در نظر گرفته نشده است چون علائم بیماری تقریبا یکسان است.

کووید 20 و واکسن کرونا

هنوز هیچ نشانه ای وجود ندارد که بتوان ادعا کرد واکسن فعلی علیه این نوع جدید کارایی نخواهد داشت. بنابراین، با دانسته های فعلی در مورد مکانیزم ساخت و عملکرد واکسن های مورداستفاده، احتمالاً استفاده از واکسن‎ها علیه این نوع هم مؤثر خواهد بود. شرکت های سازنده دو واکسن اول یعنی Moderna و Pfizer / BioNTech در حال آزمایش تأثیر واکسن بر روی نوع جهش یافته جدید یا همان کووید 20 هستند.

پیشگیری از کووید 20

کووید 20 و واکسن کرونا

با این حال متخصصان هشدار می دهند اگر ویروس کرونا باز هم جهش کند، مشخص نیست واکسن های فعلی در برابر آن کماکان کارآیی داشته باشند. به گفته پرفسور راوی گوپتا از دانشگاه کمبریج، ویروس کرونا به طور بالقوه در مسیر فرار از تأثیرگذاری واکسن هاست و چند گام اولیه را در این زمینه برداشته است.

لذا ممکن است در آینده با جهش های بیشتر ویروس کرونا واکسن های فعلی قادر به نابودی آن نباشند. لذا احتمالاً واکسن های کرونا هم باید طی ماه های آینده مانند واکسن آنفولانزا به روز شوند تا تأثیرگذاری خود را بر روی این ویروس حفظ کنند.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید