سلامت گوش را باید جدی گرفت زیرا نادیده گرفتن اصول بهداشتی مربوط به گوش و عدم درمان به موقع بیماری های سیستم شنوایی، سبک زندگی فرد را تحت تأثیر قرار داده و قدرت شنوایی او را کاهش خواهد داد. تانما در این مطلب به بیان نکاتی را در خصوص شیوه صحیح مراقبت گوش پرداخته است؛

بیماری گوش چیست ؟

به هر نوع بیماری و یا اختلالاتی که بر گوش انسان تأثیر می گذارد، بیماری های گوش اطلاق می شود.

انواع بیماری های گوش

  • عفونت های گوش
  • عفونت های زمان جنینی
  • اتیب سروز
  • اتواسکلروز
  • منیر menieres
  • بیماریهای گوش ارثی
  • ضربه به گوش ها
  • بیماری خود ایمنی در گوش
  • پارگی پرده گوش
  • کم شنوایی ناشی از مسمومیت های دارویی
  • وزوز گوش
  • پیر گوشی
  • کم شنوایی ناشی از نویز
تست سلامت گوش

انواع بیماری های گوش

تست سلامت گوش چیست ؟

تست سلامت گوش اغلب اصطلاحی است که برای بررسی عملکرد گوش از آن استفاده می شود. گوش انسان از دو بخش تعادل و شنوایی تشکیل شده است. برای بررسی سلامت گوش بایستی هر دو بخش گوش آزمایش شود و از سلامت آن مطمئن شد.

انواع تست های سلامت شنوایی

اندازه گیری رفلکس آکوستیک

رفلکس عضله گوش میانی (MEMR) نیز نامیده می شود، این تست وضعیت گوش را در صداهای بلند بررسی می کند. در شنوایی طبیعی، با شنیدن صداهای بلند یک عضله کوچک درون گوش سفت می شود. به این آزمایش رفلکس صوتی گفته می شود.

آزمایش تون خالص

همان ادیومتری است که با کمک ان آستانه های شنوایی بررسی می شود.

آزمایش تشخیص کلمات

یک سری کلمات نوسط شنوایی شناس گفتته می شود و از شما که داخل اتاق آکوستیک نشسته اید خواسته می شود ان را تکرار نمایید.

تمپانومتری

این آزمایش به متخصص شنوایی شناس کمک می کند که بفهمد آیا عفونت گوش یا سایر مشکلات مانند تجمع مایعات یا موم، یا سوراخ یا پارگی در مجرای گوش وجود دارد یا نه.

نکات مهم مراقبت از گوش

بایدهای مراقبت از گوش

از گوشگیر استفاده کنید

قرار گرفتن بیش از حد و طولانی در محل های پر سر و صدا باعث کاهش قدرت شنوایی افراد می شود. بنابراین، استفاده از گوشگیر با توجه به فیلترهای تعبیه شده در آن، می تواند به کاهش صداهای مزاحم و حذف فرکانس های آسیب زننده تا حد زیادی کمک کند، اما در عین حال کیفیت صداهای مربوط به افرادی را که با آنها در حال گفتگو هستید، تغییر نمی دهد.

صدای موسیقی را کم کنید

اگر تمایل دارید تا از هدفون استفاده کنید، باید از قانون 60/60 تبعیت کنید، یعنی باید میزان صدا را روی 60 درصد تنظیم کرده و در روز فقط 60 دقیقه با هدفون گوش کنید. در ضمن، هدفون هایی که درون حفره گوش قرار می گیرند بسیار خطرناک می باشند؛ بنابراین، آنهایی را به کار برید که بیرون و روی گوش می ایستند.

به گوش خود استراحت بدهید

اگر در مکان های پر سر و صدا مثل یک باشگاه ورزشی و یا کنسرت برای مدتی طولانی حضور دارید، سعی کنید در طول مدتی که در آنجا هستید چند باری حداقل 5 دقیقه بیرون آمده و به گوش های خود استراحت بدهید. محققان معتقدند که به ازای هر دفعه ای که در معرض صدای بلند قرار می گیریم، به طور میانگین 16 ساعت نیاز است تا گوش ها به طور کامل ترمیم یابند.

گوش های خود را خشک نگهدارید

رطوبت زیاد باعث رشد باکتری ها و ورود آنها به گوش می شود. بنابراین، افرادی مثل شناگرها معمولا بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به عفونت های گوش هستند. بدین ترتیب، همیشه بعد از شنا و یا دوش گرفتن، از یک حوله خشک و تمیز برای پاک کردن رطوبت درون گوش هایتان استفاده کرده و همچنین با تکان دادن سر به چپ و راست، آب موجود در آن ها را تخلیه نمایید.

تحرک بدنی داشته باشید

ورزش های هوازی مثل پیاده روی، دویدن و دوچرخه سواری برای گوش مفید هستند. زیرا، سرعت خون رسانی به اعضای بدن مثل گوش ها را افزایش می دهد.

نبایدهای مراقبت از گوش

بایدهای مراقبت از گوش

از سینوس های خود مراقبت کنید

اگر سینوس های شما به علت سرماخوردگی و یا آلرژی بسته شوند شما می توانید احساس کنید که گوشهایتان به خوبی قبل از گرفته شدن سینوس هایتان نمی شنوند، در چنین شرایطی در اولین فرصت برای جلوگیری از گسترش عفونت که باعث کیپ شدن گوش ها می شوند به دکتر مراجعه کنید.

از هدفون سفارشی استفاده کنید

اگر اغلب عادت دارید که با استفاده از دستگاه های قابل حمل موسیقی و یا گوشی همراه ، موسیقی گوش کرده و یا ویدئو تماشا می کنید ، ایده خوبی است که از هدفون هایی که قالب آن ها سفارشی می باشد استفاده نمایید. این قالب ها معمولا” با هزینه های ارزان قیمت به صورت اختصاصی برای لاله گوش شما طراحی می شوند و به شما کمک می کنند تا صداهای اضافی و مزاحم محیط اطراف را نشنوید.

استرس خود را کاهش دهید

استرس و اضطراب با وزوز کردن گوش به صورت موقتی و یا دائمی ارتباط دارد. زمانی که استرس دارید ، بدن شما پر از آدرنالین می شود و این تاثیرات مخربی بر روی : اعصاب ، جریان خون ، گرمای بدن و… می گذارد. بنابراین کارشناسان توصیه می کنند که حتما” در مواقعی که استرس دارید ، سعی کنید مقدار آن را کم کرده و آرامش خود را حفظ نمایید. با استفاده از ترفند های زیر می توانید این کار را انجام دهید:

  • نفس عمیق بکشید.
  • از تصویر سازی مثبت استفاده کنید.
  • یک موسیقی آرام بخش گوش کنید.
  • کمی قدم بزنید.
  • حتی به روز ، کمی بخندید.
  • با دیگران صحبت کنید.
  • کمی چرت بزنید.
  • به طبیعت بروید و از زیبایی های آن لذت ببرید.

نبایدهای مراقبت از گوش

از گوش دادن به موزیک با صدای بلند خودداری کنید

گوش دادن به موزیک با صدای بلند به مرور زمان باعث آسیب رساندن به گوش هایتان می شود. اکثر افراد اغلب تمایل به گوش دادن موزیک با صدای بلند از طریق هدفون ها و هندزفری هایشان می باشند که بسیار مضر و آسیب رسان می باشند. بنابر این موزیک را با صدای بلند گوش ندهید تا از آسیب رساندن به گوش هایتان جلوگیری شود.

از خوردن غذاهایی که باعث فشار خون بالا و قند خون می شود اجتناب کنید

افرادی که از فشار خون بالا و قند خون بالا رنج میکشند، اغلب پس از مرور زمان قدرت طبیعی شنوایی خود را از دست می دهند. بنابراین از خوردن برخی مواد غذایی خودداری کنید و فشار خون و قند خون خود را چک کنید تا از قوه شنوایی خود محافظت کنید.

از فرو کردن اشیاء نوک تیز در گوش بپرهیزید

جرم های گوشتان زمانی کاهش پیدا می کنند که شما کمتر بشنوید. جرم های داخل گوشتان باید تمیز شود و اگر مشاهده کردید که بیش از حد جرم تولید می کنند باید به متخصص گوش مراجعه نمایید و در اکثر مواقع زمانی که شما دوش می گیرید خود به خود تمیز خواهند شد. از فرو کردن مداد و اشیاء نوک تیز و نازک مانند سیخ به داخل گوش جدا خودداری کنید که باعث پاره شدن پرده ی گوش و آسیب های جدی میشود.

مراقبت از گوش سالم

نبایدهای مراقبت از گوش

از قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد خودداری کنید

سر و صدای محیط اطرافتان باعث آسیب رسانی به قوه ی شنوایی تان خواهد شد، مانند صدای دستگاه های مخلوط کن ، خشک کن مو ، آسیاب کن قهوه و... کم کم به طور منظم و به مرور زمان باعث آسیب رسانی می شود. اگر ناچار به کار کردن در محیط پر سر و صدا هستید، حتما از پلاگ های مخصوص گوش و گوشی های محافظ گوش استفاده كنید.

جرم گوش خود را پاک نکنید

جرم موجود در گوش دارای خاصیت چربی و اسیدی است، چربی موجود در گوش از ترك خوردن پوست گوش جلوگیری كرده و سبب نرمی پرده آن می شود. خاصیت اسیدی جرم موجود در گوش از رشد قارچ ها و باكتری ها در گوش نیز پیشگیری می كند. بنابراین نباید جرم گوش را پاک کرد حتی به وسیله گوش پاک کن.

نباید مواد شوینده در حمام وارد گوشتان شود

از ورود عمدی آب و مواد شوینده مانند شامپوها به داخل مجرای گوش در حین استحمام اجتناب كنید، همچنین از شنا كردن در آب های آلوده بپرهیزید.

از گوش پاک کن استفاده نکنید

از گوش پاك كن برای خشك كردن گوش ها بعد از هر استحمام اجتناب كنید. بعد از استحمام با جریان دادن هوای گرم و ملایم سشوار به مدت دو دقیقه از فاصله نیم متری به سمت گوش , آنها را خشك كنید.

گوش خود را دستکاری نکنید

در صورت ورود اجسام خارجی در گوش ، اول سعی کیید با قرار دادن گوش به سمت پایین و تكان دادن آرام سر و لاله گوش آن را خارج کنید. در صورتی كه با این اقدامات موفقیت حاصل نشد از سایر اقدامات و دست کاری جداً خودداری کنید. زیرا ممكنست سبب آسیب به پرده گوش و یا بدتر شدن وضعیت شود. در این حالت باید سریعاً به پزشك خود تماس بگیرید.

گوش خود را نخارانید

درصورت خارش گوش از خاراندن آن پرهیز کرده و به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

بدون تجویز پزشک دارو مصرف نکنید

داورهای ضد عفونت غیر استروئیدی از قبیل آسپرین، ایپوپروفن و یا ناپروکسین می توانند به شنوایی شما صدمه زده و از قدرت آن بکاهند. همچنین جهت تسكین درد گوش ، هرگز از دود سیگار و یا مواد مخدر استفاده نکنید.

نحوه مراقبت از گوش های سالم

از صداهای بیش از حد بلند دوری کنید

اگر بخواهیم نشانه هایی کلی را برای قرار داشتن در معرض صدای بیش از حد بلند با احتمال آسیب رساندن به گوش ها به شما معرفی کنیم، می توانیم موارد زیر را بیان کنیم:

  • صداهایی که شما را مجبور می کنند برای صحبت کردن صدای خود را بیش از حد بلند کنید.
  • وضعیتی که طی آن نتوانید صدای دیگران را به درستی بشنوید.
  • صدایی که موجب حس ناراحتی در گوش شما شود.
  • وضعیت هایی که موجب سوت کشیدن گوش یا افت موقتی شنوایی شوند.

اگر بخواهیم بحث را کمی علمی کنیم، باید بگوییم معیار سنجش طول صوت واحدی به نام دسی بل است و هر صدایی بلندتر از ۸۵dB می تواند به گوش های شما آسیب برساند. این بدان معناست که اگر در پی روشی برای محافظت از سلامت گوش خود هستید، حتماً باید از قرار گرفتن طولانی مدت در مجاورت این اصوات با طول موج زیاد خود داری کنید. ضمناً اگر مجبور به قرار داشتن در چنین شرایطی هستید، حتماً باید از نویز گیرها و پوشش‍های ضد صدا و محافظ کننده از گوش استفاده کنید. چند مثال برای میزان شدت صداهای مختلف:

  • زمزمه کردن – ۳۰dB
  • مکالمه – ۶۰dB
  • ترافیک سنگین – ۷۰ تا ۸۵dB
  • موتور سیکلت – ۹۰dB
  • گوش دادن به موسیقی با حداکثر صدا از طریق هدفون – ۱۰۰ تا ۱۱۰dB
  • تیک آف هواپیما – ۱۲۰dB
نحوه مراقبت از گوش آسیب دیده

نحوه مراقبت از گوش سالم

از شیوه های غیر استاندارد برای تمیز کردن گوش ها استفاده نکنید

ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که حس کنید گوش هایتان به تمیز کردن احتیاج دارند. دلیل به وجود آمدن این حس تجمع ماده ای به نام سرومن است که البته بیشتر با نام جرم گوش شناخته می شود. اگر بخواهیم از دیدگاه یافتن روش و نحوه و چگونگی انجام صحیح مراقبت گوش به این عمل نگاه کنیم، باید شرایط خاصی را برای این کار در نظر بگیریم زیرا وارد کردن هر شی خارجی می تواند به سلامت شنوایی شما آسیب برساند.

گوش های انسان به طور طبیعی به تمیز کردن احتیاجی ندارند ولی اگر به هر دلیلی احساس کردید که گوش هایتان بیش از حد جرم تولید کرده است، باید برای حل مشکل به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید و برای این امر سه علت وجود دارد:

  • هیچ شخصی نمی تواند گوش خود را به طور استاندارد و کامل تمیز کند.
  • احتمال بسیار زیادی برای آسیب رساندن به گوش توسط خود فرد وجود دارد.
  • ممکن است این احساس ناشی از عفونت یا موارد مشابه باشد که در صورت مراجعه به پزشک متخصص گوش ، می توان این امر را تشخیص داد.

گاهی در تست شنوایی شرکت کنید

اگر حس می کنیدقدرت سمع شما تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش یافته است، باید بدون معطلی به پزشک متخصص گوش حلق و بینی ،مراجعه کنید. فراموش نکنید که هر مشکل سلامتی در ابتدای مسیر ساده تر درمان شده و ضعف شنوایی نیز از این قائده مستثنی نیستند. ضمناً افرادی که دارای مشاغل و شرایط پرخطر هستند، باید به طور روتین (برای مثال هر سال یکبار) در تست شنوایی یا( ادیومتری) شرکت کرده و به پیشگیری از وقوع مشکلات جدی بپردازند.

مراقبت از گوش های آسیب دیده

علائم گوش اسیب دیده

  • کم شنوایی ناگهانی – ممکن است قدرت شنیدن به طور کامل از بین برود یا صداها کمی خفه شوند.
  • گوش درد
  • خارش در گوش
  • نشت مایعات از گوش شما
  • احساس حرارت بالا
  • زنگ زدن یا وزوز گوش

نحوه مراقبت از گوش آسیب دیده

  • هیچ چیز را به گوش خود وارد نکنید. (از پنبه و گوش پاک کن گرفته تا قطره های گوش می توانند مشکلات شما را تشدید کنند.)
  • از ورود آب به گوش جلوگیری کنید. در این مورد باید اشاره کنیم که باید در هنگام استحمام دقت بیشتری به خرج دهید و به هیچ عنوان به استخر نروید.همچنین بعد از استحمام گوش خود را با باد ولرم سشوار از فاصله ۱۵ سانتی خشک کنید.
  • با شدت در بینی خود فوت نکنید. این کار می تواند آسیب موجود را بیشتر کند.
  • گوش خود را با کلاه پشمی گرم نگاه دارید.
  • اگر درد بیش از حد بود از مسکن ها استفاده کرد و در اولین فرصت به پزشک متخصص گوش مراجعه کنید. (توصیه می شود برای جلوگیری از تشدید بیماری در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.)
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید