سلامت ناخن در افزایش سلامت جسم و حفظ زیبایی دست بسیار مؤثر است و با رعایت نکات بهداشتی ساده در حفظ و نگهداری ناخن هایتان، می توانید سلامت خود را ارتقاء دهید. تانما در این مطلب علاوه بر بیماری های مربوط به ناخن، نکات زیبایی ناخن ها را به همراه راهکارهای حفظ سلامت ناخن مطرح می کند؛

بیماری های ناخن

  • تغییر رنگ (رگه های تیره، رگه های سفید و یا تغییر رنگ سطح ناخن)
  • تغییر در شکل ناخن
  • تغییر در ضحامت ناخن
  • شکنندگی ناخن
  • سوراخ شدن ناخن
  • خونریزی در اطراف ناخن
  • تورم یا قرمزی اطراف ناخن
  • درد ناخن ها
  • پوسته های اطراف ناخن
  • جدا شدن ناخن

علل شکننده بودن ناخن ها

سلامت ناخن امکان دارد به دلایل مختلفی به خطر بیفتد که شامل موارد زیر است:

کمبود تغذیه

کمبود برخی ریز مغذی ها از جمله آهن، روی (زینک)، ویتامین های A , B , C , D , E می تواند باعث شکننده شدن ناخن ها و پوسته پوسته شدن کناره های ناخن شود.

کم خونی

کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از انواع کم خونی است که به دنبال آن شکنندگی ناخن ها رخ می دهد .

مانیکور

انجام کارهای مختلف بر روی ناخن مانند مانیکور، پدیکور، کاشت ناخن ، استفاده از ناخن مصنوعی و … سبب شکننده شدن ناخن ها می شوند.

پاک کردن بیش از حد لاک ناخن با استون

دقت کنید لاک زدن موجب شکننده شدن ناخن ها نمی شود بلکه حتی بعضی منابع ذکر کردهاند که موجب تقویت ناخن ها نیز می شود. ( مخصوصا برخی لاک ها مثل لاک های گیاهی)؛ ولی پاک کردن مرتب ناخن ها با استفاده از استون به دلیل خاصیت حلالیت که در آن هست موجب شکننده شدن ناخن ها می شود.

افزایش سن

شکننده شدن ناخن ها با افزایش سن افزایش می یابد و در خانم ها به دلیل نازک تر بودن ناخن ها این تغییر مشهودتر و بارزتر است.

بیماری های ناخن

علل شکننده بودن ناخن ها

وارد شدن آسیب های مداوم به ناخن ها

افرادی که برخی کارهایی که به ناخن ها آسیب وارد می کنند را به طور مداوم انجام می دهند ناخن های خود را در معرض آسیب جدی قرار می دهند. مثلا افرادی که دائما و هر روز با مواد شوینده تماس پوستی دارند.

بلند بودن ناخن ها

افرادی که ناخن هایی بلند دارند مسلما ناخن هایشان بیش از سایرین در معرض شکنندگی و آسیب قرار دارد.

تماس های شغلی

در برخی شغل ها هم چون نجاری، کفاشی و غیره، ناخن های فرد شاعل به دلیل انجام کارهای دستی در اثر سایش قرار دارند و دچار شکنندگی می شوند . همچنین مشاغلی هم چون پزشکان، جراحان و … که از مواد شوینده ی قوی استفاده می کنند به علت خاصیت حلالیتی که این مواد دارند، موجب آسیب به ناخن ها می شوند.

مشکلات و بیماری های پوست

مشکلات پوستی مختلف از جمله خشکی پوست، بیماری های قارچی و… سبب آسیب رساندن به ناخن هم می شوند.

نشانه های ناخن های سالم

  • رنگ ناخن باید صورتی مایل به سفید باشد.
  • پوسته دارند (پوسته ها نشانۀ سالم بودن ناخن ها هستند؛ پس آنها را نکنید).
  • ناخن ها و سر سفید آنها هم اندازه هستند.
  • قسمت هلالی شکل (معروف به هلالچه) در پایه ناخن ها قرار دارد.

نشانه های ناخن های ناسالم

  • ناخن های نیمه شکسته یا پوسته شده که می تواند ناشی از خشکی یا کمبود ویتامین باشد.
  • نقاط سفید کوچک که معمولا نشان دهندۀ این هستند که ناخن هایتان را می جوید یا بیش از اندازه لاک می زنید.
  • شیارهای افقی که ممکن است ناشی از استرس، تب بالا یا فشاردادن ناخن ها باشد.
  • پوست قرمز و ملتهب اطراف ناخن ها که می تواند به دلیل کندن یا جویدن پوست اطراف ریشۀ ناخن رخ دهد.
  • ناخن های قاشقی که می تواند نشانهٔ کمبود آهن یا کم خونی باشد.
نشانه های ناخن سالم

نشانه های ناخن ناسالم

نکات مراقبت از ناخن ها

بایدهای مراقبت از ناخن ها

  • تا میتوانید هنگام کار با مواد شوینده و آب حتما از دستکش استفاده کنید.
  • همیشه ناخن ها را تمیز نگه دارید و عفونت های قارچی ناخن را فورا درمان کنید.
  • ناخن ها را کوتاه کنید و سه هفته یکبار مانیکور انجام دهید تا ناخن سریع تر رشد کند
  • ناخن هایتان را مرتبا با روغن های گیاهی ذکر شده ماساژ دهید تا مرطوب بمانند. بیشتر در شب این کاررا انجام دهید.
  • به طور مرتب ورزش کنید تا جریان خون در بدنتان بهتر شود، درنتیجه ناخن هایتان سالم تر می مانند و سریع تر رشد می کنند.
  • از لاک های باکیفیت و برندهای معتبر مانند برند کینتیکس استفاده کنید.
  • قبل از لاک زدن از یک لایه لاک درمانی استفاده کنید .
  • هر روز چند دقیقه ناخن ها را در معرض نور خورشید قرار بدهید تا ویتامین D لازم را جذب کنند.
  • آب فراوان بنوشید تا بدن تان دچار کم آبی نشود.
  • دستانتان را به یک متخصص ناخن بسپارید ، به جای اینکه خودتان کوتیکول ها را ببُرید.
  • از روغن درمانی پیونکس استفاده کنید تا کوتیکول های خان هایتان مرطوب بمانند و سلامت ناخن هایتان حفظ شود.

نبایدهای مراقبت از ناخن ها

ناخن ها را نجوید

جویدن ناخن به سلامت ناخن آسیب زیادی می زند. در ضمن علاوه بر اینکه ناخنهایتان را زشت می سازد ، تماس با بزاق آنها را ضعیف و شکننده می سازد . این باعث می شود که کوتیکول ها نیز آسیب ببینند. همچنین قرار دادن انگشتان در دهان، آلودگی و میکروب ها را از انگشتان به دهان منتقل می کند. برای ترک عادت جویدن ناخن توصیه می کنیم لاک بزنید که بوی بد آن باعث می شود آن را در دهان نکنید.

ناخن هایتان را خیلی بلند نکنید

ناخن ها را تمیز کنید و تمام ابزار ناخن ها را بطور مداوم شسته و ضد عفونی کنید. ناخن ها بیش از حد بلند نشوند چون باعث می شود آلودگی کمتری زیر ناخن جمع شود.

هرگز لاک های ناخن را نخراشید

خراشیدن لاک ناخن ها بدترین کاری است که می توانید با آنها انجام دهید. این باعث می شود سطح ناخن خشن و لکه دار شود. همچنین لایه بالایی ناخن ها را از بین می برد.

از استفاده از ژل و اکریلیک اجتناب کنید

ژل و اکریلیک بدون شک فوق العاده زیباست اما متاسفانه به سلامت ناخن ها آسیب می زند. در صورت امکان از آنها اجتناب کنید. پودر اکریلیک حاوی مواد شیمیایی زیادی است و ناخن ها را می سوزاند و باعث می شود که در آنها فرو رفتگی ایجاد شود. مکانیزم خشک کردن در مانیکور ژل باعث ایجاد آسیب به پوست در اطراف ناخن می شود.

از مانیکورهای مبتنی بر آب اجتناب کنید

از مانیکورهای مبتنی بر آب اجتناب کنید زیرا لاک ناخن ها سریعتر پاک می شود. ناخن ها آب را جذب می کند و هنگامی که در آب غوطه ور می شود، پس از خارج شدن از آب به شکل اولیه خود می رسد.

بایدهای مراقبت از ناخن ها

نبایدهای مراقبت از ناخن ها

از لاک های خشن اجتناب کنید

باید هنگام انتخاب لاک ناخن بسیار مراقب باشید. پارابن و سولفات موجود در لاک ها برای ناخن ها و پوست اطراف آن بد است.

از سفت کننده ناخن اجتناب کنید

از سفت کننده ناخن ها اجتناب کنید زیرا آنها حاوی مقدار زیادی فرمالدئید هستند که ممکن است روی ناخن ها شکستگی ایجاد و باعث آسیب شوند.

از استون اجتناب کنید

همیشه لاک پاکن های فاقد استون را انتخاب کنید. استون روی ناخن ها و پوست سخت شده و بسیار آسیب پذیر می شوند این ناخن ها را خشک و باعث می شود آنها بشکنند.

پوست اطراف ناخن را نکنید

پوست اطراف ناخن وظیفۀ مهمی دارد؛ این پوست ها ناخن را در بسترش محکم نگه می دارند. پس وقتی آنها را بر می دارید، مهرهٔ محافظ ناخن ها را حذف می کنید و درنتیجه، ناخن هایتان را درمقابل باکتری و عفونت آسیب پذیر و به سلامت ناخن هایتان آسیب وارد می کنید.

راهکارهای مراقبت از ناخن ها

الف) مراقبت های خانگی از ناخن

آب پرتقال

آب پرتقال حاوی اسید فولیک است که برای رشد ناخن ضروری است. ناخن ها را به مدت 15 دقیقه در آب پرتقال طبیعی تازه قرار دهید و سپس با آب گرم آبکشی کنید. بعد از خشک کردن، مرطوب کننده یا روغن آرگان بزنید. این راهکار را هر روز انجام بدهید تا ناخن هایتان تقویت شوند.

گوجه فرنگی

گوجه فرنگی حاوی بیوتین است که ناخن ها را ضخیم تر و محکم تر می کند. نصف فنجان آب گوجه فرنگی را با دو قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و به مدت ۱۰ الی 20 دقیقه ناخن هایتان را در آن قرار بدهید سپس با آب ولرم آبکشی کنید. این کار را هر روز انجام بدهید.

وازلین

از وازلین می توانید به عنوان تقویت کننده ناخن استفده کنید، بدین صورت که دست ها را با آب و مایع بشویید .مقداری وازلین را بر روی ناخن ها و کل دست ماساژ دهید، سپس بعد از 10 دقیقه با آب و مایع مناسب دست بشویید. سعی کنید بیشتر از راه های دیگر استفاده کنید.

شیر

یک فنجان شیر را گرم کنید. شیر ولرم را در کاسه ریخته و انگشتان را بمدت 10 دقیقه در کاسه قرار دهید و سپس با آب گرم بشویید. این کار رنگ ناخن ها را روشن تر کرده وباعث تقویت و مقاوم شدن ناخنها می شود.

جوش شیرین

جوش شیرین ناخن ها را سفت و محکم میکند.در یک فنجان آب گرم یک قاشق جوش شیرین ریخته و ناخن ها را 5 دقیقه در این محلول قرار دهید سپس ناخن ها را خشک کرده و با روغن آرگان یا کرم مرطوب کننده ناخنها را ماساژ دهید.

توصیه طب سنتی برای مراقبت از ناخن

مراقبت خانگی از ناخن

آب لیمو ترش

آبلیمو به تقویت و درخشان کردن ناخن کمک می کند. ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون یا روغن نارگیل را با یک قاشق غذاخوری آبلیمو ترکیب کنید و آن را 20 ثانیه گرم کنید، مراقب باشید که دستتان نسوزد. با استفاده از پد یا یک تکه پنبه، آن را به ناخن ها بمالید و در طول شب دستکش بپوشید. می توانید آبلیموی تازه را با مقدار مساوی روغن آرگان ترکیب کنید و ناخن ها را به مدت ۲۰ دقیقه در آن قرار بدهید. هر دو راهکار پیشنهادشده را به مدت ۲ تا ۳ هفته و هر روز انجام بدهید.

زرده تخم مرغ

اگر ناخنتان خشک و شکننده شده است، زرده ی تخم مرغ می تواند بهترین درمان باشد. زرده ی تخم مرغ، رطوبت موردنیاز ناخن را تأمین می کند و خشکی ناخن را از بین میبرد. زرده ی تخم مرغ را با شیر ترکیب کنید و چند دقیقه ناخن های خود را با آن ماساژ بدهید و سپس با آب بشویید.

ب) تقویت ناخن ها با تغذیه

پروتئین

ماده ی اصلی موجود در ناخن ها نوعی پروتئین به نام کراتین است. بنابراین کمبود پروتئین در رژیم غذایی تاثیر بارزی بر سلامت ناخن ها می گذارد. همان طور که می دانید گوشت قرمز و به مقدار کمتر از آن سایر انواع گوشت همچنین انواع حبوبات سرشار از پروتئین هستند.

مواد غذایی سرشار از ویتامین E و C

کمبود ویتامین C باعث کاهش سرعت رشد ناخن ها می شود همچنین سبب شکننده شدن ناخن ها و آسیب پذیری آن ها می شود زیرا ویتامین C برای ساخت کلاژن که یکی از ارکان اصلی ناخن است لازم و ضروری است.

ویتامین E به جذب بهتر ویتامین C کمک می کند، همچنین چون باعث افزایش گردش خون به سمت ناخن ها و به دنبال آن اکسیژن رسانی بیشتر می شود، به رشد بهتر ناخن ها و سلامت آن ها کمک می کند.

ویتامین B

به طور کلی مصرف بیوتین و نیز سایر انواع ویتامین B برای سلامت پوست ، مو و ناخن توصیه می شود و مانع شکنندگی و سست شدن ناخن ها می شود. متاسفانه با افزایش سن جذب این ویتامین از مواد غذایی کاهش می یابد بنابراین افراد باید از مکمل های ویتامین B استفاده کنند. قارچ، غلات، زرده تخم مرغ، آرد سویا از جمله موادغذایی هستند که افراد برای دریافت ویتامین B می توانند از آن ها استفاده کنند.

راهکار مراقبت از ناخن

تقویت ناخن با تغذیه

ب) توصیه های طب سنتی برای مراقبت از ناخن

روغن نارگیل

می توانید روغن نارگیل را با حرارت ولرم را کف دست ریخته و دست و اطراف ناخن را ماساژ دهید و یا مستقیما به ناخن هایتان بمالید و ۵ دقیقه به آرامی ماساژ دهید. این کار باعث بهبود جریان خون در بستر ناخن می شود. این کار را دو تا سه بار در روز انجام بدهید.

روغن بادام تلخ

روغن بادام را بر روی دست بریزید و آن را بر روی ناخن ها و دست ماساژ دهید و اجازه دهید تا روغن به خوبی جذب شود.این روش را برای دو هفته هر روز تکرار کنید تا نتیجه بگیرید.

روغن هسته ی انگور

روغن هسته ی انگور سرشار از ویتامین E است . روغن هسته انگور می تواند ناخن های ضعیف تان را مرطوب نگه دارد و ترک خوردگی های آن را درمان کند. روغن هسته ی انگور را روی ناخن و کوتیکول زده و ماساژ دهید. روزی دوبار و به مدت چند هفته این کار را تکرار کنید.

روغن زیتون

روغن زیتون را گرم کنید و قبل از خواب آن را به ناخن ها بمالید، به آرامی به مدت 5 دقیقه ماساژ دهید. در روشی دیگر ناخن های خود را به مدت 15 تا 30 دقیقه در روغن زیتون گرم قرار دهید تا رشد ناخن را تقویت کند.از این روش ها هر روز استفاده کنید تا نتیجه دلخواه را به دست آورید.

روغن کتان

روغن کتان را روی پوست یا مستقیما روی ناخن ریخته و چند دقیقه ماساژ دهید . قبل از خواب این کار را انجام بدهید و برای نتیجه بهتر دستکش نایلونی دست کنید.

همچنین می توانید روغن کتان و یا پودر بذر کتان را در رژیم غذایی تان اضافه کنید. مثلا به اسموتی یا غلات صبحانه تان ۲ قاشق غذاخوری روغن کتان و یا به اندازه 2 تا 3 قاشق چایخوری از پودر کتان را به سالاد و سوپ و یا هر غذا به دلخواه اضافه کنید.

سرکه سیب

به میزان برابر، آب و سرکه سیب خام و تصفیه نشده را با هم ترکیب کنید و ناخن ها را به مدت چند دقیقه در آن قرار بدهید و سپس کوتیکول های ناخن را به آرامی عقب بزنید. (کوتیکول ، همان لایه نازکی است که در قسمت رویش ناخن روی ناخن چسبیده است)

نعناع و بابونه

یک قاشق چای خوری بابونه و یک قاشق چای خوری نعناع را به یک فنجان آب جوش اضافه و ۲ ساعت صبر کنید تا خیس بخورد و سپس صاف کنید. یک قاشق چای خوری روغن زیتون و ۲ قاشق غذاخوری آرد گندم اضافه و به خوبی مخلوط کنید. خمیر تشکیل شده را روی ناخن ها بمالید و بعد از یک ساعت آبکشی کنید و از مرطوب کننده یا روغن نارگیل یا آرگان استفاده کنید. یک یا دوبار در هفته تکرار کنید.

نکات مراقبت از ناخن ها

توصیه طب سنتی برای مراقبت از ناخن ها

چای سبز

به عنوان یک محلول مراقبت از ناخن می توانید 2 قاشق چای خوری چای سبز را با چند قطره روغن جوانه ی گندم و مقداری نمک مخلوط کنید و ناخن ها را ۵ دقیقه در آن قرار بدهید و سپس با یک دستمال دست را خشک کنید. این شیوه را دوبار در هفته به کار ببرید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید