واریس ، خطوط بنفش رنگ یا برجستگی های طنابی شکل است که در پی نارسایی وریدها یا همان سیاهرگ های سطحی اندام تحتانی ایجاد می شود. منظور از نارسایی وریدی آن است که بازگشت خون اندام به سمت قلب به درستی انجام نمی شود...

در وریدهای پا، دریچه های لانه کبوتری ای وجود دارد که عملکردش به گونه ای است که با هر انقباض، مقداری خون را به دریچه بالایی پمپاژ می کند و در آنجا منتظر انقباض بعدی می ماند. اگر در اثر عوامل مستعدکننده، دریچه های لانه کبوتری تخریب شوند و خون در ورید باقی بماند، واریس رخ می دهد. در این حالت قطر ورید افزایش می یابد و باعث اختلال بیشتر کار دریچه ها می شود. در پی این اتفاق، طی ماه ها و حتی سال ها فرد با احساس سنگینی در پا مواجه خواهد شد. با گذشت زمان، وریدهای سطحی به شکل طناب های کوتاه نازک روی ساق یا ران پا نمایان می شوند. واریس های شدید ممکن است به عوارضی همچون ورم پا، تخریب پوست و حتی ایجاد زخم در اندام منجر شوند.

افزایش سن، وراثت، ایستادن یا نشستن های طولانی روی صندلی، استعمال دخانیات، ضربه به پا در اثر تصادف یا شکستگی ، مصرف قرص های ضدبارداری یا وجود لخته در وریدهای عمقی پا به هر دلیل، از عوامل موثر در بروز واریس هستند.

بروز واریس در زنان بیش از مردان است زیرا هورمون هایی که با غلظت بالا در بدن آنها وجود دارد، تا حدی شل کننده دیواره عروق هستند. در دوران بارداری هم به دلیل تغییرات هورمونی و فشاری که در لگن به وریدها وارد می شود، احتمال بروز واریس وجود دارد.

چرا واریس ایجاد می شود؟

رگ های سالم به صورت لوله ی یک طرفه خون را به قلب ارسال می کنند. این لوله ها به خون اجازه می دهند در مسیر صحیح از وریدهای سطحی به رگ های عمیق تر و به قلب جریان داشته باشد . این عروق بوسیله عضلات قابل انقباض احاطه شده اند که به پمپ کردن خون به سوی قلب کمک می کنند.معمولا رگ ها برای جلوگیری از جریان برگشتی دارای مسیر یک طرفه هستند. با این حال، دریچه های معیوب اجازه می دهند جریان خون به عقب برگردد و در داخل رگ حوضچه ای تشکیل شود. این حوضچه خون درون رگ ، باعث ایجاد فشار می شود و دیواره رگ را ضعیف می کند. در نتیجه، رگ به صورت برجسته و پیچ خورده در می آید.

شانس چه کسانی برای ابتلا به واریس بیشتر است؟

بارداری، اضافه وزن و افزایش سن خطر ابتلا به واریس را افزایش می دهد. واریس یک بیماری شایع است که از هر ۱۰ فرد بزرگسال ۳ نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. زنان با احتمال بیشتری به این عارضه مبتلا می شوند. هر ورید در بدن می تواند به واریس تبدیل شود، اما اغلب این عارضه در ساق پا گسترش می یابد و آن هم به دلیل ایستادن و راه رفتن و یا فشار اضافه به رگ های اندام های تحتانی بدن است.

چطور خطر واریس را کم کنیم؟

عوامل خطرزایی هستند که تحت کنترل شما نیستند، ولی می‌‌توانید با حفظ وزن و خودداری از ایستادن‌‌ها یا نشستن‌‌های طولانی‌‌مدت سهم خودتان را انجام داده و خطر ابتلا به واریس را تا اندازه‌‌ای کاهش دهید.

واریس مشکل سلامتی است یا زیبایی؟

با اینکه خیلی‌‌ها فقط به‌خاطر ظاهر واریس اذیت می‌‌شوند، کسانی هستند که غیر از مسئله زیبایی ، واقعا از این مشکل احساس ناراحتی می‌‌کنند. مهم‌ترین علائم بیماری واریس ، سنگینی، درد، سفت ‌شدگی، خستگی، تورم و گاهی خارش، سوزش، بی‌‌حسی و بی‌‌قراری پاهاست.

البته همه مشکلات واریس نیاز به درمان ندارند، ولی اگر رگ‌‌های‌تان باد کرد، حساس شد، در فعالیت‌های روزمره‌‌تان اختلال ایجاد کرد یا شروع به خونریزی کرد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

برای از بین بردن رگ‌‌های واریسی آماده‌‌اید؟

می‌‌توانید با مشورت پزشک عمومی‌‌تان درمان را شروع کنید. پس مشورت با پزشک‌تان را در اولویت قرار دهید که احتمالا او، شما را به یک متخصص عروق، جراح عروق یا متخصص پوست معرفی خواهد کرد.

جلوگیری از واریس

– اجتناب از ایستادن و یا نشستن برای طولانی مدت و تلاش برای حرکت هر ۳۰ دقیقه یک بار.

– استراحت منظم در طول روز، و بالا قرار دادن پاها برای گردش خون بهتر.

– ورزش منظم برای بهبود گردش خون و حفظ وزن سالم.

چه درمان‌هایی وجود دارد؟

قبلا جراحی برداشتن رگ‌‌های واریسی با بیهوشی موضعی یا عمومی انجام می‌‌شد، ولی درمان‌‌های غیرجراحی جدید این روزها متداول‌‌تر شده‌‌اند. به‌طور کلی همه تکنیک ها در بستن رگ‌‌های غیرطبیعی بیمار که ایجاد مشکل می‌‌کنند، موثر هستند.

متداول‌‌ترین این تکنیک‌ها، درمان‌‌های مبتنی بر گرما با رادیوفرکانس یا لیزر هستند که رگ‌های آسیب‌دیده را از‌بین می‌‌برند، به‌طوری که رگ‌ها به مرور زمان در بدن‌تان حل می‌‌شوند. یکی از جدیدترین این تکنیک‌هاVenaSeal است که در آن از یک چسب فوق‌العاده برای بستن رگ آسیب‌‌دیده استفاده می‌‌شود. در این روش ، علاوه بر کاهش احتمال آسیب رسیدن به عصب‌ها، در یک زمان می‌‌توان روی رگ‌‌های متعددی کار کرد.

موفقیت درمان بیماری واریس چقدر است؟

واریسی شدن یک رگ در قسمتی از بدن، شما را درمعرض ابتلا به آن در قسمت‌‌های دیگر بدن‌تان هم قرار می‌‌دهد. با اینکه بیشتر درمان ‌ها برای ازبین بردن رگ‌های آسیب‌‌دیده موثر هستند، ولی احتمال رشد دوباره آن نیز وجود دارد. پس ممکن است درمان را انجام داده باشید اما دوباره آن را در بدن‌تان ببینید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید