واکسن شش سالگی مانند واکسن های دیگر کودک باید در زمان مشخص خود و برحسب جدول واکسیناسیون تزریق شود. والدین نباید در تزریق این واکسن کوتاهی سهل انگاری کنند زیرا کودک دچار آسیب خواهد شد. تانما در این مطلب مراقبت ها و عوارض واکسن شش سالگی را بیان می کند؛

واکسن های شش سالگی کودک

واکسن های شش سالگی کودک شامل دو واکسن سه گانه (دیفتری، کزاز و سیاه سرفه) و واکسن خوراکی فلج اطفال است:

1-سه گانه تزریقی یا واکسن (DTap)

واکسن (DTap) با استفاده از باکتری کشته شده سیاه سرفه و سموم باکتریهای دیفتری و کزاز ساخته می شود. دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بیماری های خطرناکی هستند که می توانند موجب مرگ یا عوارض شدید شوند.

واکسن دیفتری

دیفتری بیماری دستگاه تنفسی است. این بیماری واگیردار است و باعث ایجاد غشایی کاذب در حلق و حنجره می شود. عوارض آن نظیر گلودرد، تب، سرفه و گرفتگی صدا است و در صورتی که این بیماری شدت بگیرد می تواند باعث بیماری های قلبی، کلیوی و فلج دست و پا شود.

واکسن کزاز

هر زخمی یا شکافی روی پوست خطر بیماری کزاز را به همراه دارد. باکتری کزاز فقط در محیط بدون اکسیژن رشد می کند به همین دلیل زخم های سطحی خطر کمتری در رابطه با بیماری کزاز ایجاد می کنند. باکتری کزاز سمی تولید می کند که به اعصاب و مغز آسیب می زند و موجب گرفتگی عضلات به خصوص عضلات صورت می شود و به همین دلیل در زبان عامه به این بیماری قفل شدن فک نیز می گویند. مبتلایان به کزاز باید حتما در بیمارستان تحت درمان قرار بگیرند.

واکسن سیاه سرفه

نشانه های این بیماری شبیه به بیماری سرماخوردگی نظیر آبریزش بینی، قرمزی و آبریزش چشم، تب خفیف و سرفه خشک می باشد. یکی از خطرناک ترین بیماری های زیر یک سال کودکان، بیماری سیاه سرفه است. این بیماری توسط یک باکتری به نام بوردتلاپرتوسیس ایجاد می شود و باعث مسدود شدن مجاری تنفسی نوزاد می گردد و التهاب ریه ها می گردد.

عوارض واکسن های شش سالگی کودک

واکسن های شش سالگی کودک

2-واکسن خوراکی فلج اطفال یا واکسن(OPV)

دو نوع واکسن خوراکی فلج اطفال وجود دارد، یکی واکسن ویروس زنده ی ضعیف شده و دیگری واکسن کشته شده که هر دو در پیشگیری از بیماری فلج اطفال در کودکان موثر است. به علت مزایایی که نوع خوراکی واکسن دارد در کشور ما نوع خوراکی آن داده می شود.

خوشبختانه در ایران غیر از دادن واکسن، واکسیناسیون همگانی فلج اطفال نیز در مورد کودکان کمتر از ۵ سال در سال های اخیر اجرا شده است که در پیشگیری از بیماری فلج اطفال بسیار موثر و موفقیت آمیز بوده است به طوری که امید است این بیماری در کشور ما ریشه کن گردد.

فلج اطفال یک بیماری حاد ویروسی است که می تواند منجر به فلج دائم دسته ای از عضلات بدن شود. برای جلوگیری از این بیماری ناتوان کننده و سخت، بهترین راه واکسیناسیون است. واکسن به صورت قطره خوراکی و با استفاده از ویروس ضعیف شده ساخته شده است.

بهترین زمان تزریق واکسن شش سالگی

بهترین زمان تزریق این واکسن در محدوده سنی ۴ تا ۶ سالگی است اما چون دسترسی به کودک عملا میسر نیست در نتیجه بهترین زمان تزریق همان قبل از ورود به مدرسه است.

عوارض واکسن شش سالگی

  • سفتی گلوله مانند در محل تزریق که ممکن است مدت ها باقی بماند و نباید در مورد آن نگران بود.
  • قرمزی و حساس شدن محل تزریق که با گذاردن حوله مرطوب و نیمه گرم (کمپرس گرم) بهبود می یابد.
  • از دیگر عوارض این واکسن که ممکن است در بعضی از کودکان مشاهده شود تشنج است. بروز تشنج بر اثر تزریق این واکسن در کودکانی رخ می دهد که سابقه تشنج و بیماری سیستمی مغزی را داشته باشند لذا این کودکان به جای واکسن سه گانه از واکسن دوگانه استفاده می کنند.
مراقبت های واکسن شش سالگی کودک

عوارض واکسن شش سالگی

مراقبت های واکسن شش سالگی

  • برای پیشگیری از عوارض موضعی واکسن سه گانه بهتر است در ۲۴ ساعت اولیه در محل تزریق کمپرس سرد یا کیسه فریزر پر از یخ قرارداد که هر چه مدت تماس کمپرس سرد بیشتر باشد مؤثر خواهد بود.
  • در ۲۴ ساعت دوم بعد از تزریق استفاده از کمپرس گرم و حوله گرم در موضع تزریق موثر است و همچنین هر چه مقدار تماس با کمپرس گرم بیشتر باشد موثرتر خواهد بود.
  • به مادران توصیه می شوداگر فرزندشان از درد شدید در ناحیه تزریق واکسن رنج می برد با تجویز پزشک از داروی استامینوفن استفاده کنند.
  • بعد از بازگشت به خانه شروع كنید به دادن مایعات به كودكتان، تب یكی از واكنش های سیستم دفاعی است. بدن كودك تان كمی گرم می شود و همین باعث می شود كه نیازش به مایعات خنك بیشتر شود.
  • تا جائی كه ممكن است لباس هایش را خنك و كم كنید تا باز هم دمای بدنش كم شود. اگر باز هم دمای بدنش بسیار بالا بود، با پزشك تماس بگیرید.
  • طی 2 روز بعد از واكسن زدن بیشتر از او مراقبت كنید و به او توجه بیشتری كنید. غذای مورد علاقه اش را درست كنید. یك بالش نرم و یك پتو بیاورید و بگذارید روبروی تلویزیون بنشیند و برنامه تماشا كند. به او توجه ویژه كنید تا حال عمومی اش بهتر شود.
  • معمولا ترس كودكان از واكسن و آمپول در 5-4 و 6 سالگی بسیار زیاد می شود و واكسن زدن را بدترین تجربه زندگی شان می دانند. هرگز از جملاتی مثل «چیزی نشده»، «آمپول كه درد ندارد»، «دیدی چیزیت نكرد» و.... استفاده نكنید. این جملات در مورد كاهش درد ناشی از واكسن زدن كاملا بی تأثیر هستند حتی برعكس كودك حس می كند كه اطرافیانش به او دروغ می گویند و به همین دلیل نباید به آنها اعتماد كند.
  • همچنین اگر تورم و درد پایدار بود و بیش از چند روز به طول انجامید یا حالت آبسه و چرک در محل تزریق مشاهده شد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد.
آیا این مطلب مفید بود؟ 1
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید