تب نوزاد گاهی باعث نگرانی والدین می شود چون می تواند علت یک مشکل یا بیماری خاص در نوزاد باشد. برای پایین آوردن تب نوزاد اقدامات اولیه و بدون دارو می توان انجام داد اما اگر تب نوزاد پایین نیامد حتما به پزشک مراجعه کنید. تانما در این مطلب علاوه بر بیان علل و انواع تب نوزاد، نکات مهمی را در خصوص راهکارهای پایین آوردن تب نوزاد ذکر کرده است که در زیر می خوانید؛

علت تب نوزاد

  • عفونت ویروسی یا باکتریایی مانند سرماخوردگی، عفونت گوش میانی، التهاب معده و روده یا بیماری های معمول در دوران کودکی مثل اوریون ، سرخک، سرخجه، تب زرد، آبله مرغان و بیماری ششم (روزئولا)
  • کمبود آب و دهیدراته شدن بدن که می تواند در اثر اسهال و استفراغ شدید ایجاد شود.
  • واکنش های آلرژیک نسبت به مواد غذایی یا داروها که به ندرت باعث بروز تب میشوند.
  • واکسن زدن
  • دندان درآوردن

نشانه های تب نوزاد

  • دمای بدن بالاتر از ۳۹ درجه سانتی گراد
  • تنفس سریع غیرعادی
  • تنفس صدادار یا مشکل
  • خواب آلودگی غیرعادی
  • بدخلقی غیرعادی
  • بیش از ۶ ساعت امتناع از نوشیدن مایعات
  • قرمزی و داغی پوست گونه
راهکارهای پایین آوردن تب نوزاد

نشانه های تب نوزاد

انواع تب در نوزادان

تب ویروسی

تب ویروسی زمانی اتفاق می افتد که بدن کودک در حال مبارزه با یک بیماری ایجادشده توسط ویروس است، خواه این بیماری عفونت روده باشد و خواه آنفلوانزا یا سرماخوردگی. تب های ویروسی معمولاً طی سه روز از بین می رود. در این موارد خوردن آنتی بیوتیک ضروری نیست، زیرا آنها تأثیری روی ویروس ها ندارد.

تب باکتریایی

تب های باکتریایی توسط یک عفونت باکتریایی مانند عفونت گوش که خود می تواند باکتریایی یا ویروسی باشد، عفونت مجاری ادراری، مننژیت باکتریایی یا سینه پهلوی باکتریایی ایجاد می شود. عفونت های باکتریایی نسبت به عفونت های ویروسی کمتر رایج هستند اما نگران کننده ترند، زیرا اگر درمان نشود، می تواند به بیماری جدی منجر شود و معمولاً برای درمان بیماری های باکتریایی به آنتی بیوتیک نیاز هست.

درجه مناسب بدن نوزاد

دمای بدن نوزادان در رحم مادر 37.7 درجه سانتیگراد می باشد، به همین علت پس از تولد به دور او یک پارچه مناسب می پیچند تا بدن نوزاد دچار افت دما و شوک نشود. البته در روز های گرم تابستان خیلی این اتفاق به خاطر گرمای محیط نمی افتد. درج شدن عدد 37 بر روی دماسنج طبیعی بودن دمای بدن نوزادان را نشان می دهد.

تب سنج مناسب نوزاد

به منظور اندازه گیری تب در بدن شیرخوار و نوزاد بهتر است که از یک دماسنج استاندارد و دقیق استفاده نمایید. سمت مخزن و فلزی تب سنج بایستی زیر بغل نوزاد قرار گیرد. از قرار دادن تب سنج شیشه ای در دهان نوزاد و شیرخوار جدا خودداری کنید .

همین طور می توانید از دماسنج های دیجیتالی یا مقعدی برای اندازه گیری دمای بدن نوزاد خود استفاده نمایید .از آنجا که برخی از دماسنج های غیر رکتوم دما را بیش از حد بالا نشان می دهند استفاده از آن ها می تواند به تنش های غیرضروری و اتلاف وقت اورژانس منجر شود.

اقدامات اولیه هنگام تب نوزاد

1-به نوزاد تب بر کودک بدهید

2- به کودک مایعات بدهید

3-از حمام اسفنجی استفاده کنید

راهکارهای پایین آوردن تب نوزاد

اقدامات اولیه هنگام تب نوزاد

راهکارهای پایین آوردن تب نوزاد

الف)روش های خانگی کاهش تب نوزاد

کودک نو پا خود را حمام کنید، از آنجایی که آب سریعتر گرما را از بدن دور می کند، حمام یک روش موثر برای کاهش تب و سریعتر از داروها عمل می کند. از آب ولرم استفاده کنید و هرگز از آب سرد برای کاهش تب استفاده نکنید.دمای آبی که کمی کمتر از دمای بدن در حالت تب است، سریعترین زمان برای کاهش تب را فراهم می کند.

می توانید یک دستمال مرطوب خنک را روی پیشانی یا بدن کودک نو پای خود قرار دهید، تا تب را کاهش دهید و همچنین کودک نوپا را تشویق کنید که مقدار زیادی مایعات بنوشد.

هر لایه لباس، بیشتر در بدن تولید گرما میکند ، لباس های آزاد و نازک، اجازه می دهد هوا به صورت آزادانه تر گردش کند. اگر کودک شما از احساس سرما شکایت کرد، یک پتوی نازک روی او بیندازید.

یک پنکه یا تهویه سریعتر حرکت می کند و می تواند در دفع حرارت از پوست کمک کند ، اگر از فن استفاده کنید، کودک خود را به طور مداوم نظارت کنید، تا باعث سرمای بیش از حد نشود و به طور مستقیم، طرف فن نماند.

ب) پایین آوردن تب نوزاد با دارو

با تأیید پزشك می توانید از استامینوفن و ایبوپروفن كودكان برای پایین آوردن تب استفاده كنید. (استفاده از ایبوپروفن در كودكان زیر 6 ماه توصیه نمی شود.) دوز صحیح دارو بستگی به وزن كودك دارد. سعی كنید همیشه با استفاده از یك پیمانه یا قطره چكان دوز دقیق دارو را به كودك بدهید. هیچگاه هیچ داروی تب بری را بیش از تعداد دفعات توصیه شده به كودك ندهید. تعداد دفعات معمول تجویز استامینوفن هر 4 ساعت و ایبوپروفن هر 6 ساعت است.

هیچ وقت به کودکان زیر ۱۶ ماه، آسپرین ندهید زیرا ممکن است باعث بروز سندروم رِی شود. این سندروم وضعیتی خطرناک برای کبد ایجاد می کند. اگر تب کودک کاهش پیدا نکرد، باید مجددا به پزشک مراجعه کنید تا دُز مصرفی استامینوفن یا ایبوپروفن را افزایش بدهد.

اگر کودک دچار اسهال و استفراغ است از ORS استفاده کنید. به کمک این داروها می توانید الکترولیت ها و مایعات را در بدن جایگزین کنید.

ج) پایین آوردن تب نوزاد با طب سنتی

1-محلول سرکه

آبی را که 7 بار جوشیده باشد را با مقداری سرکه به نسبت 5 به 1 مخلوط کنید.(سرکه 1 واحد، آب 5 واحد) و سپس آن را با گرداندن ظرفی در ظرف دیگر سرد کنید. سپس دستان کودک را در این محلول قرار دهید . می توانید پارچه ای را آغشته به این محلول کرده و بر کف پای کودک قرار دهید. بعد از خشک شدن پارچه دوباره آن را با این محلول خیس کنید.

2-عسل

عسل رقیق شده در آب یا شیر کم چرب را صبح ناشتا به کودک بدهید.

3-کاسنی با روغن بنفشه

به عقیده پزشکان طب اسلامی بهترین درمان تب استفاده از کاسنی تازه است. برای این منظور، روغن بنفشه را با کاسنی تازه و له شده مخلوط کرده و بر پیشانی بچه قرار دهید. در صورت نبود کاسنی، از پودر خشک شده آن استفاده کنید.

4-سیب

استفاده از سیب (دعائم الاسلام، نعمان، ج2 ص 148) و سنجد در درمان تب مفید است. بهتر است از سیب کال به رنگ سبز استفاده شود. هم چنین می توانید از آب سیب در شب استفاده کنید. میزان مصرف آب سیب در کودکان 6 ماه به بالا، دادن سه قاشق غذا خوری خوری در سه وعده، در کودکان بزرگتر از دو سال سه استکان در 24 ساعت و در بزرگسالان دو لیوان در 24 ساعت است.

5-مخلوط حنا با سرکه

مقداری حنا را با سرکۀ طبیعی (سیب یا انگورعسکری) مخلوط کرده بگونه ای که نه سفت باشد و نه شُل، و سپس در کف هر دو پا در قسمت گودی آن بگذارید. (به مدت 15 تا 20 دقیقه) بعد از این زمان کف ِپاها را با آب سرد بشویید.

راهکارهای پایین آوردن تب نوزاد

پایین آوردن تب نوزاد با طب سنتی

توصیه های کاهش تب نوزاد

  • لباس هایش را درآورید و اگر کودک در رخت خواب است، ملحفه را از رویش بردارید.
  • با اسفنج آب خنک، اما نه آب سرد، به بدن کودک بمالید، یا او را حدود یک دقیقه در وان آب خنک قرار دهید. مدت خنک کردن باید کوتاه باشد، زیرا لرزیدن دمای بدن را بالا می برد.
  • دمای اتاق کودک را در حدود ۲۰ درجه سانتی گراد نگه دارید.
  • از پنکه برای خنک کردن کودک استفاده کنید، اما نگذارید به حد لرزیدن برسد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید