کرونا یا کووید19 این روزها اتفاقات خاصی را رقم زده و تأثیرات زیادی بر روزمرگی افراد جامعه گذاشته است. از طرف دیگر ماه رمضان هم نزدیک است و حالا کرونا در ماه رمضان نیز به دغدغه ی مسلمانان افزوده شده است. تانما در این مطلب، نکاتی را در خصوص وجوب روزه و کرونا را مطرح کرده است.

کرونا و روزه داری

تمام مطالعات جهان نشان می دهد روزه داری نه تنها هیچ گونه خدشه ای به ایمنی بدن نمی زند، بلکه سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند چرا که بسیاری از معضلات مثل فشارخون و دیابت ناشی از چاقی را بهبود می بخشد و با آرامش روانی موجب کاهش استرس و اضطراب می شود.

باید تمام نکات بهداشتی را مثل سایر زمان ها در ماه رمضان رعایت کرد و مردم خیالشان راحت باشد ویروس کرونا برای روزه داران مشکلاتی ایجاد نمی کند، اما اگر فرد بیماری زمینه ای مثل دیابت کنترل نشده دارد و پزشک تشخیص می دهد که نباید روزه بگیرد، شرایط متفاوت است.

پیشگیری از کرونا در ماه رمضان

  • رعایت کلیه توصیه های بهداشتی به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا مانند رعایت فاصله های اجتماعی، شست وشوی مکرر دستها، پرهیز از نزدیک شدن به بیماران کرونایی.
  • نوشیدن ۸ تا ۱۰ لیوان آب در فاصله افطار تا سحر
  • استفاده از نبولایزر و یا جوشاندن آب در ظروف در باز به منظور مرطوب نگهداشتن نسبی محیط منزل.
  • کاهش مصرف چای و قهوه و مواد شیرین و افزایش مصرف سبزیجات و میوه جات در فاصله افطار تا سحر.
توصیه پزشکان برای روزه داری در ایام کرونا

پیشگیری از کرونا در ماه رمضان

توصیه پزشکان برای بیماران

افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای نظیر فشار خون بالا، بیماری قلبی، سرطان و با دیابت بیش از دیگران در معرض ابتلای شدید به این ویروس هستند. از طرفی نظر به اینکه در افراد مسن ابتلا به این ویروس ممکن است باعث نوع شدید بیماری شود.

لذا با احتمال ضرر برای آن ها و توصیه می شود، در صورتی که دسترسی به پزشک ندارند علاوه بر رعایت توصیه های بهداشتی به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا آن هایی که مطمئن نیستند روزه برای آن ها ضرر ندارد احتیاطا از انجام این فریضه الهی پرهیز نموده و آن را پس از اطمینان از اتمام همه گیری این بیماری قضا نمایند، مگر اینکه با نظر پزشک متخصص اطمینان از بی ضرر بودن روزه برای آن ها حاصل شود.

دیابتی ها

افراد دچار لاغری بسیار شدید و چاقی مفرط نیز در فاصله گذاری ها و رعایت توصیه های بهداشتی احتیاط بیشتری نمایند. بیماری دیابت عامل مساعد کننده عمده برای ابتلا به ویروس کرونا است و لذا توصیه می شود فقط آن گروه از بیماران دیابتی اقدام به روزه داری نمایند که سن کمتر از ۶۵ سال داشته و تحت درمان و مراقبت نزدیک پزشک باشند.

همچنین اینگونه افراد باید رژیم غذایی با متفورمین، آکاربوز، گلوتازون، و گروه گلیپتین ها (مهار کننده های ۴-DDP) بوده، قند خون ناشتای کمتر از ۱۴۰ میلی گرم در دسی لیتر و با هموگلوبولین A. ۱ c. کمتر از ۷ دارند) را رعایت کنند، آموزش پذیر و متعهد به پایش منظم قند خون باشند و اصول حفاظتی و پیشگیری توصیه شده ستاد بحران کرونای کشوری را نیز به دقت رعایت نمایند

فشار خونی ها

بیماران دچار فشار خون در صورتی روزه بگیرند که فشار خون آن ها در کنترل مطلوب است، یعنی فشار بالا (سیستولیک) کمتر از ۱۴۰ میلیمتر جیوه و فشار پائین (دیاستولیک) کمتر از ۸۰ میلیمتر جیوه باشد.

روزه داری و کرونا

توصیه پزشکان برای روزه داری بیماران در ایام کرونا

بیمارانی که پیوند عضو داشته اند

بیمارانی که پیوند اعضا شده اند نباید روزه بگیرند، روزه گرفتن برای بیماران پیوند قرنیه بلامانع است در بیمارانی که مبتلا به سایر بیماری ها هستند و قبلا روزه داری برای آن ها منعی نداشته است، روزه داری در شرایط بحران ویروس کرونا متفاوت از سال های دیگر نیست و در موارد خاص با نظر پزشک متخصص اقدام نمایند در مورد بیمارانی که مبتلا به ویروس کرونا شده و بهبود یافته اند توصیه می شود حداقل تا ۶ هفته اقدام به روزه داری نکنند.

نظر مراجع تقلید درباره روزه داری و کرونا

آیت الله سبحانی

با تشکر از توجه آقایان به این مسئله، فعلاً نمی توان تصمیم قطعی گرفت تا وضع در آینده روشن تر شود، احیاناً ممکن است برخی بخواهند این موضوع را بهانه ای برای روزه خواری قرار دهند.

آیت الله صانعی

فارغ از مفروض سؤال به طور کلی چنانچه مکلف احتمال عقلائی بدهد روزه گرفتن موجب تشدید بیماری و یا احتمال بیمار شدن می گردد روزه بر او واجب نمی باشد و ناگفته نماند که احتمال ضرر بلکه خوف از آن در نگرفتن روزه کفایت می کند و لکن چنانچه تا سال آینده بیماری بهبود یابد یا احتمال بیمار شدن از بین برود باید روزه های نگرفته را قضا نماید.

همان گونه که در روایات آمده معیار خود انسان و احتمال خودش می باشد. لکن باید دانست نظر پزشکان محترم و وزارت بهداشت، پدید آورنده احتمال است و باید توجه داشت که اگر پزشک روزه گرفتن را مضر بداند اما خود شخص فکر کند مضر نمی باشد، اعتماد نمودن به نظر پزشک لازم است چون قطعاً پزشک همه جوانب بیماری را از حیث فعلی و آینده مورد توجه قرار می دهد و کار تخصصی او می باشد و علی القاعده ایجاد احتمال می نماید.

باید توجه داشت جواز شرعی افطار به هر جهتی نباید موجب تظاهر به روزه خواری گردد که تظاهر به آن خود معصیت و گناهی است که شرعاً دارای مجازات است. حکومت نمی تواند روزه که امساک و نخوردن است حکم و دستور به نگرفتن آن نماید، قطع نظر از اینکه دستور ترک روزه امری غیر قابل اجرا و بی فایده است.


آیت الله سیستانی

آیت الله العظمی سیستانی در این فتوا در پاسخ به استفتایی در مورد روزه ماه رمضان در سایه شیوع ویروس کرونا تاکید کردند که وجوب روزه ماه رمضان یک تکلیف فردی است و هر کس که شرایط وجوب آن را داشته باشد باید فارغ از اینکه برای دیگران واجب باشد یا خیر، روزه بگیرد.

اگر فرد مسلمان بیم آن داشته باشد که با روزه گرفتن ولو با اتخاذ همه تدابیر احتیاطی، به کرونا مبتلا می شود، وجوب هر روزی که می ترسد در صورت روزه گرفتن به این بیماری مبتلا می شود، از او ساقط می شود.

اما اگر بتواند درجه احتمال ابتلا به بیماری را تضعیف کند تا اینکه به گونه ای شود که خردمندان به آن توجهی نمی کنند - ولو از طریق ماندن در خانه و عدم اختلاط نزدیک با دیگران، استفاده از ماسک و دستکش های پزشکی و رعایت موارد ضد عفونی مکرر و نظیر آن - و در او هیچ سختی شدید و غیرقابل تحملی وجود نداشته باشد، وجوب روزه از او ساقط نمی شود.

روزه داری و کرونا

نظر مراجع تقلید در رابطه با روزه داری در ایام کرونا

آیت الله مکارم شیرازی

در متن استفتاء از این مرجع تقلید آمده است؛ با توجه به شیوع بیماری کرونا چند سوال وجود دارد: بالا بردن سطح ایمنی بدن در مبتلا نشدن و همچنین در درمان این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرف دیگر به توصیه پزشکان باید در طول روز مکرر مایعات مصرف کرد. در این شرایط تکلیف مردم و کادر درمان برای روزه ماه مبارک رمضان چیست.

آیت الله مکارم شیرازی در پاسخ به این استفتاء گفت: انسان نمی تواند به این دلیل، روزه را بخورد و باید در ماه رمضان روزه بگیرد، البته می تواند در فاصله افطار تا سحر از غذاهای مقوی استفاده کند تا از ضعف شدید بدن در طول روز جلوگیری نماید. اما کسی که می داند روزه برای او ضرر دارد باید روزه را ترک کند و اگر روزه بگیرد صحیح نیست، همچنین اگر یقین ندارد اما احتمال قابل توجهی می دهد که روزه برای او ضرر دارد، خواه این احتمال از تجربه شخصی حاصل شده باشد یا از گفته طبیب.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید