خودکشی یک مساله ی بسیار بغرنج و دردآور است و عموما در پی ناامیدی و آشفتگی های روانی به وجود می آید . در واقع اقدام به خودکشی ناشی از یک سری مشکلات روانی است که باید ریشه یابی شود. تانما در این مطلب نکات خوبی را در خصوص اقدامات اورژانسی هنگام خودکشی افراد و روش های ممانعت از خودکشی بیان می کند؛

خودکشی چیست ؟

سازمان بهداشت جهانی خودکشی را به عنوان اقدامی آگاهانه ( عمدی ) برای کشتن خود تعریف می کند . در واقع افرادی که خودکشی می کنند یا منجر به فوت می شود یا نمی شود ، در حالتی که منجر به مرگ نمی شود ، گفته می شود فرد فقط اقدام به خودکشی کرده است .

شیوع خودکشی

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی هرسال حدود یک میلیون نفر درجهان با خودکشی به زندگی خود پایان می دهند . به طور متوسط هر 40 ثانیه یک نفر در جهان خودکشی می کند و طبق تخمین این سازمان در سال 2020 یک میلیون پانصد سی هزار در اثر خودکشی موفق می میرند . یعنی در این سال هر 20 ثانیه یک نفر می میرد و هر 1 الی 2 ثانیه یک نفر اقدام به خودکشی می کند .

در ایران آمار پزشکی قانونی ایران نشان داد که در سال 1380 ، 5.7 مورد خودکشی در هر صد هزار مرد و 3.1 در هر صد هزار زن و در سال 1389 ، 6.6 در صد هزار مرد و در زنان 2.7 در صد هزار زن در کشور اتفاق افتاده است . در کل نرخ خودکشی در ایران نسبت به اروپا پایین تر ولی از کشورهای خاورمیانه بیشتر است .

در ایران خودکشی بیشتر در افراد جوان اتفاق می افتد . در کل مطالعات جدید نشان می دهد که شیوع اقدام به خودکشی به طور چشمگیری رو به افزایش است و در اغلب تحقیقات مربوط به اقدام به خودکشی سنین 15 تا 24 سال دوره پرخطر اقدام به خودکشی محسوب می شود .

انواع خودکشی

  • خودکشی خودخواهانه Egoistic Suicide
  • خودکشی دگر خواهانه
  • خودکشی ناشی ازبی هنجاری
  • خودکشی تقدیرگرایانه است
  • خود کشی اُتانازی
  • خودکشی آیینی
  • خود کشی ترحمی
  • خودکشی پنهان
علل اقدام به خودکشی

انواع خودکشی

مهمترین علل اقدام به خودکشی

  • تنهایی، این حالت به تدریج این احساس را در شخص ایجاد می کند که کسی را ندارد و هیچ کس حقیقتا به زنده بودن یا مردن او اهمیت نمی دهد. فرد خودکشی گرا ممکن است به شدت احساس تنهایی و انزوا کند.
  • حس ناامیدی و بی پناهی، در این شرایط فرد احساس می کند که شرایط از آنچه هست بهتر نخواهد شد و کسی نیز نمی تواند به وی کمک کند.
  • حس بی ارزش بودن، در این حالت فرد احساس بیهودگی می کند؛ به همین دلیل هرگز قادر به پذیرش چیزی نیست و از نظر وی هرگونه توجه، علاقه و تشویق دیگران ناموجه و برمبنای یک فرض اشتباه است.
  • افسردگی، کسانی که افسرده اند، معمولا از خود، دیگران یا شرایط موجود برداشتی منفی دارند. نه تنها بسیاری از احساسات ذکر شده در بالا در میان افراد افسرده شایع است بلکه از نظر آنها این احساسات کاملا درست و منطقی است.
  • داشتن استرس در سطح بالا و نامناسب، این وضع در کسانی مشاهده می شود که به لحاظ شخصی و تحصیلی انتظاراتی بالا و غیرواقع بینانه از خود دارند. انتظارات بالای تحصیلی از دانشجویان می تواند در آنها استرس ایجاد کند.
  • خشم، گاهی اوقات خودکشی در افرادی مشاهده می شود که به شدت خشمگین اند یا از خودکشی برای انتقام گرفتن استفاده می کنند.
  • احساس درماندگی، وقتی فرد در برهه ای از زمان گرفتار مشکلاتی متعدد می شود- به عنوان مثال مشکلات تحصیلی، خانوادگی و همزمان با آنها پایان یافتن یک رابطه - در این حالت احساس درد و غم وی را درمانده و ناتوان می سازد.

عوامل خطر خودکشی

  • بیماری روانی، اعتیاد به الکل یا سوء مصرف مواد مخدر
  • اقدام به خودکشی قبلی، سابقه خانوادگی خودکشی، یا سابقه آسیب یا سوء استفاده
  • بیماری یا درد مزمن، یک واقعه از دست دادن اخیر یا رویداد استرس زای زندگی
  • انزوا و جدایی اجتماعی

نشانه های قبل از خودکشی

  • مدام صحبت کردن یا فکر کردن در مورد مرگ
  • ابتلا به افسردگی بالینی که خود را با اندوه عمیق، از دست دادن علاقه و اختلال در الگوی خواب و تغذیه نشان میدهد.
  • آرزوی مرگ کردن
  • از دست دادن علاقه نسبت به چیزهایی که قبلا به آنها علاقه داشته
  • بیان مداوم حرف های ناشی از ناامیدی، درماندگی یا بی ارزشی
  • بیان مداوم جملاتی مثل «کاش به دنیا نیامده بودم»، «اگر من اینجا نبودم، بهتر بود» یا "با مدرنم همه راحت می شوند"
  • از خودبیزاری، احساسات برآمده از بی ارزشی، گناه، شرم و نفرت از خود
  • روی آوردن به رفتارهای مخرب مثل مصرف الکل یا مواد مخدر، رانندگی بی پروا و...
  • چرخش ناگهانی خلق و خو و ناگهانی تبدیل شدن به آدم خوشحال و آرام
  • فاصله گرفتن ناگهانی از آدم ها و منزوی شدن
روش های پیشگیری از خودکشی

نشانه های قبل از خودکشی

روش های پیشگیری از خودکشی

جهت ممانعت از خودکشی افراد می توانید از روش های زیر استفاده کنید:

گوش کنید

به جای اینکه به دنبال نصیحت کردن باشید، حرف هایش را بشنوید و بگذارید غم ها، ترس ها و نگرانی هایش را هرچقدر که می خواهد، بیرون بریزد.

همدلی کنید

بدون آنکه بخواهید، او را قضاوت کنید و حرف هایش را بی معنی و پوچ بخوانید، با او همدلی کنید. می توانید با گفتن این جملات حس بهتری را در او ایجاد کنید: « تو در این روزهای سخت تنها نیستی. من اینجا کنارت هستم.»

امید بدهید

ناامیدی از بهبود شرایط احتمال خودکشی را چندبرابر می کند. شما در میانه گفت و گو می توانید با چنین جملاتی به فرد مقابلتان امید تزریق کنید: «شاید حالا که در این روزهای سخت هستی باور نکنی، اما ما واقعا می توانیم این شرایط را تغییر دهیم! کمی صبوری کن تا با هم به چنین روزی برسیم.»

کمک بگیرید

همیشه به تنهایی نمی توانید این کار سخت را انجام دهید و چنین فردی را از تصمیمی که گرفته، منصرف کنید. اگر احساس کردید ناامیدی بیشتر از آنچه انتظار داشتید در وجود او خانه کرده، حتما از یک روان پزشک کمک بگیرید و همراه با او به مطب یک متخصص بروید.

کمک های اولیه در هنگام خودکشی

امداد خودکشی مصدومان دارویی

این مصدومان پس از مصرف مقدار بسیار زیادی از داروها که عمدتا داروهایی بر پایه مخدرهای خواب آور هستند دچار کرختی بدن، خواب آلودگی، بی حالی، درد شکمی، انقباض عضلانی، گیجی و هذیان گویی، کاهش شدید هوشیاری، ضربان قلب بسیار نامنظم یا کند و یا به شکل غیر طبیعی تند در بعضی موارد هم با تهوع و استفراغ همراه هستند.

در اولین قدم با مشاهده فرد مصدوم و احتمالا بسته های متنوع دارو با اورژانس صحبت کنید، مامورین اورژانس پس از آگاهی از مواد مصرفی می توانند تا رسیدنشان به شما راهکارهایی پیشنهاد دهند امدادگران اورژانس با اطلاع از شرایط هر دارو امکان دارد که پیشنهاد نمایند تا زمان رسیدنشان مصدوم را وادار به استفراغ کنید اگر این توصیه انجام نشد هرگز این کار را نکنید.

مصدومان این نوع وضعیت به دلیل مصرف داروهای مشخص، تنفس نامنظمی هم دارند پس سیکل تنفسی آنها پیوسته چک شده و هر دقیقه یک بار باز بودن مسیر هوایی آنها بررسی شود. اگر مصدوم توان صحبت کردن داشت از او بخواهید میزان و ساعت مصرف دارویی را که خورده به شما بگوید. به مصدوم فشار وارد نکنید، با او بلند صحبت نکنید و تلاش نمایید هوشیار بماند. در صورت بروز حالت تهوع مقداری از مواد بیرون ریخته شده از مصدوم را نگه دارید.

امداد خودکشی مصدومان حلق آویز شده با طناب

این مصدومان با استفاده از ابزار دست، اقدام به خود کشی زده اند. این ابزار با فشار بر 2 نقطه عامل بالقوه مرگ است. اول مسیر هوایی فرد و دوم مسیر نخاعی گردن، به همین دلیل باید در مواجهه اولیه با این مصدومان بسیار با احتیاط عمل نمایید.

در اقدام اولیه باید با احتیاط بسیار زیاد مصدوم را از حالت آویزان بودن بر نقطه گردنی رها کنید، کمی بی احتیاطی ممکن است باعث شکستگی گردن مصدوم و مشکلات دیگری شود. پس از پایین آوردن مصدوم او را باید در سطح تخت و محکمی بخوابانید و علایم حیاتی او را چک نمایید، تنفس و ضربان قلب مهمترین مواردی است که باید بررسی شود.

اگر مصدوم ضربان و تنفس داشت به سرعت اقدام اولیه امدادی مانند گرم نگه داشتن مصدوم را انجام دهید و البته مراقب سر و گردن او نیز باشید اما اگر مصدوم تنفس یا ضربان نداشت باید خودتان را برای عملیات CPR آماده نمایید.

به دلیل اینکه مصدوم از گردن آویزان بود باید گردن او را بررسی کنید در صورت وجود خون مردگی در محل طناب از پشت سر، شکل غیر طبیعی گردن و یا خود ادراری مصدوم می توانید به این تصور برسید که گردن مصدوم شکسته است و باید بسیار مراقب باشید پس با فیکس نمودن گردن عملیات CPR را شروع کرده و منتظر واحد امدادی بمانید.

اقدامات اورژانسی هنگام خودکشی افراد

کمک های اولیه هنگام خودکشی

خودکشی با پریدن از ارتفاع

مصدومان این حوادث پس از افتادن، به شدت در معرض شکستگی های متنوع استخوانی هستند. به هیچ وجه نباید با واکنش سریع با جسم این مصدومان برخورد کرد. پس از بررسی نبض مصدوم در صورت وجود ضربان و تنفس باید با احتیاط بفهمید میزان شکستگی ها چه مقدار است، در این موارد داشتن تخصص برای این نوع عملیات بسیار مهم است پس حتما به سرعت با اورژانس هماهنگ نموده و تنها در صورتی که مصدوم دچار ایست کامل قلبی و تنفسی شده می توانید با احتیاط او را CPR نمایید.

امداد خودکشی مصدومان مواد شیمیایی

افرادی که بوسیله داروهای شیمیایی مانند اسیدها، بازها، آفت کش ها و … اقدام به خودکشی می نمایند در معرض شدیدترین حملات قرار خواهند گرفت و متاسفانه این نوع خودکشی مرگ دردناکی به همراه دارد. به طور مثال قرص برنج یکی از مهلک ترین سموم آفت کش می باشد که برای فرد بالغ تا 500 میلی گرم کشنده و حتی استشمام بوی آن نیز فرد را به خطر جانی می کشاند.

قرص برنج یا همان آلومنیوم فسفید ( Aluminium phosphide ) پس از ترکیب با آب و اسید معده با تجزیه شیمیایی بند فسفین خود را آزاد نموده و این بخش بسیار سمی از طریق خون وارد جریان بدنی شده و بر روی تمامی بافت های حیاتی بدن مانند کبد، کلیه، ریه و … اثر می گذارد.

نکته قابل توجه در مورد گاز فسفین این است که با انتشار در بدن حالت مقاوت در برابر درمان ایجاد می کند و فرد در هوشیاری کامل و با درد بسیار، لحظه به لحظه مرگ خود را تماشا می نماید. از علایم شایع آن که پس از 30 دقیقه ظهور می نماید اسهال، استفراغ شدید، ورم معده ، بوی ماهی گندیده از دهان که می تواند شبیه بوی سیر هم باشد که بوی آشنای گاز فسفین است.

از لحظه مصرف تا حداکثر 6 ساعت علائم ظاهر و کامل شده و متاسفانه فرد فوت می نماید. شما به عنوان امدادگر باید بدانید حتی بالا آوردن مصدوم قرص برنج به دلیل رهاسازی گاز فسفین بسیار خطرناک است پس کاملا احتیاط نماید. مصدومان داروهای شیمایی باید به سرعت به اولین مرکز درمانی آورده شوند تا بوسیله لاواژ معده و یا استفاده از ترکیبات درست و تخصصی بتوانند جان مصدوم را نجات دهند.

امداد خودکشی مصدومان مواد مخدر

مصدومان این گونه مواد البته با نگاه به شیمی مواد مصرفی دارای حالات متفاوتی هستند، عده ای از مصرف کنندگان با اوردوز شدید به حالت تشنج بسیار بالا و تهوع دچار می شوند. در این دسته، مصدومان با خواب عمیق و سنگین روبرو هستند و در عده ای امکان سرخوشی فراوان به وجود می آید، در هر 3 حالت شما باید بدانید مهمترین کار تماس سریع با اورژانس و انتقال مصدوم به بخش ریکاوری مصدومان می باشد.

توصیه های مهم در هنگام خودکشی افراد

کمک تخصصی بگیرید

تمام توان خود را به کار بگیرید تا فرد کمکی که نیاز دارد را بدست آورد. از مشاور برای او وقت بگیرید. فرد را تشویق کنید که به یک متخصص سلامت روان مراجعه کند، به یک مرکز درمانی برود یا او را برای ملاقات با دکتر همراهی کنید.

پیگیری درمان

اگر پزشک دارویی تجویز می کند، مطمئن شوید که دوست یا عزیز شما آن را طبق دستورالعمل مصرف می کند. از عوارض جانبی احتمالی دارو آگاه باشید و در صورت بدتر شدن وضعیت حتما به پزشک اطلاع دهید. یافتن دارو یا درمانی که برای یک شخص خاص مناسب است، اغلب به زمان و تداوم عمل نیاز دارد.

پیش قدم باشید

کسانی که در فکر خودکشی هستند اغلب باور ندارند که می توان به آنها کمک کرد. بنابراین ممکن است مجبور باشید در ارائه کمک شما پیش قدم شوید. گفتن اینکه “اگر به هر چیزی احتیاج داری با من تماس بگیر” خیلی مبهم است. منتظر نمانید تا فرد با شما تماس بگیرد یا حتی تماس های شما را پاسخ دهد. به خانه اش بروید، با او تماس بگیرید، شخص را به بیرون دعوت کنید.

او را به تغییرات سبک زندگی مثبت تشویق کنید

رژیم غذایی سالم، خواب زیاد و بیرون آمدن در معرض نور خورشید یا طبیعت حداقل برای ۳۰ دقیقه در روز را پیشنهاد دهید. ورزش همچنین از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا باعث ترشح اندورفین، از بین بردن استرس و بهبود احساسات می شود.

خودکشی چیست

توصیه های مهم در هنگام خودکشی افراد

یک برنامه ایمن تنظیم کنید

به فرد کمک کنید مجموعه ای از قدم هایی را که قول می دهد طی بحران خودکشی آنها را دنبال کند تهیه کند. باید هر محرکی را که منجر به بحران خودکشی می ­شود، مانند سالگرد از دست دادن کسی، الکل یا استرس در روابط، شناسایی کند.همچنین تهیه لیست شماره های تماس با پزشک یا درمانگر فرد و همچنین دوستان و اعضای خانواده را که در موارد اضطراری به شما کمک می کنند، در برنامه قرار دهید.

ابزارهای احتمالی را از دسترس خارج کنید

ابزارهای احتمالی خودکشی، مانند قرص، چاقو، تیغ یا اسلحه گرم را از بین ببرید. اگر فرد ممکن است بیش از حد دارو مصرف کند، داروها را از دسترس خارج کرده و فقط در صورت نیاز فرد به او بدهید.

پشتیبانی خود را در طولانی مدت ادامه دهید

مراقبت از افراد بعد از خودکشی نیز مهم است و حتی لازم است پس از عبور از بحران فوری خودکشی، با فرد در تماس باشید. به طور دوره ای او را چک کنید یا به او سر بزنید. پشتیبانی شما برای اطمینان از باقی ماندن دوست یا عزیزتان در مسیر بهبودی بسیار حیاتی است.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید